Länge har man funderat på om tatueringar kan ge cancer. Tatueringsfärg kan sprida sig från huden och lagras i andra delar av kroppen. Läkemedelsverket har via stickkontroller hittat höga halter av förbjudna och förorenade ämnen i tatueringsfärger.
En av fem svenskar har idag en tatuering på sin kropp. Från forskarhåll har det länge funnits misstankar om att färgen som används vid tatuering kan öka risken att få cancer.
Tatueringsfärger kan spridas för att sedan lagras i andra delar av kroppen. Vid obduktioner har patologer hittat missfärgade lymfkörtlar hos personer som haft tatuering.
Även Läkemedelsverket har vid kontroller regelbundet hittat föroreningar och förbjudna ämnen i tatueringsfärg
Forskare i Lund ska nu ta reda på om det finns en ökad cancerrisk hos de med tatuering.
LÄS OCKSÅ: En kost rik på A-vitamin kan skydda mot viss hudcancer
Enkät med 9000 personer
Christel Nielsen, som är docent och forskare på avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet. Hon leder ett forskningsprojekt som ska försöka bringa klarhet i frågan om tatueringsfärg kan ge cancer.
Christel Nielsen tror dock att tatueringsfärger triggar igång immunförsvaret på samma sätt som immunsystemet reagerar på bakterier och virus. Då försöker immunförsvaret att bli av med vad de uppfattar som ett hot, vilket gör att färgen hamnar i blodet och i sin tur kan spridas vidare till olika ställen i kroppen.
Tack var det svenska cancerregistret har forskarna kunnat skicka ut en enkät till 9 000 personer som haft cancer i lymfkörtlarna och på huden. Cancerformer som ökat de senaste decennierna.
Deltagarna har fått svara på frågar om de har tatuering, var på kroppen de har den och hur länge sedan den gjordes. Samma frågor har sedan ställts till en kontrollgrupp på 27 000 personer.
Forskarna håller på att sammanställa enkätsvaren.
LÄS OCKSÅ: Forskare har hittat anledningen till varför hudcancer uppstår
Nya EU-regler
Det finns nya EU-regler sedan årsskiftet runt tatueringsfärg, men det finns flera tusen färger registrerade bara inom Sverige och myndigheterna har inte haft resurser att gå igenom alla dessa.
I Sverige finns det lagstiftning på området men i en del EU-länder finns inga alls. Och eftersom det finns en misstanke om sambandet med cancer behövs mer forskning för att kunna säkerställa kopplingen och därmed förbjuda farliga ämnen.
Av Inger Palm
Källa: forskning.se