Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

ben

Hjälp mot kryp i benen

Studie restless legs

2012 gjordes en placebokontrollerad studie på restless legs i Iran. 60 patienter rekryterades och studien delades in i tre olika faser (månader) där försökspersonerna fick 50 mikrogram selen, den andra 200 mikrogram, eller placebo, plus en månad utan någon medicinering. 
Under studien fick patienterna svara på frågor och ange om symtomen var milda, måttliga, svåra eller mycket svåra. Resultatet visade att när deltagarna fick 50 och 200 mikrogram selen mådde de bättre än de som fick placebo. Forskarna drog slutsatsen att en behandling med 50 mikrogram selen är bättre att ge patienter med restless legs än medicin som är avsedd för Parkinsons sjukdom.

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

Willis-Ekbom Disease (WED) eller som den kallas i folkmun, restless legs, är en neurologisk sjukdom som ger en pirranda, krypande känsla i benen när du suttit stilla en stund. Rör du dig blir det ofta bättre. Framförallt kommer pirret när man ska sova. Vissa patienter upplever smärta och får svårt att sova.  Även armarna kan faktiskt drabbas, trots namnet på sjukdomen. Det gör att dessa patienter sällan är utvilade och lugna.

Varför restless legs uppstår är fortfarande inte klarlagt. Sjukdomen kommer sällan senare än i 30-40-års åldern, och då är den ärftligt betingad. Får man den senare i livet kan den bero på diabetes, järnbrist, njursvikt eller en reumatisk sjukdom. 

I vissa fall kan restless legs kopplas till mediciner som exempelvis läkemedel mot allergi och depression. Vissa forskare misstänker att sjukdomen har att göra med nedsatt mikrocirkulation under kvällen och natten.

 

porträttbild av man

Jan Ulfberg

Jan Ulfberg är docent och specialistläkare och driver kliniken Circad Hälsa i Nora. Under 1990-talade arbetade han i ett sömnlaboratorium och började då intressera sig för restless legs. Patienter som inte kunde sova hade ofta myrkrypningar som orsakade smärta. Jan Ulfberg upptäckte att det fanns väldigt lite kunskap i ämnet, och har sedan dess skrivit tio böcker om restless legs.

– Receptbelagda läkemedel är idag det som finns att tillgå vid behandling av restless legs. Till exempel ger vi patienterna mediciner som är utvecklade för att bromsa Parkinsons sjukdom. Problemet är bara att dessa läkemedel ofta ger svåra biverkningar, säger Jan Ulfberg.

LÄS OCKSÅ: Selen är viktigt för sköldkörteln

Selenbehandling i första hand
Ibland kan medicinerna till och med ge motsatt effekt och myrkrypningarna i benen blir värre. Och om patienten söker hjälp hos en allmänläkare, som inte är insatt i problematiken, är det troligt att doktorn ökar dosen ännu mer.

– I det fallet gäller att ”less is more”. Då är det bättre att byta till ett annat läkemedel, förklarar Jan Ulfberg.

Vid Parkinsons sjukdom har man brist på dopamin, och dopaminergika är samlingsnamnet för mediciner som ger samma effekt i hjärnan som signalsubstansen dopamin. För patienter som får restless legs har man istället sett att dopaminet rör sig för dåligt i kroppen och i nervsystemet och då uppstår fenomenet med myrkrypningar.

Den goda nyheten är att patienter som har små till måttliga besvär kan slippa aggressiva läkemedel. Det har visat sig att behandling med selen kan vara en framkomlig väg.

 

– Jag hittade en svensk placebokontrollerad studie från 1995 där man likställt växtvärk med restless legs och där barnen som fick selen blev av med växtvärken. Det väckte mitt intresse och jag prövade att rekommendera mina patienter, som inte hade så kraftiga besvär, att ta selen. Och många fick hjälp. Idag är selen mitt förstahandsval när patienterna har medelsvåra och milda besvär, säger Jan Ulfberg.

Selen är ett spårämne som har betydelse för bland annat syntesen av byggstenar för vårt DNA, liksom för aktiveringen av sköldkörtelhormon. Selen behövs för att hålla muskler och leder friska och för att immunförsvaret ska fungera bra. Selen är också viktigt för hjärtat. 

I Sverige har vi selenfattiga jordar och därför finns det all anledning att misstänka att en del av oss går omkring med selenbrist. 

Dessutom har selen farmakologiska effekter; vissa studier har visat att för låg halt selen i vår kropp kan vara cancerframkallande. Forskning på laboratoriefynd talar också för att selen har direkta cytotoxiska effekter på tumörer och tumörceller. Det som är säkerställt inom forskningen är att intag av selen förebygger hjärt- och kärlsjukdom. Senare tids forskning har visat att varken för lite eller för mycket selen är hälsosamt. Därför ska man följa rekommendationerna.

LÄS OCKSÅ: Mineralet selen – framtidens cancermedicin?

Skillnad efter en månad
– Om jag ordinerat selen och inga framsteg skett inom tre månader kommer patienten inte att bli hjälpt. Ofta känner man en tydlig förbättring efter en månad. Så det gäller att hålla ut ett tag och vänta in den eventuella effekten, säger Jan Ulfberg och tillägger:

 

– Patienter som blir hjälpta av selen får en stor hälsovinst eftersom de slipper leva med besvärliga biverkningarna som läkemedel kan ge.

Jan Ulfberg berättar att ungefär 60 procent av de som drabbas har ärvt sjukdomen. 

– Det är ofantligt många som har det riktigt svårt. Det finns rapporter som visar att upp till 300 000 svenskar har symtom som gör att de borde söka hjälp till lindring.

Våren 2021 ska Jan Ulfberg ingå i en klinisk placebokontrollerad studie på restless legs där 60 personer ska delta och där kosttillskottet SelenoPrecise ska användas. 

– Jag hoppas att resultatet av vår studie blir positivt och sätter selen på kartan, och att det blir mer känt bland allmänläkare att selen är en effektiv behandling för de med milda till måttliga symtom.

Förutom selen är järn viktigt att tillföra vid restless legs. Så många som en av tre fertila kvinnor i Sverige har järnbrist. Järn skall man dock inte självmedicinera utan att först ha tagit ett prov på järnhalten i blodet. På selen tar man däremot inte blodprov.

Av Inger Palm


Studie restless legs

2012 gjordes en placebokontrollerad studie på restless legs i Iran. 60 patienter rekryterades och studien delades in i tre olika faser (månader) där försökspersonerna fick 50 mikrogram selen, den andra 200 mikrogram, eller placebo, plus en månad utan någon medicinering. 
Under studien fick patienterna svara på frågor och ange om symtomen var milda, måttliga, svåra eller mycket svåra. Resultatet visade att när deltagarna fick 50 och 200 mikrogram selen mådde de bättre än de som fick placebo. Forskarna drog slutsatsen att en behandling med 50 mikrogram selen är bättre att ge patienter med restless legs än medicin som är avsedd för Parkinsons sjukdom.

Selen

Selen är ett ämne som vår kropp måste ha tillgång till för att vi ska kunna leva. Den rekommenderade dagsdosen selen är 50 mikrogram. Vi får i oss selen via odlade grödor men också via fisk och skaldjur. I Sverige har vi lägre halter av selen i jorden och därför blir även grödornas halter lägre. Det kan vara en utmaning att få i sig tillräckligt med selen. En brittisk studie som undersökte de genomsnittliga intaget av selen visade att bland allätande kvinnor var dagsintaget 41,9 mikrogram. För vegetarianer, 38,7 mikrogram och för veganer 24,7 mikrogram. 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".