Annons

Jord ger motståndskraft mot allergier

Allt mer tyder på att kontakt med naturen ökar vårt välbefinnande. Nu visar forksning att möss som får leva i burar med jord på golvet får en ökad motståndskraft mot allergiska inflammationer.

Redaktionen

14 augusti, 2018
Jord ger motståndskraft mot allergier
Dela inlägget

Allt mer tyder på att kontakt med naturen ökar vårt välbefinnande. Nu visar forksning att möss som får leva i burar med jord på golvet får en ökad motståndskraft mot allergiska inflammationer.

Forskare vid Karolinska Institutet har tittat närmre på sambandet mellan ökningen av kroniska, inflammatoriska sjukdomar och minskad kontakt med naturliga mikroorganismer. Detta har de gjort genom att jämföra möss som lever i burar med jordgolv, med möss som lever i burar med spån.

Barn på landsbygden mindre allergiska
Studien har sin grund i ett tidigare forskningsprojekt i finska Karelen som visade att barn som har nära kontakt med naturen i regel är mindre allergiska än barn i städer, skriver SVT Nyheter. De på landsbygden visade sig ha en rikare sammansättning av bakterier på huden, deras immunförsvar var också effektivare på att producera antiinflammatoriska ämnen.

LÄS OCKSÅ: Därför är balanserade mikrober viktiga

Aktiverade antiinflammatoriska gener
Forskarna utgick från hypotesen att mikroberna i jorden hjälper till att utbilda vårt immunsystem, och att inflammatoriska sjukdomar och allergier ökar när vi tappar kontakten med dessa. Forskarna vid Institutet för miljömedicin såg att möss med jord i sina burar hade ett ökat uttryck av antiinflammatoriska gener och aktivare T-regulatoriska celler i tunntarmen.

Annons

LÄS OCKSÅ: Djurägare får ofta friskare barn enligt ny forskning

De med jordgolv bättre rustade
När mössen utsattes för allergisk lunginflammation utvecklade de möss som levt med jordgolv betydligt lindrigare inflammation jämfört med mössen i de rena burarna. Något som förklaras med att den högre graden av aktiva T-regulatoriska celler hos mössen dämpar immunsystemets allergiska reaktion.

Även om båda grupperna av möss utvecklade allergiska inflammationer så kunde mössen som levde med jord i sina burar hantera det bättre.

LÄS OCKSÅ; Sociala konflikter påverkar vår tarmflora – och tvärtom

Inflammationen påverkade tarmfloran
Den allergiska inflammationen påverkade i sin tur mössens tarmflora, vilket tyder på en direkt kommunikation åt båda hållen mellan de anatomiskt skilda avdelningarna. Sker en förändring av immunförsvaret och mikrobsammansättningen i ena änden påverkas även den andra.

Annons

Resultaten styrker att nära kontakt med naturen ökar vårt fysiska och psykiska välbefinnande. Och forskrarna tror att mer grönt i våra inomhusmiljöer som kontor, skolor och hem kan påverka vår hälsa positivt.

Av redaktionen

Källa: Forskning.se och Svt Nyheter

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons