Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär.
Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Boswellia är en indisk form av frankinscense, alltså den typ av rökelse som de tre vise männen enligt Bibeln hade med sig till det nyfödda Jesusbarnet. Det säger något om hur högt kådan som utvinns ur minst 30 år gamla exemplar av boswelliaträdet värderades redan då.

LÄS OCKSÅ: Gurkmeja och boswellia hjälper 9 av 10 med artros

Antiinflammatorisk effekt
Idag utvinns ett högkoncentrerat extrakt av boswellia, BosPure, som innehåller fem gånger mer av den komponent som står för huvuddelen av den antiinflammatoriska effekten, boswelliasyran AKBA jämfört med konventionella extrakt.

 

Parallellt med arbetet för att renodla boswellia har forskare studerat gurkmeja, en rot som är släkt med ingefära. I sin torkade form har den tidigare mest använts för att ge mat en aptitlig färg, men ansetts ganska smaklös. Ayurvediska läkare har dock vetat sedan gammalt att gurkmeja i sin naturliga form och i höga doser har medicinska egenskaper.

LÄS OCKSÅ: Ayurvedan visar vägen till en antiinflammatorisk livsstil

Tas upp av kroppen på ett naturligt sätt
Problemet var att våra kroppar hade svårt att ta upp koncentrerade doser av det aktiva ämnet i gurkmejan, kurkumin.

Nyckeln visade sig ligga i den naturliga eteriska olja som finns i gurkmeja, turmeronerna, som gör så att kurkuminet kan tas upp av kroppen på ett naturligt sätt. Ett nytt väldokumenterat extrakt av gurkmeja, BCM95, innehåller 30 gånger mer aktiva ämnen jämfört med vanlig gurkmeja.

Kombinationen mellan detta rena gurkmejaextrakt och det högkoncenterade extraktet av boswellia ger helt andra resultat än de tidigare använda råvororna, framförallt när det finns smärta eller inflammation i kroppen. Helt enkelt för att de kompletterar, understödjer och förstärker effekten av varandra.

LÄS OCKSÅ: Unikt försök visar: Gurkmeja kan förebygga cancer

Baserad på mångtusenårig erfarenhet

Dr Giby som har varit medicinskt ansvarig i arbetet med att kombinera de två extrakten förklarar:
– Sammansättningen i Curamin är baserad på mångtusenårig erfarenhet inom ayurveda – världens äldsta läkekonst. Idag har forskare via kliniska studier kunnat visa att de ayurvediska läkarna visste vad de gjorde.

 

Vetenskapligt fungerar gurkmeja och boswellia på olika sätt, förklarar Dr Giby:
– Gurkmeja har en uttalad effekt att arbeta via COX-2 (cyklooxy-genas), på ungefär samma sätt som smärtstillande läkemedel, men med den stora skillnaden att gurkmeja arbetar selektivt, vilket gör att

Dr Giby

man slipper biverkningar.
– Boswellia verkar via ett helt annat system, 5 Lox (lipoxygenas), vilket den är rätt ensam om. Tillsammans slår de från två håll och effekten blir både snabbare och bättre. Därför har boswellia och gurkmeja ofta kombinerats inom ayurvedisk medicin, framförallt vid inflammation och smärta.

Av Maria Torshall


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

 

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.