Att vara tonåring är tufft som det är. Besvär med PMS och akne gör det definitivt inte lättare. Det har tonåringen Emma erfarenhet av, men efter att ha fått hormonerna i balans är hon nu fri från både PMS och akne.
Emma går andra året på gymnasiet och läser samhällsvetenskapliga programmet. Hon har alltid brytt sig mycket om sin hud och sitt utseende. För ett par år sedan började hennes hy bli fetare och hon fick bekymmer med finnar och akne.
– När jag såg mig själv i spegeln mådde jag verkligen dåligt! suckar hon. Jag ville inte gå utanför dörren utan ett tjockt lager smink.
Googlade efter hjälp
Hon började googla som besatt för att leta efter något som kunde hjälpa henne.
– Jag var lite naiv och trodde att jag skulle kunna bli bra över en natt. Så fort jag läste något så testade jag det. Skrev någon att man skulle smörja in sig med potatismjöl så gjorde jag det.
Hon skrattar och menar att så enkelt var det ju inte.
Ville ha naturliga produkter
Ganska tidigt fastnade hon för att det skulle vara naturligt. Hon läste en massa och satte ihop sina egna kosttillskott genom att äta enskilda vitaminer och mineraler.
– Jag kände mig lite orolig eftersom jag inte visste om jag fick för mycket av en vitamin och för lite av en annan. Kanske blev det obalans i kroppen?
Emmas oro gjorde att hon till slut bestämde sig för att gå och fråga om råd på en hälsokostaffär. Där blev hon rekommenderad näringstillskottet ProComb och fick höra att det skulle hjälpa kroppen att skapa balans i hormonsystemet. Den kunde även hjälpa mot PMS och humörsvängningar.
– Det lät jättebra för jag stressar lätt upp mig och då pendlar humöret upp och ner. Strax innan mens blir det alltid värre.
Huden förbättrades sakta men säkert
Emma köpte ProComb och följde anvisningarna på paketet. Man skulle ta tabletterna på fastande mage och en stund innan måltid.
– Jag ställer klockan en stund innan jag går upp på morgonen och tar två tabletter, sedan somnar jag om.
Emma tycker det är skönt att bara ta tabletterna en gång per dag. Förut tog hon flera olika tillskott morgon och kväll för huden och det var lite jobbigt att komma ihåg.
Effekt efter några månader
Effekten av ProComb dröjde, men Emma visste att det inte rörde sig om något mirakelmedel som kunde förändra huden över en natt. Så trots att hon gärna hade velat att det gick snabbare väntade hon tålmodigt.
– Första månaden märkte jag ingen skillnad alls, det var först efter att jag hade ätit ur tre paket som jag upptäckte att huden var mycket lugnare och att jag inte hade lika många plitor längre. Förbättringen skedde sakta och gradvis.
– Nu när jag ser mig i spegeln känns det så bra. Jag känner inte längre att jag måste sminka mig innan jag går ut. Det är faktiskt jätteskönt!
Mindre stressad
Emma berättar att hon även känner sig lugnare och inte stressar upp sig lika lätt längre.
– Jag upplever det som om jag inte går från ett känsloläge till ett annat lika snabbt längre.
Idag har Emma ätit ProComb i fem månader.
– Jag har provat allt och detta är det som fungerat bäst för mig.
Av Sara Hedman
Våra viktiga hormoner
Det mesta i vår kropp regleras av vårt hormonsystem, som matsmältning, sexualdrift och sömn.
Hormoner bildas av ämnen från maten som vi äter och utsöndras direkt i blodet. Det är viktigt att blodet innehåller rätt mängd hormoner. Ibland hämmas utsöndringen av ett visst hormon eller så ökar den beroende på kroppens behov. Allt regleras i ett komplicerat samspel mellan hjärna, nervsystem och hormonkörtlar.
Hormoner ur balans
Hormonsystemet kan komma ur balans om kemin i hjärnan förändras på grund av att förhållandet mellan signalsubstanser och hormoner har rubbats. Signalsubstanser är ämnen som överför information mellan nervceller i hjärnan och nervsystemet. Den vanligaste orsaken till att kroppen inte kan producera tillräckligt med hormoner är att man stressar eller äter en dåligt sammansatt kost.
Redan från puberteten börjar hormonerna förändras och påverka kroppen. Ju mer stress och sämre kost, desto tidigare kommer förändringarna. Risken för hormonell obalans är större under vissa perioder i livet; puberteten, tiden före menstruationen, efter att man fött barn, övergångsåldern och i klimakteriet. Idag tror man att varannan människa har någon form av hormonell obalans.
Sju års forskning
För att kroppen ska kunna tillverka hormoner behöver den vissa byggstenar i form av aminosyror, vitaminer och mineraler. På universitetssjukhuset i Örebro har en forskargrupp under sju år studerat vilken sammansättning av ämnen som är den optimala för att kroppen själv ska kunna stödja och återuppbygga det som den lider brist på. Efter vetenskapliga tester med 500 försökspersoner utvecklades ProComb – en patenterad formula som bidrar till hormonell balans och hälsa.
Ofta påverkas vårt humör av hormonella förändringar som vid menstruation, efter barnafödande och i klimakteriet. Även stress är förödande och gör att vi både tappar glädjen och orken.
Näringstillskottet ProComb bidrar till att både lusten och vitaliteten ökar. Den påverkar även huden som ofta störs när hormonerna är i obalans och rekommenderas därför vid alla typer av hudproblem.