Det blir allt vanligare med rosacea, ibland även kallat vuxenakne. Det menar hudterapeuten Johanna Bjurström som tror det beror delvis på ökad stress men även att vi äter mer inflammationsbildande kost samt att vi utsätts för kemikalier som kroppen kan ha svårt att ta hand om.
Rosacea är ett hudtillstånd som kännetecknas vid ökad rodnad och ytligt kärl. Det är hör inte till ovanligheterna att det även utvecklas inflammationer i området som likar akne. Rosacea går ofta i skov och kan upplevas som hetta i ansiktet. Hudtillståndet delas in i fyra olika stadier, där det fjärde är svårast och då brukar man ofta få antibiotika utskrivet av en hudläkare. Det är inte något Johanna rekommenderar då hon menar att det bara syftar till att behandla symptomen som ofta kommer tillbaka efter avslutad kur.
Stress kan trigga
Långvarig stress och inflammationer som pågått i kroppen länge kan bidra till att någon utvecklar rosacea enligt Johanna. Man har även sett att rosacea är vanligare hos kvinnor runt 30 års åldern med ljus hy.
– Huden är kroppens största organ och får ta mycket av det som resten av kroppens utsöndringsorgan inte klarar av att ta hand om.
Vi har så kallade inflammationsreceptorer och inflammationsbudbärare i huden, dessa receptorer är neurologiskt kopplade med nervändar till hudcellerna i det översta hudlagret. Om dessa retas uppstår en fysisk reaktion, vilket kan leda till förhöjda inflammationsreceptorer hos de med rosacea, vilket orsakar rodnad och gör att kärlen vidgas.
Annat som kan trigga eller påverka rosacea negativt
• Stark mat
• Hård träning som ökar pulsen
• Hög luftfuktighet
• Varma drycker
• Kallt klimat
• Hudvårdsprodukter med kemikalier
• Medicinering
• Varma bad
• Varmt väder och sol
• Hård vind
Ämnen i hudvård som kan försämra en hud med rosacea
• Sodium Lauryl Sulfate som är ett lösningsmedel.
• Alkoholer
• Eukalyptusolja, pepparmyntsolja och kryddnejlikeolja.
• Alla tilltäppande krämer exempelvis med mineraloljor.
LÄS OCKSÅ: Grön omställning: Ansiktsvård och fukt
Anledningar till att kapillärerna brister
• Kopparbrist.
• Gifter från tarmen beroende på felaktig kost.
• Näringsbrister, enzymer behövs för att ta upp och omvandla näring.
• Matallergier/intoleranser.
• B-vitaminbrist.
LÄS OCKSÅ: Hudexperten om blått ljus på gott och ont
Tips för att lindra och motverka skov
Det går att själv reducera risken för skov inifrån bland annat genom att dra ned på inflammationsbildande kost samt vara försiktig med sådant som ökar cirkulationen, då det kan förvärra. En antiinflammatorisk minskar gör att inflammationsreceptorerna i huden inte stimuleras lika lätt. I en antiinflammatorisk kost ingår gröna och basbildande livsmedel som till exempel alla gröna blad, broccoli och selleri. Sådant som triggar är allt vitt, mjölk, vete, socker och bordssalt. Men även fläskkött då det enligt Johanna rubbar syra-basbalansen och gör att det bildas urinsyra.
– Jag rekommenderar den som har rosacea att äta en växtbaserad kost och helt utesluta det vita säger Johanna.
Hennes tips är att börja öka upp andelen grönt till 50 procent av tallriken och dra ner på det övriga, redan det kommer ge resultat menar hon. Ett annat tips är att utöva mindfulness varje dag.
– Det finns bra appar för det tipsar Johanna.
För den som stressar mycket rekommendera att blunda fem minuter och meditera för varje en och en halv timma som de är i farten. Det kan även vara bra att djupandas för att stärka upp hela kroppen menar Johanna.
När det kommer till träning kan den som lider av rosacea gynnas av att byta ut sin motionsträning mot yoga, pilates eller liknande. För utsidan rekommenderar hon milda, rena och ekologiska produkter utan kemikalier i som kan reta huden och trigga igång inflammationer.
LÄS OCKSÅ: Johanna har koll på både ut- och insidan
Hjälp huden inifrån
Det är viktigt att stärka utsöndringsorganen som lungor, lever, njurar, hud och tarm så att de fungerar, förklarar Johanna.
– Det behövs för att kroppen skall kunna jobba på bästa sätt.
Det finns olika näringsämnen och örter som kan vara behjälpliga menar Johanna och tipsar om:
MSM (svavel) – Har lugnande egenskaper och ser till att celldelningen minskar och har även antiinflammatoriska egenskaper. MSM stärker även upp blodkärlen.
C-vitamin – Är en av de starkaste antioxidanterna.
B-vitaminer –Speciellt B5, B12 och B1 är bra mot ett stressat nervsystem som kan bidra till att orsaka rodnad. Ät helst alltid B-vitaminer tillsammans då de samverkar med varandra, tipsar Johanna.
Magnesium – Mineral som hjälper en stressad kropp och får den att slappna av.
Mjölktistel – Ört som främjar hudens reparation. Innehåller flavonoider och polyfenoler som har starkt antiinflammatoriska egenskaper. De stärker upp och förlänger Telomererna som är ändarna på DNA-strängen.
Gurkmeja – Smärtlindrande och antiinflammatorisk krydda, Johanna rekommenderar att man börjar försiktigt då den kan öka upp cirkulationen Starta därför med en halv tesked, öka sedan om det känns bra men ta dock helst inte mer än två teskedar.
Zink – Mineral som stärker immunförsvaret och främjar sårläkning – vår största hudmineral.
Mjölksyrebakterier – Syrade grönsaker hjälper tarmen att ha en balanserad bakterieflora.
Johanna som även är homeopat rekommenderar även cellsaltet Calcium sulf samt homeopatmedlen Lachesis som enligt henne är bra vid akne och inflammationer, Belladonna som rekommenderas vid rodnad samt Hepar sulf för variga inflammationer. För att få mer skräddarsydda råd rekommenderar Johanna att man uppsöker en expert på området.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Johanna Bjurström
Ålder: 41 år
Familj: Gift med Fredrik Bjurström, barnen Nathalie 17 är och William 15 år.
Yrke: Naturläkare och hudteraoeut
Bor: Stockholm
Läs mer om Johanna på hennes hemsida.
Den som vill få tips om naturlig hudvård och produkter som Johanna rekommenderar kan följa henne på Instagram.