Det talas mycket om toxisk maskulinitet och att den manliga delen av mänskligheten befinner sig i kris, något som fick extra skjuts av avslöjandena i samband med #Metoo. Den tyske psykologen Tom Falkenstein som skrivit boken ”Den högkänslige mannen” menar att det är dags för att revolutionera mansrollen och att de högkänsliga männen är de som visar vägen.
Och visst kan man förstå att mansrollen kan kännas lite trång, vem skulle inte få klaustrofobi av att inte få gråta eller visa sig svag. Det har gjorts en del försök att göra uppror mot stelbenta normer och förvridna ideal. 1970-talets velourman förlöjligades hårt redan på sin tid även om tidsandan var mer tillåtande. Och även om vi i Sverige kommit långt är det förståeligt att det inte lockar att sticka ut hakan och bli stämplad mjukisman i en tid då män som psykologen Jordan B Petersen plockar poäng på att vara karnivor och vinner anhängare genom att lära män att skärpa till sig.
Ett känsligare nervsystem
Kanske hittar vi dagens motrörelse någon annanstans. Termen högkänslig personlighet eller HSP myntades av psykologen Elaine Aron på 1990-talet, Hon identifierade något hon kallade för “Sensory Processing Sensitivity (SPS)” som hon menar ligger bakom att 20-30 procent av befolkningen är känsligare för yttre intryck och påverkan. Hon kallade det för att vara högkänslig. Detta har inte med psyket att göra utan beror på att centrala nervsystemet är känsligare hos högkänsliga personer.
Mansrollen upplevs trång
När han skrev sin bok, ”Den högkänslige mannen” intervjuade den tyske psykologen Tom Falkenstein förutom Elaine Aron, dels psykologer som främst behandlade manliga klienter, forskare som studerade manlighet och förstås ett stort antal högkänsliga män. Och det samlade intrycket blev att den västerländska mansrollen som den ser ut idag upplevs trång och begränsande av många. Något som har negativ inverkan på mäns hälsa säger Tom Falkenstein i en intervju med Kurera.
– Trots enorma samhällsförändringar på flera områden, lever den stereotypa bilden av den ”starke mannen” kvar, säger Tom.
Och det oberoende av socioekonomisk bakgrund eller etnisk tillhörighet.
LÄS OCKSÅ: Återhämta dig från utmattning med hjärngympa
Män är dåliga på att söka hjälp
Något som dels visar sig genom att män ofta låter bli att söka professionell hjälp när de mår dåligt, de använder också alkohol och droger i högre utsträckning än kvinnor för att döva känslor av obehag. Och när det är kris försöker de ofta lösa problemen själva istället för att söka stöd hos andra.
– Detta är ett stort problem som vi måste adressera, säger Tom.
Problemen uppstår när män internaliserar samhällets begränsande och orealistiska normer, menar Tom. Det leder till att mannen känner att han inte passar in i hur han borde vara, då uppstår en inre konflikt.
– I grund och botten är min bok en vädjan om en mer nyanserad maskulinitet, säger Tom.
Däri ligger lösningen på problemet med den toxiska maskuliniteten menar han. En generösare tolkning av vad det innebär att vara man, erbjuder enligt Tom en väg ur krisen.
– Jag är övertygad om att högkänsliga män spelar en viktig roll i den manliga frigörelsen.
LÄS OCKSÅ: Högkänsliga har hemliga superkrafter
Behövs en manlig frigörelse
För det är en manlig frigörelse som behövs och det är enligt Tom inte en dag för tidigt.
– Just för att de utmanar den stereotypa bilden av en ”stark man”.
Det genom att deras läggning per automatik ifrågasätter egenskaper som tillskrivs män som vinnarinstinkt, tuffhet och självbehärskning, menar Tom. Och det bara genom att vara sig själva.
– Där har de en viktig funktion att fylla, genom att utmana tabun kring sårbarhet, känslighet och empati och inte minst känslosamhet, säger Tom.
Alla män vinner på en vidare och mer nyanserad bild menar Tom, oavsett ålder eller sexuell läggning, högkänslig eller icke.
– Det skapar tillåtelse för alla män att vara känsliga och emotionella, utan att känna sig skamsna eller underlägsna.
LÄS OCKSÅ: Är du ljudkänslig? Då kan du vara extra intelligent!
Vilka är några av de främsta problemen med att vara man i vår tid?
– När jag gjorde efterforskningar inför det fösta kapitlet i boken som handlar om maskulinitet fick jag upp ögonen för exakt hur bister verkligheten är för många män när man skrapar lite på ytan.
Som exempel nämner han att majoriteten av de självmord som begås i Tyskland begås av män. Och i Storbrittanien är det den främsta dödsorsaken bland män under 35. Rent generellt dör män tidigare än kvinnor berättar Tom, de har dessutom oftare en beroendeproblematik och dör oftare av cancer.
Saknar en samhällsdebatt
Även om han tycker att saker går åt rätt håll, saknar Tom en bredare diskussion om manlig identitet och de utmaningar den för med sig.
– Det pratas mycket om kvinnor, feminism och maktmissbruk, vilket är oerhört viktigt och gläder mig enormt men jag skulle även vilja se en vidgad diskussion om maskulinitet.
För det är viktigt att titta på vilken maskulinitet samhället behöver för att lösa de många problem vi står inför menar Tom. Vilka sidor som behöver få komma fram hos pojkar och uppmuntra de kvaliteter vi vill se hos framtida ledare och politiker. Pojkar måste tillåtas visa andra känslor än aggressivitet, därför är det viktigt att inte skambelägga känslor. Och ju mer de lär sig att det är OK att be om hjälp desto bättre är det för alla förklarar Tom.
Många fördelar med HSP
Det är lätt att tro att högkänslighet bara medför nackdelar men lika känsliga som de med HSP är för negativ stimuli är de för positiv. De frodas i positiva miljöer, sammanhang och relationer, på ett annat sätt än de som inte är högkänsliga. Föräldrakonflikter påverkar HSP-barn mer än andra samtidigt gynnas deras utveckling mer positivt av en kärleksfull miljö. Och viss forskning visar att högkänsliga fäder är mer inkännande gentemot sina barn än andra fäder.
LÄS OCKSÅ: Intervjun med Ronnie Åström om livet som högkänslig
En möjlighet att leva livet på djupet
Men istället för att framhäva fördelar vill Tom lyfta fram HSP som en möjlighet att leva livet med genuint djup och intensitet. Att möta sig själv och andra med en intensitet såväl känslomässigt som intellektuellt och att tillåta sig att bli berörd på djupet av livet och världen.
– Vilken gåva! Så ta till vara på och njut av din högkänslighet fullt ut, men glöm inte bort att ta hand om dig själv.
Toms bästa tips för att handskas med att vara HSP, så man inte blir överväldigad är att vara noga med att ta pauser då man tar det lugnt och kopplar av. Han rekommenderar även Mindfulness och liknande tekniker. Men också att anpassa sin livsstil så det passar ens läggning, det är viktigt att avsätta tid att vara för sig själv för att tänka och bearbeta intryck. Och undvika att vistas i stimmiga miljöer eller att hela tiden vara tillsammans med andra. Tanken är inte att man ska isolera sig förtydligar Tom men det är viktigt med balans.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Tom Falkenstein
Född: 1979
Yrke: Psykolog och psykoterapeut med inriktning på kognitiv beteendeterapi.
Bor: Berlin där han sedan 2015 driver ett europeiskt centrum för högkänslighet, där högkänsliga personer kan få psykologisk rådgivning.
Aktuell med: Boken ”Den högkänslige mannen”.