Kemiska UV-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert, hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.
Är du förvånad?
– Nej, jag är inte förvånad. Jag har pratat länge om detta och har bara väntat på att det skall uppmärksammas, säger Johanna som är glad att frågan äntligen lyfts.
– Man har pratat länge om att hav och fiskar inte mår bra av kemikalier från solskydd, varför skulle de vara OK för oss människor som dessutom smörjer in oss med dem?
Det finns menar Johanna även studier som visar att det i vissa fall inte bara är solen som orsakat hudcancer, utan att kombinationen av solens strålar och kemikalier från solskydd orsakar förändringar i huden som också kan bidra.
– Kemiska solskydd bör vi undvika helt. Dessa ämnen tar sig ut i vår blodbana och cirka 60 procent av det vi sätter på huden behöver också levern ta hand om.
Ämnena gick in i blodet
Enligt studien passerade samtliga testade UV-filter ut i blodet och halterna steg för varje dag som studien pågick. Men att UV-filter finns i blodet behöver inte betyda att de är farliga menar de amerikanska forskarna. Det trots att nivåerna redan första dagen översteg gränsvärdet på 0,5 nanogram per milliliter, skriver Svenska Dagbladet.
LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig i solen
Hur påverkar det kroppen enligt dig?
– Ingen, inte ens forskarna vet vad de olika kemikalierna gör tillsammans inuti kroppen, säger Johanna och syftar på den så kallade cocktaileffekten.
Om man dessutom använder flera olika produkter med samma ingredienser finns det ingen som kan garantera att den totala belastningen inte är farlig menar Johanna.
– Sedan skulle jag säga att det är väldigt individuellt hur mycket varje människa tål.
Hur bra utsöndringen från lever, njurar, hud och lungor är varierar från individ till individ förklarar Johanna. De är dessa organ som har till uppgift att ta hand om de kemikalier vi belastas med och få ut dem ut ur kroppen.
– Alla främmande ämnen skapar en process i kroppen som medför en extra belastning. Om produkterna dessutom innehåller ämnena i form av nanopartiklar tar de sig in i cellerna och där vill vi absolut inte ha in dem.
LÄS OCKSÅ; Snyggt brun utan soleksem
”Vi måste börja tänka ur ett större perspektiv”
FDA vill nu att man gör utökade toxikologiska tester för att se om risken för cancer, medfödda missbildningar eller andra negativa effekter ökar.
Vad hoppas du att den här upptäckten ska leda till?
– Jag är rädd för att man kommer fram till att dessa kemikalier påverkar oss mer än vad vi någonsin hade kunnat ana, vilket man redan har sett när det gäller livet i haven säger Johanna som tycker att det är bra att man ställer krav och gör oss mer medvetna, något hon tror kommer att leda till att kemikalierna ifråga kommer att tas bort.
– Vi måste börja tänka ur ett större perspektiv. Vi skall inte vara så rädda för solen, men vi skall ha respekt och i stället lära oss att sola smart, säger Johanna.
Hon menar att det är viktigt att vi inte stänger ute det viktiga D-vitaminet med solskydd, då man sett i studier att brist på D-vitamin gör att vi kan bränna oss lättare, D-vitaminbrist kan även leda till olika allvarliga sjukdomar.
– Dessutom har man sett att det går att skydda huden inifrån med viss näring, som ett invärtes solskydd, säger Johanna.
Som exempel nämner hon D-vitamin, Q10 och betakaroten.
– Även goda bakterier kan ha en bra effekt.
LÄS OCKSÅ: Hudterapeutens 10 bästa tips för fin sommarhud
Det brukar ju heta att molekylerna är för stora för att vi ska kunna ta upp kemikalier och andra ämnen i som finns i hudvårdsprodukter. Kommer synen på det ändras nu?
– Många ämnen kan på grund av sin storlek inte gå in när man tittar rent molekylärt, men vi vet inte vad som händer när vi blandar dessa kemikalier med nanopartiklar, säger Johanna.
Som Johanna ser det hör inga kemikalier hemma vare sig på eller i kroppen, då det inte är något kroppen behöver för att må bra.
– Jag tror och hoppas på att det kommer att forskas mer på området, så dessa ämnen blir förbjudna.
Inte bara solen som orsakar hudcancer
Både forskarna, FDA och svenska Livsmedelsverket menar att hudcancer är en mycket större och allvarligare risk än kemikalier, och rekommenderar fortsatt användning av solskyddskrämer.
Vad anser du om det?
– Som jag nämnde tidigare har det kommit forskning som visar att solens strålar i kombination med kemiska solskydd i många fall är det som orsakat cancer och inte enbart solen, säger Johanna som istället rekommenderar försiktighet och fysikaliska solskydd.
Environmental Working Group rekommenderar så kallade fysikaliska solskydd med exempelvis zinkoxid som skapar en fysisk barriär som skyddar huden från solen. Dessa reflekterar bort solen och tränger inte in i huden. Man ska dock undvika fysikaliska solskydd som består av nanopartiklar, varnar Johanna.
– Fysikaliska solskydd är helt OK om man skall vistas i solen i några dagar. Några bra märken är Dr Sannas, Esse och Bioregena.
Ha hatt och sitt i skuggan
Men inte de bör man gå omkring med hela tiden enligt Johanna som främst rekommenderar att man skyddar sig genom att bära hatt, sitta under parasoll och undvika att steka sig i timmar. På så sätt slipper man använda potentiellt skadliga produkter.
– Sola smart! Det räcker med cirka 20 minuter i solen och då skall man helst inte ha solskydd, för bästa upptag av D-vitamin.
När vi blir bruna signalerar kroppen att vi fått tillräckliga nivåer av D-vitamin och att det är dags att sluta sola, förklarar Johanna.
– Att bli röd i huden är däremot inte bra, säger Johanna som menar att vi skandinaver har en lite snedvridet förhållande till solandet.
– Att åka till Medelhavet ett par gånger om året, helt kritvita och lägga oss i solen och steka oss är farligt om något, förklarar hon.
Stötta kroppen inifrån
Förutom parasoll och hatt har Johanna ytterligare några tips till den som ska åka till varmare länder eller för den delen bara vistas ute en varm sommardag.
– Håll dig i skuggan eller inne under den varmaste tiden på dynget, mellan 11-14 mitt på dagen.
Hon tipsar även om att stärka huden med näring som vitaminerna D och C samt co-enzym Q10, betakaroten och omega 3. Då brist på dessa kan vara en anledning till att vi har en känsligare hud.
– Har du bra nivåer av dessa näringsämnen och goda bakterier, stärker det upp huden inifrån och du bränner dig inte lika lätt.
– Och om du behöver använda solskydd, välj fysikaliska och ekologiska produkter utan nanopartiklar, men använd dem inte dagligen året om.
Av Nina Törmark