Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.
Gurkmeja är en krydda som används rikligt i det indiska köket, och benämns ofta som livets krydda. Det tillhör växtsläktet ingefära-växter som används flitigt inom ayurvedisk och kinesisk medicin. Den har blivit känd för sina hälsobringande egenskaper där framförallt inflammerade leder blivit bättre och ibland har de med svårare smärta blivit helt besvärsfria tack vare gurkmeja.
Kryddan är tacksam därför den är både billig och ofarlig även om man intar den i stora mängder. I det indiska köket, där gurkmeja är en dominerande krydda, äter man mellan 2,4-6 gram gurkmeja om dagen varav 80 till 200 milligram är det verksamma ämnet curcumin.
LÄS OCKSÅ: Patienter med högt selenintag tillfrisknade snabbare från covid-19
Komplement i behandlingen av covid-19
Professorn Stig Bengmark har publicerat en genomgång av en hel del studier som gjorts på gurkmeja där man i djurförsök visat att gurkmejans inflammationshämmande effekt skyddar mot flera sjukdomstillstånd. Försök i laboratorium visade att den aktiva substansen curcumin i gurkmeja har hejdat okontrollerad celltillväxt.
Det finns runt 7 000 vetenskapliga studier på curcumin, varav ett 100-tal är kliniska studier för behandling av kroniska sjukdomar.
Curcumin kan sänka inflammationsmarkörerna TNF och IL-6, och att hålla inflammation i kroppen låg kan hjälpa till att bekämpa virus. Curcumin hindrar att inflammationsproteinet cox-2 bildas genom att det hämmar cox-2-genen. Curcumin har också visat sig hjälpa mot sjukdomar och tillstånd som metaboliskt syndrom, artros, höga blodfetter och ångest.
Man har sett att det nya coronaviruset kan orsaka en kraftig ökning av inflammation i kroppen. I Indien har en del medicinska experter därför förespråkat gurkmeja som ett komplement i behandling av covid-19.
Av Inger Palm
Källa: Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. och Curcumin, an atoxic antioxidant and natural NFkappaB, cyclooxygenase-2, lipooxygenase, and inducible nitric oxide synthase inhibitor: a shield against acute and chronic diseases. och Curcumin och coronavirus och Curcumin, inflammation, and chronic diseases: how are they linked?