Ny forskning kopplar nu hög vitaminstatus till längre överlevnad hos patienter med kolorektalcancer, det vill säga cancer i tjocktarm och ändtarm.
Det visar en ny studie publicerad i tidskriften Journal of Gastroenterology and Hepatology.
Mars är internationellt känd som ”Colorectal Cancer Awareness Month”. Av all cancer som kan drabba både kvinnor och män är kolorektalcancer den näst vanligaste cancerformen och står för fler än 50 000 dödsfall varje år bara i USA.
Men det går att minska sin risk att utveckla cancerformen genom att vidta vissa förebyggande åtgärder. Till exempel genom att vara fysiskt aktiv, hålla en hälsosam vikt, inte dricka stora mängder alkohol och inte röka.
Dessutom visar forskning att man, genom att upprätthålla en hälsosam D-vitaminstatus, både kan minska sin risk att drabbas och öka sina överlevnadschanser om man har drabbats.
► Läs också: Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad
Mätte D-vitaminstatusen hos 143 cancerpatienter med metastaser i levern
En ny studie har genomförts för att bekräfta, eller avvisa, resultaten från tidigare studier som visat att en hög D-vitaminstatus förknippas med bättre överlevnadsresultat hos patienter med kolorektalcancer (koloncancer och rektalcancer).
Forskarna mätte D-vitaminstatusen hos 143 kolorektalcancerpatienter med sammanlagt 215 metastaser i levern. Kolorektala levermetastaser, så kallad sekundär levercancer, uppstår när en elakartad (malign) tillväxt utvecklas i levern efter att ha startat i tjocktarm eller ändtarm.
Samtliga patienter genomgick ett medicinskt förfarande där tumören avlägsnades med hjälp av värme som genererats från växelström. Patienternas genomsnittsålder var 68 år.
► Läs också: Forskning: Starkt samband mellan D-vitaminbrist och bröstcancer
D-vitaminnivåernas inverkan på överlevnad och återfallsrisk
Forskarna ville bedöma D-vitaminets inverkan på total överlevnad och den tid som gick till ett eventuellt återfall. Det här är vad de hittade:
Överlevnadsgraden var 91,4 procent, 46,5 procent och 42,2 procent vid ett, fyra respektive fem år.
Genomsnittsöverlevnadstiden var 65 månader om patientens D-vitaminnivå var över 20 ng/ml jämfört med 34 månader om patientens D-vitaminnivå var 20 ng/ml eller lägre.
Mediantiden till återfall var 50 månader för patienter med D-vitaminnivåer över 20 ng/ml och 24 månader för D-vitaminnivåer på 20 ng/ml eller lägre.
► Läs också: Antioxidanter kan förebygga tarmcancer
Forskarnas slutsats
“Our study provides support for the use of 25-hydroxyvitamin D as a new predictor of outcome for colorectal liver metastases patients”, lyder forskarnas slutsats.
På svenska ungefär: ”Vår studie ger stöd för användningen av 25-hydroxyvitamin D som ett nytt sätt att förutsäga utfallet när det gäller patienter med kolorektala levermetastaser”.
Så vad är då 25-hydroxyvitamin D, kanske du undrar?
Jo, D-vitamin (D3 och D2), bryts i kroppen ner till två metaboliter, vilket sker oavsett om du får vitaminet från solens UV-strålar, kosten eller från kosttillskott. Dels bryts det ner till 25-hydroxyvitamin D (kalcidiol) som även kallas 25(OH)D3 – och dels bryts det ner till 1,25 hydroxyvitamin D (kalcitriol) som även kallas 1,25 (OH)2D3.
25-hydroxyvitamin D (kalcidiol), som denna studie tar upp, är ett prohormon som bildas i levern, kroppens huvudsakliga lagringsplats för D-vitamin. Det omvandlas till från kolekalciferol (D3) och ergokalciferol (D2).
1,25 hydroxyvitamin D (kalcitriol) å sin sia tillverkas från kalcidiol som finns i njurarna och andra organ i kroppen.
► Läs också: Magnesium kan minska risken för cancer i bukspottskörteln
Mer forskning behövs
Denna studie indikerar att D-vitaminstatus har ett samband med den totala överlevnaden när det gäller kolorektalcancer. Däremot kan studien, på grund av sin utformning, inte helt visa huruvida D-vitamintillskott kan öka överlevnadschanserna hos patienter med så kallat kolorektala levermetastaser.
Forskarna menar därför att det är motiverat med fler, kliniska studier – som mer specifikt bedömer effekten av D-vitamintillskott vid kolorektalcancer.
► Läs också: Koppling mellan lågt D-vitamin och HPV-virus
Av Isabelle G Hedander
Referens:
Facciorusso, A. et al. ”Prognostic role of 25-hydroxyvitamin D in patients with liver metastases from colorectal cancer treated with radiofrequency ablation”
Journal of Gastroenterology and Hepatology, 2016.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta kolorektalcancer
Liksom vid de flesta andra cancerformer finns ingen känd enskild utlösande faktor för kolorektalcancer.
Ärftliga faktorer och kostens sammansättning påverkar dock risken. Även övervikt och rökning ger ökad risk.
När det gäller kosten anses till exempel ett högt fettintag och lågt fiberintag öka risken för kolorektalcancer – liksom låg fysisk aktivitet.
Källa: Internetmedicin.se