Juli – den månad då allra flest skiljer sig | Kurera.se

Juli – den månad då allra flest skiljer sig

Sommarmånaderna juni, juli och augusti är de  månader  då allra flest svenskar skiljer sig visar en ny undersökning. Enligt kartläggningen är ansträngd ekonomi, ålder och vart i landet man bor är några av faktorer som spelar in.

Nu är vi inne i skilsmässomånaden nummer ett. Juli är nämligen den månad då flest personer i Sverige skiljer sig, det enligt en kartläggning av de senaste aktuella siffrorna som gjorts av Ratsit. Enligt undersökningen tycks sommarmånaderna rent generellt vara ”populära” när det kommer till skilsmässor då även juni och augusti placerar sig på andra, respektive fjärde plats.

Ekonomin spelar stor roll
Men det är långt ifrån bara månaden som spelar roll när svenska par väljer att gå skilda vägar. Bland annat har inkomst och en ansträngd ekonomi inverkan på skilsmässostatistiken. Exempelvis har 13 procent av alla som skilt sig under föregående år haft någon betalningsanmärkning, vilket kan jämföras mot 6 procent som är snittet.  Generellt visas det även  att ju mer man tjänar, desto mindre är risken för att ta ut skilsmässa.

LÄS OCKSÅ: Skiljas: “Vaccinera dig mot bitterhet”

Här skiljer sig flest
Något som spelar roll för äktenskapets livslängd tycks också vara var i landet man bor. I kartläggningen har man  gått igenom landets alla 290 kommuner. Under 2018 var det nästan 2 procent  av alla gifta par i Gnesta och Bjuv som skilde sig – två platser med förhållandevis låga invånarantal. Men ser man till storstäder placerar sig Malmö, 1,86 procent på tredje plats, medan Stockholm med 1,72 procent och Göteborg med 1,66 procent  hamnar på tolfte, respektive 23:e plats.

 

Bäst tycks det vara att bo i Storuman eller Övertorneå, där endast 0,59 procent samt 0,61 procent av alla gifta par skilde sig under föregående år.

LÄS OCKSÅ; Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Vanligast med skilsmässa bland yngre
Det varierar en del mellan Sveriges 290 kommuner, men vanligast är det att gifta par som är i åldrarna  20-29  skiljer sig. Men trots det är det inte bara unga som skiljer sig. Under 2018 skilde sig hela 180 par som var över 80 år.

LÄS OCKSÅ: Skiljas: Sorgen och ilskans viktiga funktion

Undersökningen i korthet
• Ju högre inkomst desto mindre risk för skilsmässa
• Juli är den månad då flest skiljer sig, med juni och augusti på andra, respektive fjärde plats.
• Bäst chans till ett långt äktenskap för de som bor i till Storuman eller Övertorneå
• 180 personer över 80 år skilde sig under 2018
• Företagande är en riskfaktor för skilsmässa.
• De mellan 20-29 löper större risk att skilja sig än andra åldersgrupper.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.