Annons

Kocken Paul Svensson utnämnd till hedersdoktor vid Örebro universitet

Paul Svensson är TV-kocken som vill få oss att äta mer ekologiskt och minska på matsvinnet. Han har vunnit flera priser och nu har han förärats titeln hedersdoktor vid Örebro universitet.

Inger Palm

6 februari, 2020
Kocken Paul Svensson utnämnd till hedersdoktor vid Örebro universitet
Dela inlägget

Paul Svensson är TV-kocken som vill få oss att äta mer ekologiskt och minska på matsvinnet. Han har vunnit flera priser och nu har han förärats titeln hedersdoktor vid Örebro universitet.

Paul Svensson har arbetat på en rad stjärnkrogar och representerade Sverige i VM för kockar i Bocuse d’Or, 2003. Paul driver bland annat restaurangen på Fotografiska museet i Stockholm som utsågs till världens bästa museirestaurang 2017. Han föreläser och har skrivit en rad kokböcker.

När han nu blev utnämnd till hedersdoktor vid Örebro universitet löd motiveringen: ”Han är en engagerad förespråkare för hållbar njutning, alltså mat som smakar exceptionellt samtidigt som den gör gott för vår hälsa och vår planet.”

LÄS OCKSÅ: Böcker som inspirerar i köket

Mat slängs av okunskap
Matsvinnet är för Paul Svensson vår tids största problem, och det är något han pratar mycket om, men det finns självklart lösningar.
– Vi har för lite förståelse för vilket resursanvändande det innebär att få mat till bordet hur stor inverkan det har på hela kedjan. Det som jag försöker beskriva är ju att vi många gånger slänger mat av okunskap eller rädsla för att bli dåliga när vi äter gårdagens mat. Jag tror att det handlar mycket om att få matrester att bli det nya exklusiva. Idag slänger många bort sina bästa matupplevelser. All mat som tappat en massa vatten smakar mycket mer, som skrumpna rotfrukter. Många gånger slänger vi bort den godaste smaken och det vi lagade igår är i många fall godare idag, som lasagne, säger Paul Svensson.

Annons

LÄS OCKSÅ: Bästa maten för hälsan och planeten

Många äter ute idag eller köper mat och tar med hem istället för att laga hemma och ta vara på resterna. Hur kan du inspirera svenskarna att laga mer mat?
– Jag tror att det handlar mycket om förändra termologin från rester till förberedelser och visa hur gårdagens mat kan bli dagens lyx. Min uppgift är att öppna upp människors horisont för tekniker och idéer som visar på möjligheterna och inte problematisera, säger Paul Svensson och tillägger:

– Vi måste få tillgång till bättre och näringstätare råvaror. Det gör vi lättast genom att välja lokala och ekologiska varor då blir de sällan dyrare men godare och näringsintensiva. Sen utgår vi ifrån de rätter vi behärskar och bara ökar vikten på det växtbaserade och minskar vikten av animalier. Helt enkelt dina favoriträtter med uppskalad mängd grönsaker i olika konsistenser och tillagningar.

Av Inger Palm

Annons