Att heta drycker kan skada matstrupen och i värsta fall framkalla cancer i matstrupen är känt sedan länge men nu vet man var den magiska gränsen går – vid 60 grader.
Många av oss dricker flera koppar té, kaffe eller varm choklad om dagen, men beroende på hur varm drycken är kan det vara förenat med viss risk.. Det är ingen nyhet att det finns ett samband mellan att dricka heta drycker och att utveckla cancer i matstrupen men hittills har man inte vetat var gränsen går för när det är säkert att njuta sitt té eller kaffe.
Studerat tedrickande i tio års tid
Det har ett team forskare nu studerat genom att i tio års tid följa 50 045 personer i åldrarna 40 till 75 år i ett område i nordöstra Iran där befolkningen av tradition dricker stora mänger hett té.
LÄS OCKSÅ: Ny studie: Söta drycker kan öka risken för cancer
90 procent större risk
Om forskarna fann att de som drack sju deciliter– ungefär motsvarande två stora koppar – hett té per dag – 60 graders temperatur eller högre löpte hela 90 procent större risk att utveckla matstrupscancer än de som drack samma mängd eller mindre men lät det svalna till temperaturer under 60 grader.
LÄS OCKSÅ: Antioxidanter kan förebygga tarmcancer
Vanlig cancerform
Cancer i matstrupen är den åttonde vanligaste cancerformen i värden och leder inte sällan till döden, uppskattningsvis 400 000 personer dör årligen i sjukdomen enligt International Agency for Research on Cancer. Det orsakas vanligtvis av upprepad skada på matstrupen orsakad av rökning, alkohol, sura uppstötningar och het vätska.
LÄS OCKSÅ: Lägre risk för tarmcancer bland norrlänningar
Varnar för heta drycker
Forskarna varnar nu därför för att dricka alltför heta drycker utan rekommenderar att man istället väntar tills de svalnat. Men risken är inte begränsad till heta drycker utan gäller allt som är hett, så även varma måltider bör få svalna innan man stoppar maten i munnen.
Av redaktionen
Källor: CNN