Hummus är den perfekt krämiga röran till det mesta! Det här receptet är komponerat av Kureras hummusälskande bloggare Sophie Bohnstedt. Själv tycker hon att hummus smakar allra bäst till krispiga och färska grönsaker.
”Jag förhöjde smakerna med en dressing på hackad koriander, vitlök, olivolja och havssalt. Gott!”, skriver Sophie som här har serverat sin hummus med vitlöksstekt shiitakesvamp, ugnsrostade rödbetor, ugnsrostad sötpotatis och blomkål milt kryddade med curry. Sophie Bohnstedt är raw food-kock och grundare av Sophie’s Raw AB, som gör handgjorda, ekologiska och veganska glassar. Du hittar hennes blogg, ”Mat för hälsa och planeten”, här!
Här tipsar hon om knepen för att få till en riktigt god och krämig hummus!
- Följ gärna proceduren i min beskrivning här nedan istället för att blanda ihop alla ingredienser samtidigt. Det blir skillnad!
- Välj bra och goda råvaror.
Jag blötlägger och tryckkokar alltid mina baljväxter. Det blir både godare och nyttigare på så sätt att innehållet av bland annat fytinsyra och lektiner, som kan förhindra upptag av näring i tarmen, minskas.
LÄS OCKSÅ: Färgstark vegansk bibimbap
Ingredienser
3 dl kokta kikärtor
1 dl vit tahini
1 vitlöksklyfta
1 citron, juicen
1/2 tsk havssalt, knappt
1/2- 1 dl vatten
1/2 tsk spiskummin, knappt
1 msk olivolja av hög kvalitet
Tips! Mängden vatten beror på vilka kikärtor du använder. Om du använder kikärtor på burk, så tar du mindre vatten.
Gör så här
Skölj kikärtorna i kallt vatten. Låt de rinna av väl.
Mixa juicen från citronen med vitlök och salt i en matberedare. Låt gärna vila en stund så att vitlöken kan utveckla sin smak.
Tillsätt tahini och mixa i någon minut. Konsistensen blir tjockare.
Tillsätt vatten och mixa till blandningen är krämig och slät.
Tillsätt kikärterna, spiskummin och olivolja och mixa väl. Skrapa vid behov ner sidorna i matberedaren. Tillsätt eventuellt mer vatten.
Smaka av och njut! Dekorera gärna med olivolja och korianderblad, eller en enkel dressing som jag gjorde.
Av Carolina Eriksson