Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna vid sitt skrivbord

Hur du känner dig tillfredsställd efter jobbet – expertens tips

Du jobbar stenhårt - men när det är dags att gå hem vet du knappt vad du gjort eller lyckats åstadkomma.
Känner du igen dig?
Det finns dock några knep för att känna sig mer tillfredsställd när arbetsdagen är slut.

Känns det som att du inte hunnit bocka av en tredjedel på att-göra-listan trots en lång arbetsdag på kontoret?

Det här är ett effektivt sätt att se till att tillfredsställelsen uteblir och att du töms på energi, menar motivationskonsulten Anna Zetterberg. Hon är aktuell med boken ”Stressa hjärna – gör stressen till en positiv kraft”, och är övertygad om att många hade gjort stora förändringar i sina liv om vi hade känt till mer om stress och förutsättningarna för att den istället ska hjälpa oss.

LÄS OCKSÅ: Skadar ditt jobb hälsan?

Dra ner på ambitionsnivån
Bland annat hade vi dragit ner på ambitionsnivån av vad vi ska hinna med tror hon.
– Idag matar vi in fler stressorer i systemet än vad vi har möjlighet att hantera och ha kontroll över. Stressen pumpar upp hjärta, puls och hjärnans fokus, men kraften vet inte vart den ska ta vägen.

 

För i grunden fungerar stress som ett prestationshöjande medel. Rent fysiologiskt är det en reaktion som vrider upp våra kraftresurser för att hjälpa oss med livets alla utmaningar som att ta sig upp ur sängen, göra sig klar för jobbet och göra de utmaningar du får betalt för att göra, nämligen ditt jobb.
Problemen startar när vi inte anser oss ha kontroll på stressen och när vi inte får tillräcklig återhämtning.

LÄS OCKSÅ: 5 faktorer som främjar psykisk hälsa på jobbet

Stressen kan vara en positiv kraft
För att stressen ska kunna vara en positiv kraft är det därför en förutsättning att vi vet vad det är vi ska göra med vår prestation på jobbet så att vi kan fokusera stresskrafterna på just det, poängterar Anna Zetterberg.
– Och att vi kan se en nytta med det vi anstränger oss för att göra, såsom när vi anstränger oss varje dag på jobbet. Det är därför viktigt att veta vad jobbet är och vad som förväntas av oss, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Vi jobbstressar mest på vår fritid

Sätt gränser för prestationen
En metod som funkar för de flesta är att stanna upp, skriva ner vad som stressar och hänger över dig och göra en konkret plan för när du ska ta tag i de olika delarna. På så sätt frigör du huvudet från stressorer, menar Anna Zetterberg.
Det är också viktigt att sätta gränser för vår prestation.
– Inför en ny dag är det därför smart att ha gjort en plan för vad du ska ha åstadkommit för att kunna känna dig nöjd och klar. Med rimlig ambitionsnivå! Sätt gränser för din uppkoppling och tillgänglighet och gör saker du tycker om och som fyller på dig med energi.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.