Annons

Hjärnstörande medel i potatis och lök – efter företagsfusk

Studier visar att bekämpningsmedel som används vid odling av lök, potatis och äpplen är skadliga för hjärnans utveckling. Ändå har tillverkarna bakom studierna undanhållit resultatet från myndigheterna. "Hårresande" menar Axel Mie, doktor i analytisk kemi.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
10 juni, 2023
Hjärnstörande medel i potatis och lök – efter företagsfusk

Studier visar att bekämpningsmedel som används vid odling av lök, potatis och äpplen är skadliga för hjärnans utveckling. Ändå har tillverkarna bakom studierna undanhållit resultatet från myndigheterna. ”Hårresande” menar Axel Mie, doktor i analytisk kemi.

Fluazinam är ett ämne som man i Sverige använder på odlingar för att motverka att potatis och lök blir angripet av svamp. I studier på djur har man dock sett att Fluazinam minskar storleken på hjärnan hos råttungar och att de även fick en försenad könsmognad.

Samma effekt har man upptäckt hos ämnet Abamectin, som man använder mot insektsangrepp i växthusodlingar av bland annat gurka, paprika och jordgubbar inom EU.

Bekämpningsmedel som är reproduktionsstörande, som bland annat påverkar hjärnans storlek, bör inte vara godkända i odlingar alls och det ska inte få finnas spår av dem i maten. Det säger Axel Mie, doktor i analytisk kemi vid Stockholms universitet, till SVT.

LÄS OCKSÅ: Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Annons

Företag har fuskat med dokumentationen

Säkerhetsbedömningen av växtskyddsmedel inom EU bygger till stor del på studier av deras giftighet, som utförs på uppdrag av de tillverkande företagen själva. Enligt lag ska alla studier sedan dokumenteras och lämnas in till EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet (EFSA) för godkännande eller förnyelse av ämnet. Men nu visar en forskningsstudie gjord av Axel Mie och hans kollega Christina Rudén att många företag har fuskat med detta.

Företagen bakom bekämpningsmedlen har nämligen undanhållit EFSA resultaten från sina studier i cirka 25 procent av fallen.

Enligt Axel Mie är detta ett klart brott mot lagstiftningen. Han säger vidare till SVT: ”Jag tycker det är hårresande. Det leder till att myndigheternas bedömningar blir otillförlitliga och till att hälsoskyddande förbud uteblir.”

Han drar vidare en parallell till bly som tidigare förekom i bilavgaser och att alla i hans generation i snitt har tappat tre IQ-poäng på grund av att ha blivit utsatta för dessa avgaser via luften. Det är inte bara dåligt för individerna utan även kostsamt för samhället.

LÄS OCKSÅ: 4 skäl att välja eko för klimatet

Annons

Medlet funnet på lekplatser – ”upprörande”

Ämnet Fluazinam används även i äppelodlingar i tyska Sydtyrolen. Där har man till exempel hittat ämnet på lekplatser, vilket har gjort att både barn och gravida kvinnor har exponerats för det. Detta har skett efter att odlingar i närheten har blivit besprutade och vinden sedan har spridit ämnet ner i dalgångarna. Något som Axel Mie menar är upprörande – och han skulle själv inte vilja vara förälder eller barn i dessa områden.

På frågan om hur farliga dessa medel egentligen är för oss människor, med tanke på att studierna är gjorda på råttor, svarar han: ”Hjärnans utveckling är väldigt lik hos råttor och människor. Vi måste utgå från att om en substans skadar en råttunges hjärna så skadar den förmodligen oss också. Men vi kan ju inte testa de här substanserna på människor, det vore farligt och oetiskt och skulle bryta mot lagen”.

LÄS OCKSÅ: Ekologiskt jordbruk bättre rustat att klara torka

Välj eko för att undvika ämnena

Han tycker dock inte att vi ska sluta köpa frukt och grönt, men den bästa strategin är att välja ekologiskt för att minska intaget av bekämpningsmedel. Samt tänka på att äta varierat, för att på så sätt inte få i sig så mycket av en sak.

Ett annat redan förbjudet ämne som tidigare var vanligt att bespruta potatis med i EU (dock inte i Sverige) är ethoprophos.. Det blev förbjudet tack vare en studie som visade på deras giftighet på just råttor.

Så förhoppningsvis kommer även Fluazinam och Abamectin att förbjudas inom kort. En utvärdering på EU-nivå för flera av substanserna pågår redan.

Källa: SVT och studien publicerad i Environmental Health

Av Carolina Eriksson

Annons