Vi äter 40 kilo socker per person och år, vilket motsvarar en liter läsk om dagen. Det är alldeles för mycket – i alla fall enligt de allra flesta. Men inte enligt EU-rådet Efsa. De valde istället att ignorera den forskning som kopplar ihop fetma med socker – när de 2010 skulle ta ställning till om högt sockerintag är en folkhälsorisk och en anledning till vår tids pågående fetmakris. Det hävdar bland annat talespersoner från WHO, i ett granskning gjord av Ekot.
I granskningen framkommer även att fyra av fem av de vetenskapliga rapporter som legat till grund för EUs sockerrekommendationer var beställda av sockerindustrin – och att åtta av 21 av expertpanelens medlemmar satt på dubbla stolar – en situation som brukar kallas jäv.
”Det finns inga positiva effekter på hälsan med att äta socker”
– citat Livsmedelsverket.
Trots de många vetenskapliga bevisen att vi blir både tjocka och sjuka av att äta för mycket socker fortsätter vi att äta stora mängder socker. Den största mängden vi får i oss är dock inte det genom godis och annat utan det socker som finns dolt i maten vi äter, rapporterar man i Sveriges radio programserie Matens pris – som tittat närmare på bland annat sockerindustrins lobbymetoder – och hur det kommer sig att vi äter så mycket socker trots att vi vet att det är dåligt för oss.
► Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer
Finansieringssättet påverkar
Och nu verkar det som att sockerindrustrins lobbymetoder även lyckats köpa den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa.
Efsa:s expertpanel har dragit slutsatsen att det inte finns någon bevisad koppling mellan hög sockerkonsumtion och viktuppgång. Men när Ekot granskar de rapporter som Efsas slutsats grundar sig på visar det sig att de har delfinansierats av socker- läsk- och godisproducenter.
Vem som finansierat rapporterna är inte intressant och spelar ingen roll, säger en talesperson för Efsa i inslaget, och kallar också anklagelserna falska och utan substans. Något som i sin tur motsägs av professor Maria Bes Rastrollo vid universitet i Navarra i Spanien, som tvärtom hävdar att det är vetenskapligt bevisat att finansieringen kan påverka resultatet. Hon har granskat ett stort antal studier som tittat på kopplingen mellan sockersötade drycker och övervikt och kommit fram till att det är fem gånger högre sannolikhet att forskare som finansierats av sockerindustrin kommer fram till att socker inte påverkar vikten.
► Läs också: EU-kommissionens förslag om ökad tillåten sockermängd i barnmat stoppas
Bortsåg från aktuell forskning
Maria Bes Rastrollos forskningsresultat har bekräftats i andra studier, rapporterar Ekot, och berättar att det finns flera brister än så i EFSAs rekommendationer. Bland annat har man helt valt att negligera fakta som lagts fram, hävdar bland annat Världshälsoorganisationen, WHO.
Ekot rapporterar i inslaget att såväl Världshälsoorganisationen, WHO, som flera andra institutioner i systematiska genomgångar hade konstaterat att det fanns ett samband mellan hög sockerkonsumtion och viktuppgång – men att Efsa valde att bortse från detta när de publicerade sina rekommendationer 2010. Det bekräftar även Chizuru Nishida, ansvarig för nutritionspolicy på Världshälsoorganisationen, WHO. Hon säger i inslaget att hon påpekade detta för EFSA då – men utan resultat att det fick något resultat.
8 av 21 panelmedlemmar har koppling till sockerindustrin
Varför EFSA gjorde så här går inte att säga, poängterar reportern i inslaget men visar på en möjlig förklaring. Nämligen den att åtta av 21 medlemmar i den panel på EFSA som skrivit sockerrekommendationerna, hade finansiella kopplingar till företag som tillverkar och säljer sockerrika produkter. Enligt Ekots granskning handlade det om bland annat konsultarbete, styrelseuppdrag och forskningsanslag. Bland företagen återfinns Coca-Cola, Pepsi, Kellogg’s och Danisko sugar.
► Läs också: Nu förses läsk med varningstext
”Det är oacceptabelt”
Martin Pigeon, på organisationen Corporate Europe Observatory som jobbar med att belysa företags lobbyarbete i EU säger i inslaget att Efsas förfarande är oacceptabelt och också strider mot EFSAs egna regler.
– Det är oacceptabelt, det är alldeles för mycket, säger han när han får höra att åtta panelmedlemmar har koppling till sockerindustrin.
Chizuru Nishida på Världshälsoorganisationen, WHO, är glad över Ekots granskning.
– Det är synd att Efsas slutsatser är så udda, och det är väldigt bra att ni granskat experternas intressekonflikter och finansieringen av studierna. Jag tycker det här är väldigt viktigt och måste tas i beaktande, säger hon.
► Läs också: Ann Fernholm: ”Dags att en gång för alla utreda sockrets skadeverkningar”
”En soppa”
Naturlig mat i skolans Cecilia Blidö skriver i sin blogg hur hon noterar att flera av bolagen även återfinns som aktuella och tidigare sponsorer till landets kostchefers branschförbund. ”Soppa är vad det är”, skriver hon i inlägget Sockerindustrin kan ha påverkat EUs råd.
Även vetenskapsjournalisten Ann Fernholm är upprörd och skriver om detta på sin sida Ett sötare blod:
”Tidigare ordföranden, Albert Flynn, har suttit med i styrelsen för International Life Sciences Institute Europe, ILSI. Det är en lobbyingorganisation med bland annat Monsanto, Coca-Cola, Nestlé, Unilever, Danone och Kraft som medlemmar. Sådana kopplingar kan ha bidragit till att arbetsgruppen 2010 valde att inte sätta någon övre gräns för hur mycket socker vi européer ska konsumera”, skriver hon.
Ann Fernholm: ”Det får inte se ut så här”
Hon skriver vidare att det även finns starka band mellan forskare och industri i Sverige:
”P1:s Matens pris kommer att handla om socker idag 10.03. Jag hoppas att de även tar upp de band som finns mellan sockerindustrin och forskare här i Sverige. Ett av de värre tycker jag är att Inger Björck, professor och ledare av Antidiabetic Food Centre vid Lunds universitet. Centrumets mål är att ta fram livsmedel som förebygger diabetes, men forskningen är sponsrad av exempelvis Fazer. Dessutom sitter hon med i styrelsen för Swedish Nutrition Foundation, tillsammans med marknadsföringsansvarig för Nordic Sugar. Hon har också varit med i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost och hälsofrågor, där hon har granskat rapporten kring socker och fibrer.
Ta gärna en titt på hennes jävsdeklaration. Hon har inte ens kryssat i rutan för att ha tagit del av Livsmedelsverkets regler kring jäv, ändå har hon godkänts.”
Hon fortsätter:
”I forskning är oberoende viktigt. Då får det inte se ut här.”
Coca-Cola avslöjade med ha köpt forskningsresultat
I november förra året valde Coca-Colas forskningschef Rhona Applebaum att avgå efter avslöjandet om stöd till kritiserad fettforskning – utförd av en forskningsgrupp skapad av dem själva. Avslöjandet gäller att läskjätten betalat för forskningsresultat som ska tona ner den roll som bolagets produkters spelar när det gäller utvecklingen av fetma. Avslöjandet stod New York Times för.
► Läs också: Coca-Colas forskningschef avgår efter skandal om köpt forskning
Av Isabelle G Hedander
Källa: Sr.se
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Hur gick det egentligen till när EU:s livsmedelsmyndighet Efsa kom fram till att man inte blir tjock av socker?
Det undrade Sveriges radios Ekot och tog sig en närmare titt, bland annat på kopplingarna mellan experterna i Efsas panel som beslutade om de nya råden och sockerindustrin.
Experternas kopplingar till industrin
Av expertpanelens 21 medlemmar har åtta kopplingar till sockerindustrin. Här är de åtta:
1. Carlo Agostini
Konsult för Soremartec Italia, ett företag som producerar snacks och chokladprodukter.
2. Jean Lois Bresson
Konsult för Senoble (tillverkar desserter), Syndiafrais (mjölkbaserade desserter) med flera.
3. Susan Fairweather-Tait
Konsult för Pepsico, Unilever och Danone (söta yoghurtar). Har fått forskningsbidrag från Coca cola och Unilever.
4. Albert Flynn (Ordförande i Efsa-panelen)
Medlem i ett hälsoråd för Kraft Food (Numera Mondelez) . Har fått forskningsbidrag från Danone, Kelloggs och Masterfoods.
5. Seppo Salminen
Medlem i Valios rådgivande panel. forskningsanslag från Nestle, Danisco, Bioferme och International Dairy federation.
6. Yolanda Sanz
Fått forskningsanslag av Danone institute.
7. John Joseph Strain
Konsult för Danone forskningsanslag från Nestle.
8. Inge Tetens
Fått forskningsanslag från Arla, Lantmännen, en dansk mjölkforskningsfond, Danisco, Kelloggs och ILSI. Har även kopplingar till ett bolag med fokus på bantningspiller.
Här är de fem rapporter som sockerindustrin delbetalat
När experterna i Efsa-kommittén motiverade slutsatsen att man inte blir tjock av socker hänvisade de till nedan studier (betalade av sockerindustrin i Europa, läskindustrin i USA och godisjätten M&M Mars).
Följande studier bevisar enligt Efsa att det inte finns några tydliga kopplingar mellan högt sockerintag och viktuppgång:
• The CARMEN study (2000). En av huvudfinansiärerna: European sugar industries.
• Poppitt et al (2002). En av huvudfinansiärerna: European sugar industries.
• Institute of Medicine (2005). Medfinansierat av godistillverkaren M&M Mars.
• van Dam & Seidell (2007). Oklar finansiering, inga avslöjade intressekonflikter.
Efsa menar också att det inte är vetenskapligt bevisat att sockersötade drycker bidrar till viktökning. De refererar först några studier som funnit en sådan koppling men avfärdar sedan dessa med en enda studie, denna:
• Forshee, Anderson & Storey (2008). Finansierad av läsktillverkarnas lobbyorganisation American Beverage Association.
De tre författarnas arbetsgivare hade bidrag från både Pepsi och Coca Cola, och en av dem utsågs till vetenskaplig chef på lobbyorganisationen.
• Lyssna på Ekots inslag här.
• Lyssna på Matens pris inslag här.
• Lyssna på hela Efsas svar här.
Källa: Sveriges radio