Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Pernilla Enarsson

Foto: Pia Nordlander

Pernilla fick äntligen hjälp mot sin artros

Pernilla Enarsson

Ålder: 57 år
Bor: Västerås
Yrke: Förskollärare
Familj: Sambo, tre vuxna barn och ett barnbarn
Så mår jag bra: Jag tränar enligt Joint Academy – och kör motorcykel. Och så går jag på travskola och kör travhäst tillsammans med min syster, och umgås med familjen.

Pernilla Enarsson har provat det mesta för att komma tillrätta med artrosen som värker i både armbågar och knän.
För ett halvår sedan började hon äta kapslar med gurkmeja och boswellia - och sedan dess är hon inte så stel och har mindre ont.

Både Pernilla Enarssons mamma och hennes mormor hade förvärkta händer, så ledvärk finns i familjen. Och ont gör det.

I Pernillas fall är det lederna i knän och i armbågar som värker. Hon har provat nyponpulver och gurkmeja i sin naturliga form, tillsammans med svartpeppar för bättre effekt, men nej, det rådde inte på värken.

LÄS OCKSÅ: Gurkmeja och boswellia hjälper 9 av 10 med artros

Inte lika öm i lederna
Men så läste hon om ett tillskott som innehåller gurkmeja och boswellia och provade.
– Jag kände ingenting direkt, men efter ungefär tio veckor så märkte jag plötsligt att jag inte alls var lika öm i lederna. Jag var mindre stel och mera rörlig. Det var så skönt, säger hon.

Det är en fördel att lederna fungerar när man är så aktiv som Pernilla är. För några år sedan köpte hennes bror en travhäst och då började både hon och hennes syster på travskola.

 

Att sitta i sulkyn kräver starka ben – det får hon genom sin träning och i vardagen.
– Jag har ganska nyligen bytt jobb, från att ha jobbat på förskola till att placera barn, alltså kontorsarbete. Men jag gillar att röra på mig så då fick det bli cykeln fram och tillbaka från jobbet, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Ayurvedan visar vägen till en antiinflammatorisk livsstil

Anpassad träning
Artrosen i knäna har hon fått undersökt av läkare och den håller hon stången genom övningar som är anpassade för onda höfter och knän.

Till det har hon nu också tillskottet Curamin. Vad det är för skillnad mellan kapslarna och vanlig gurkmeja vet hon inte, men det fungerar för henne och nu vill hon inte sluta med kapslarna.
– Nej, det törs jag inte! Jag hoppas bara att det här goda resultatet ska hålla i sig länge, säger hon och ler.

Av Jessika Devert


Pernilla Enarsson

Ålder: 57 år
Bor: Västerås
Yrke: Förskollärare
Familj: Sambo, tre vuxna barn och ett barnbarn
Så mår jag bra: Jag tränar enligt Joint Academy – och kör motorcykel. Och så går jag på travskola och kör travhäst tillsammans med min syster, och umgås med familjen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med värk i lederna

Gratisappen som minskar smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

 

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?