Dålig munhygien är inte bara skadligt för tänderna utan också för kroppen.
Infektioner i tänder och tandkött kan förstärka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Här följer spännande läsning för alla med en mun.
Den schweiziske hälsopionjären Alfred Vogel hade en holistisk syn på hälsa och behandlade symtom men framförallt orsak. Han förstod tidigt att god munhygien var livsviktigt. Han blandade därför ihop antiinflammatoriska läkeörter och framställde tandkrämer och ett munvatten.
► Läs också: Det säger din tunga om din hälsa
Ökar risken för hjärtproblem, diabetes och sjukdomar i luftvägarna
Munnens hälsa påverkar hälsan i resten av kroppen. Dåliga tänder tros driva på den inflammation som ligger bakom kärlförändringar. Infekterat tandkött ökar risken att få hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och sjukdomar i luftvägarna.
Har inverkan på hela kroppen
Det kanske kommer som en överraskning för en del att munhälsan har inverkan på hela kroppen. Men tandläkarna har länge uppmärksammat sambanden. Under 1980-talet kom de första forskningsrapporterna som visade på sambandet mellan munnen och kroppens hälsa. Tio år senare kom de första studierna där man klart och tydligt kunde visa att infektioner i munnen kunde påverka den allmänna hälsan.
► Läs också: Q10 stärker hjärtat och minskar risken för hjärtsvikt
God munhälsa ofta tecken på god hjärthälsa
En god munhälsa är därför oftast ett utmärkt tecken på att hjärt- och kärlhälsan är bra.
Men långt innan forskningsrapporterna kom förstod den schweiziske hälsopionjären Alfred Vogel att det fanns en koppling mellan infektioner i tänderna och hjärt-kärlsjukdomar. Därför ville han att tandkrämer och munvatten skulle bli en del av hans arsenal av hälsopreparat.
► Läs också: Fluor misstänks kunna ge sköldkörtelsjukdom
Medicinalväxter som stramar åt tandköttet och förhindrar tandfickor
Alfred Vogel tog till exempel fram egna tandkrämer och munvatten och satte då ihop olika ekologiskt odlade medicinalväxter som verkar antiinflammatoriska, stramar åt tandköttet och kommer åt bakterier som kan krypa in under tandköttet och skapa tandfickor. De i sin tur kan ge både tandlossning och hål i tänderna.
Tandlossning beror på inflammation – och har blivit en folksjukdom
Tandlossning (paradontit) är en samling inflammationssjukdomar som påverkar tandens stödjevävnader. Det har blivit en folksjukdom som berör cirka 15 procent av den vuxna befolkningen i Sverige och paradontit är vanligast efter 40 års ålder. Tandlossning får man av dålig munhygien men det orsakas även av stress och rökning.
Den som har tandlossning får en rejält ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Även diabetiker sägs ha har tre gånger så stor risk att utveckla hjärtproblem.
Antiinflammatoriska örter som echinacea, rathaniarot, bockrot och anis
Som innehåll i sin tandkräm valde han antiinflammatoriska örter som echinacea, rathaniarot, bockrot och anis. Han använde sig även av pepparmynta som är antiseptiskt och desinficerande, salvia som är läkande och sårläka som verkar på infekterade sår.
► Läs också: Oil pulling – för vita tänder och bättre munhälsa
Fluor belastar lever och njure
Vogels använde sig dock inte av fluor eftersom han menade att det räcker med den mängd fluor får vi i oss via kosten för att stärka emaljen. I mat som innehåller kalcium, magnesium och kisel förekommer flour. Fluor belastar nämligen lever och njure och är inte bra i för stora mängder.
God munhälsa också ett skydd mot förkylning
God munhygien är också ett skydd mot förkylningar. Det var en av anledningarna till att Vogel även valde att basera tandkrämer på Echinacea, den antiinflammatoriska röda solhatten som har en viss bakteriehämmande effekt. Han la även till pepparmyntsolja, eukalyptusolja, rosmarinolja och lakrits för att få en angenäm smak.
Några örter som förebygger och lindrar inflammationer i tandköttet
• Örtextrakt av bland annat ehinacea, ratanhiarot och rosmarin.
• Örtextrakten rengör tillsammans med eteriska oljor som rosmarin, pepparmynta och grönmynta tänderna skonsamt.
• Rathaniarot stramar åt tandköttet.
• Rosmarin innehåller kamfer som bidrar till en bra cirkulation i tandköttet.
Det finns bra tandkrämer med dessa örter i hälsobutiker vilka ofta inte heller innehåller färgämnen eller flour.
► Läs också: Nu ska fluor utredas: Misstänks ge barn ökad risk för skelettcancer
Läkeväxter som ger ett bra munvatten
Alfred Vogel tog även fram eget munvatten med läkeväxterna salvia, sårläka och rathaniarot som innehåller garvämnen vilket stramar upp tandköttet så att det blir fastare och kan sluta tätt runt tänderna. Ju tajtare tandkött man har desto mindre är risken att få tandfickor. På rena tänder fastnar inte heller några bakterier.
► Läs också: Slipp dålig andedräkt naturligt
Av Inger Palm
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Forskare har upptäckt:
… att samma inflammatoriska ämnen som finns i munhålan vid en inflammation i tänder och tandkött finns i kärlväggarna. Dessa ämnen sprider sig nämligen via blodbanorna.
… att inflammationer i munhålan lättare leder till förändringar i hjärtats kranskärl, vilket kan orsaka hjärtinfarkt.
… att bakterier som förknippas med tandlossning (paradontit) har hittats i operationspreparat från patienter som har drabbats av åderförkalkning.
Tänk på:
… att borsta tänderna morgon och kväll.
… att använda munskölj som är ekologiskt.
… att rengöra mellan tänderna med tandtråd eller tandsticka.
… att regelbundet gå till tandläkare. Dels för tändernas hälsa och dels för att kunna tugga maten ordentligt
… att socker ansätter tänderna mer och att sund mat är bra för munhälsan.
… att inte borsta tänderna direkt efter måltiden. Vänta i 20 minuter annars kan du skada tandemaljen. Mat innehåller syra och sänker ph-värdet i munhålan.
… att prova en växtbaserad tandkräm som med någon av nämnda medicinalväxter. Se till att ingredienserna är ekologiska. Dessa tandkrämer är ofta fria från flour. Det finns inte heller slipmedel, vilket gör att du kan borsta fler gånger per dag, dock helst inte direkt efter att du har ätit.
Färska örter för munvatten:
• Örttinkturer verkar välgörande för tandkött och munhåla. Välj till exempel något som innehåller till exempel salvia, sårläka och rathaniarot.
• Efter att ha sköljt munnen kan man ta några droppar på fingret och massera in det på tandköttet.
Andra tips mot dålig andedräkt kan vara att tugga på färska örter som persilja, basilika, mynta och salvia ger en betydligt bättre andedräkt.