Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.
Inflammation är en komplicerad process som enkelt förklarat börjar med att det finns en skada av något slag. Det kan vara en lokal infektion eller ett trauma. Det infekterade området skickar signaler i form av signalämnen som cytokiner och leukotriener. Sedan rusar de vita blodkropparna dit och börjar agera för att läka skadan eller infektionen som uppkommit.
I inflammationsprocessen deltar även hormonliknande ämnen som kallas prostaglandiner.
Obalanser i kroppen
– På senare år har det hänt mycket inom forskningen runt inflammationer. Idag vet vi att kronisk låggradig inflammation kan bidra till flera av våra vanligaste folksjukdomar som åderförkalkning, hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2 och reumatism, säger Stefan Branth, överläkare inom akut- och internmedicin vid Lindesbergs sjukhus.
– Det är därför viktigt att vi gör vad vi kan för att undvika detta.
När du får en lokal svullnad, smärta, värme och feber är det en del av läkningsprocessen. Om du får en kraftigare inflammation kan hela kroppen påverkas vilket bland annat kan orsaka trötthet. I takt med att kroppen läker så avtar inflammationen, och vid det här tillfället är inflammationen en vän.
Stefan Branth berättar att om kroppen är i obalans kan det innebära att de mekanismer som ska hålla inflammationen i schack inte fungerar. Då finns det en risk att inflammationen kan övergå till ett långvarigt och skadligt tillstånd, det vill säga, den blir kronisk. Pågår inflammationen länge finns det risk att det leder till skadliga effekter på kroppens vävnader samtidigt som risken för olika sjukdomar ökar.
LÄS OCKSÅ: 5 intressanta fakta om gurkmeja
Inflammation som skadar
Idag vet man att risken för låggradig kronisk inflammation ökar vid övervikt, fysisk inaktivitet, dålig kosthållning och uttalade sömnbesvär. Stefan Branth berättar att det finns ett samband mellan tarmflorans sammansättning och kronisk inflammation. Även fysisk och emotionell stress utan tillräcklig återhämtning kan sannolikt orsaka kronisk inflammation.
Men många av de riskfaktorer som bidrar till en låggradig kronisk inflammation går faktiskt att påverka. Studier visar att en antiinflammatorisk kost som innehållet mycket antioxidanter och omega-3 fettsyror, som finns i medelhavskosten, tillsammans med en god sömn och fysisk aktivitet kan göra skillnad.
Det finns en hel del studier som visar att medicinalväxter kan bidra till att minska inflammation. Två välstuderade medicinalväxter är gurkmeja och boswellia. Dessa har en tydlig inflammationshämmande effekt och kan skydda kroppen mot skador som kronisk inflammation kan orsaka.
LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta gurkmeja
Vanliga inom ayurveda
Gurkmeja och boswellia är också välkända inom den indiska läkekonsten ayurveda. Studier har visat att om man blandar de två örterna så uppstår en synergieffekt mot smärtan.
Tejal Athavle-Limaye, som är ayurvedisk läkare i Stockholm, säger att hon ofta kombinerar gurkmeja med boswellia eftersom hon vet av erfarenhet att örterna ger snabb effekt på smärtande, svullna och stela leder. En stor fördel med örtpreparat är att de inte ger biverkningar som konventionell medicin kan göra. Inflammationsdämpande läkemedel, NSAID, orsakar ofta problem med magen.
Ett annat viktigt användningsområde som gurkmeja har är att den kan bidra till att stärka kroppens immunförsvar.
– Boswellia har delvis samma användningsområden som gurkmeja, men förutom att vara antiinflammatorisk är den också en bra smärtlindrare. Det aktiva ämnet i boswellia kan troligen skydda ledbrosket. Ett annat stort användningsområde för boswellia är olika typer av inflammationer i mag-tarmkanalen som ulcerös colit och Crohns sjukdom, men den har också effekt vid astma, säger Tejal Athavle-Limaye.
LÄS OCKSÅ: Gurkmeja gav effekt mot Alzheimers
Effekten förstärks
Förklaringen till att boswellia och gurkmeja ger en synergieffekt är att de angriper inflammation via olika system. En studie från 2018 på tillskottet Curamin, som innehåller boswellia och gurkmeja, där drygt 200 personer deltog, visade att effekten på ledbesvär förbättrades signifikant när gurkmeja och boswellia användes tillsammans.
I en annan studie jämfördes effekten av preparatet med ett vanligt läkemedel för artros och visade sig ge lika bra effekt.
Gurkmeja har en mekanism som påminner om traditionella antiinflammatoriska läkemedel. Det innebär att gurkmeja, precis som de så kallade NSAID-medicinerna, dämpar de enzym som aktiverar inflammatoriska prostaglandiner. Ett system som kallas cox-2. Men det finns en viktig skillnad, den att läkeörterna inte ger de biverkningar som många antiinflammatoriska läkemedel har.
Det som utmärker boswellia jämfört med gurkmeja är att den har en unik förmåga att bekämpa inflammation via ett annat och kompletterande system, det kallas 5-lox.
– Medan gurkmeja framförallt påverkar de inflammatoriska prostaglandinerna så nedreglerar boswellia istället de proinflammatoriska leukotrienerna. Det är det här dubbla systemet av försvar mot inflammation som i vissa studier anses förklara hur boswellia förstärker effekten av gurkmeja, säger Stefan Branth.
Av Inger Palm
Curamin
… innehåller BCM95, ett väldokumenterat och lättupptagligt kurkuminextrakt, i kombination med BosPure, som är ett koncentrerat extrakt av boswellia. Studier visar att nio av tio fått hjälp med sina ledbesvär.
Tack vare innehållet av turmeroner, gurkmejans essentiella fettsyror, tas BCM95-extraktet upp i kroppen på ett naturligt sätt.
Det finns 70 studier på extrakt som innehåller BCM95, BosPure och BCM95/BosPure vilket är den mängd och dos som finns i varje produkt.