Johanna Bjurström

Foto: Roger Ottosson

Hur mycket socker kommer du att äta i påsk?

Fakta

Johanna Bjurström är mamma till två tonårsbarn och har tidigare spelat fotboll på hög nivå. Hon är också föreläsare och författare inom hälsogenren samt coach, utbildad homeopat, mikronäringsterapeut, funktionsmedicinare, PT, hud- och näringsterapeut. Hon håller också i utbildningar där man kan läsa till holistisk hälso- och livsstilscoach.
Läs mer om henne på hennes hemsida Johannabjurstrom.se

Chokladkaniner, skumgodis och sega dragéägg med sockerskal i påskens klara nyanser grönt, gult och rött. En särskild typ av godis som många uppger att de inte ens tycker överdrivet mycket om.
Trots det fokuseras det i påsktider mycket på just godis och vi tenderar att trycka i oss mer socker vid denna högtid än under någon annan svensk högtid.
Här kommer lite information om hur din kropp påverkas av socker.

Så här på påsktider är det socker som står i fokus för de flesta av oss. Jag kommer ihåg när jag själv var liten och väntade på att få leta efter mitt påskägg. Det var oftast fullt av choklad då min mamma redan då var motståndare till “färgglada kemikaliegodisar”, som hon kallade det. Jag tyckte nog det var mer spännande med själva skattjakten än vad som var i ägget.
Så jag tänkte att lite fakta om hur din kropp påverkas av socker sitter ju inte fel en helg som denna!

► Läs också: 8 nyttigare – men lika goda – tips på påskgodis

 

Därför uppstår näringsbrister i kroppen
• Stress
• Socker
• Mediciner och vaccinationer
• Alkohol
• Depression med negativa tankar
• Elektromagnestisk strålning
• Matintoleranser
• Ensidig kost och processad mat
• Uppvärmning i mikro
• Kemikalier, tungmetaller, tillsatser, besprutad mat
• Du tuggar maten för dåligt

► Läs också: Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt

Vad händer i kroppen när jag äter socker?
Socker är en stor anledning till att man får näringsbrister. När du stoppar i dig exempelvis godis börjar din kropp till exempel direkt att jobba och bearbeta den höga konsumtion av socker som kommer in i din kropp. Visste du till exempel att ditt immunförsvar sänks under flera timmar efter att du ätit socker?
Här följer lite mer om vad som händer i din kropp vid sockerintag.

1. Dina nivåer av kortisol höjs motverkar fettförbränningen och stimulerar sockerförbränningen. Det blir ett hårt arbete för dina arbetshästar (binjurarna). Du går snabbare upp i vikt när detta sker.
2. Musklerna börjar använda upp sitt socker.
3. Blodsockret börjar falla.
4. Hjärnan beordrar dig att äta mer socker.
5. Mer kortisol utsöndras om du äter ytterligare mer socker för att balansera din sockernivå.
6. Cykeln börjar om på nummer 2.

► Läs också: Kopplingen mellan socker och olika cancerformer

Johanna Bjurström

Johanna Bjurström

“Har du ett högt blodtryck har du oftast även ett högt blodsocker”
Efter att du ätit socker känner du dig tillfälligt pigg, men efter någon timme sjunker din energinivå igen och du kan känna dig helt slut.
Du kan vara hur avslappnad och stressfri som helst för övrigt, men äter du mycket socker reagerar kroppen precis på samma sätt som om du stressar mycket. Hjärt- och kärlsjukdomar är direkt kopplade till obalanser med blodsockret. Det hänger oftast samman. Har du ett högt blodtryck har du oftast även ett högt blodsocker. Genom att sänka blodsockret kan du även sänka ditt höga blodtryck.

Det samma händer i kroppen när små barn blir ”försockrade.” Det är kortisolet som utsöndras från binjurarna som gör barnen spralliga. När det sjunker blir de i stället utmattade. Dessa påfrestningar är inte bra för ett litet barn.

► Läs också: 10 anledningar att sluta äta godis

Vad kan jag göra för att minska mitt sockersug?
Ät regelbundet minst fem gånger per dag och undvik både blodsockerfall och blodsockertoppar. Ät mindre socker och snabba kolhydrater och ät bättre fetter (avokado, nötter, olivolja, kokosolja samt omega-3) och bra källor till protein (moringa, quinoa, hampa, chia och bovete) som mättar och neutraliserar dina sockernivåer.

Jag brukar rekommendera att du vid högtider fyller din tallrik med 50 procent grönt och sedan fyller upp med de andra godsakerna på resten av tallriken. När du börjar att äta ska du tugga maten minst 30 gånger. Då maxar du din näring ytterligare!

Härlig påsk på dig!

Av Johanna Bjurström, coach och föreläsare

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Johanna Bjurström är mamma till två tonårsbarn och har tidigare spelat fotboll på hög nivå. Hon är också föreläsare och författare inom hälsogenren samt coach, utbildad homeopat, mikronäringsterapeut, funktionsmedicinare, PT, hud- och näringsterapeut. Hon håller också i utbildningar där man kan läsa till holistisk hälso- och livsstilscoach.
Läs mer om henne på hennes hemsida Johannabjurstrom.se

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kontorshund

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.

Snart kan EU förbjuda “vegoburgare”

Kost

I en tid då vi äter en allt grönare kost och allt färre animalier är fenomenet med vegokött en rejält växande marknad.  Produkterna ser ut som kött och heter saker som burgare, stek, biff och korv – men det bör de inte längre få göra. Det har Europaparlamentets jordbruksutskott nu beslutat och lagt fram ett förslag på lagändring. En liknande lagstiftning finns redan i Frankrike.

5 smarta knep för vackra händer

Hud

Dina händer har under många kalla månader nu varit särskilt utsatta. Det är inte konstigt att de nu känns extra torra och fnasiga. Det är det dags att ändra på nu, och ta hand om dem lite extra inför sommaren. Här är tipsen som kommer att göra dina händer snygga, lena och mjuka igen.

Eldsjälen som gjorde vego till sitt jobb

Intervju

Han brinner för grön kost, är definitivt urtypen för det man brukar kalla eldsjäl och har en genuin vilja att inspirera så många människor som möjligt – i förhoppningen om att på så sätt bidra till att förändra världen.  "Mina vapen för att lyckas är ruskigt god och enkel vegomat och ett stort leende", säger Mattias Kristiansson, chefredaktör och grundare av tidningen VEGO.

5 tips på djur- och naturvänligt pynt till påskriset

Allmänt

Vill du inte heller ha fjädrar i ditt påskris?  Vad bra – för handen på hjärtat: visst är det dags att vi varierar oss lite? Det är ju ändå 2019 och de stackars kalkonerna har kanske plockats nog?  Så resonerar i alla fall allt fler och väljer därför aktivt bort påskfjädrarna till förmån för andra material.  Här delar Djurens Rätt med sig av fem steg-för-steg-guider för hur du skapar ditt egna djurvänliga påskpyssel – bland annat två färgglada fjäderalternativ av papper respektive tyg.

Vegantrenden växer explosionsartat – även inom kosttillskottsbranschen

Kost

Nu är det växtbaserad kost som gäller – världen över. Bara i USA har antalet veganer ökat med 600 procent – på bara tre år. Idag handlar veganism inte längre bara om djurhållningsfrågor utan är för allt fler en fråga även om hälsa och hållbar livsstil. Och nu börjar trendens framfart bli synlig även inom andra områden – skönhetsindustrin och kosttillskottsbranschen till exempel. 

Magnesium

Magnesium lindrar smärta enligt studier

Forskning

Vi behöver magnesium för en rad viktiga funktioner. Men – utöver att faktiskt vara nödvändigt för vår kropp kan mineralet också användas som ett effektivt och naturligt sätt att lindra olika tillstånd. Smärta till exempel. Något få känner till. "Studier visar att magnesium verkar smärtlindrande vid akut och kronisk smärta, genom att det blockerar smärtreceptorer", bekräftar Bertil Wosk, näringsterapeut och grundare av hälsoföretaget Holistic.