Annons

Högre risk att frånskilda drabbas av psykisk ohälsa

Ungefär 250 000 personer skiljer sig eller separerar varje år och idag har kärnfamiljen fått konkurrens av bonusfamiljen och stjärnfamiljen. Men enligt ny stor rapport lider frånskilda av depression och psykisk ohälsa i högre grad än gifta – inte minst kvinnor.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
13 augusti, 2022
Högre risk att frånskilda drabbas av psykisk ohälsa

Ungefär 250 000 personer skiljer sig eller separerar varje år och idag har kärnfamiljen fått konkurrens av bonusfamiljen och stjärnfamiljen. Det positiva är ökad jämställdhet och öppenhet för andra sätt att leva. Det negativa? Att frånskilda lider av depression och psykisk ohälsa i högre grad än gifta – inte minst kvinnor. Det visar en ny stor rapport.

Vi skiljer oss oftast när vi är mellan 35 och 49 år och de som inte har några gemensamma barn separerar mest. I takt med att jämställdheten ökar i samhället är inte äktenskap längre en nödvändighet för att överleva ekonomiskt eller socialt för oss. Det råder heller inte längre någon tvåsamhetsnorm eller kärnfamiljsnorm och nya familjekonstellationer blir allt vanligare; som bonusfamiljer, stjärnfamiljer och regnbågsfamiljer.

Nya familjekonstellationer vanligare

Men enligt den nysläppta, årliga rapporten om skilsmässor och separationer från Endbright (som vill lyfta hur dessa påverkar hälsa och ekonomi för de inblandade) innebär en skilsmässa eller separation likväl en av de vanligaste så kallade ”allvarliga livshändelserna” näst efter dödsfall i Sverige. Rapporten slår fast att psykisk ohälsa är vanligare hos de som separerat. Risken är hela 15–20 procents högre att separerade/skilda får en psykiatrisk diagnos jämfört med gifta personer, ofta handlar det om depression.

LÄS OCKSÅ: Det händer i hjärnan när vi slutar vara kära

Risken för depression ökar

Risken för att få en psykiatrisk diagnos som leder till att man blir sjukskriven är extra stor i samband med skilsmässa eller separation där det finns barn som fortfarande bor hemma. En händelse som ofta leder till tillfällig psykisk ohälsa liksom stora livsstilsförändringar och ekonomiska svårigheter.

Annons

Majoriteten av de nästan 170 000 personer som var sjukskriva i december 2020 var kvinnor (64 procent). Och 50 procent av dessa sjukskrivningar berodde på en psykiatrisk diagnos.

Så hänger skilsmässa ihop med psykisk ohälsa

Skilsmässa och separation….

…. är en av de absolut vanligaste så kallade allvarliga livshändelserna, efter dödsfall.

…. innebär en lika stor risk för svår stress som när en partner dör.

…innebär 15–20 procents högre risk för psykiatriska diagnoser, jämfört med gifta personer.

Annons

LÄS OCKSÅ: Det här kännetecknar bra relationer – och dåliga

Visste du att….

  • Psykisk ohälsa är idag den enskilt vanligaste orsaken till sjukskrivning?
  • Hälften av alla som är sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa har reaktioner på svår stress eller anpassningssvårigheter?
  • *Sjukskrivningar som beror på stressrelaterad psykisk ohälsa samt anpassningssvårigheter har ökat, framförallt bland kvinnor?
  • *Även barn till separerade föräldrar påverkas såväl psykiskt som ekonomiskt av uppbrottet, när föräldrarna inte kan komma överens?
  • Redan två år före en separation/skilsmässa ökar risken för sjukskrivning?
  • Risken för att bli sjukskriven minskar först fem år efter själva skilsmässan?

LÄS OCKSÅ: 5 kännetecken på stress och vad du kan göra åt det

Av Carolina Eriksson

Om rapporten: Endbrightrapporten är en oberoende och politiskt obunden årlig rapport och kartläggning om skilsmässa och separation i Sverige idag. Rapporten är ett inlägg i diskussionen om synen på skilsmässor och separationer och syftar till att identifiera problemställningar och driva debatt.

Annons