Annons
Annons

Kornotto med stekt svamp

Hört talas om kornotto? Det är som risotto, fast gjord på korngryn, som skapar ett härligt extra tuggmotstånd. Här är en höstig variant med svamp och timjan, signerad Malin och Linda Persson.

Redaktionen

31 oktober, 2020
Kornotto med stekt svamp
Dela inlägget

Hört talas om kornotto? Det är som risotto, fast gjord på korngryn, som skapar ett härligt extra tuggmotstånd. Här är en höstig variant med svamp och timjan, signerad Malin och Linda Persson.

Ge dig ut i naturen och bygg ditt egna hållbara skafferi! Det vill Malin Persson, känd från SVT:s ”Trädgårdstider”, och hennes syster Linda Persson, kroppsterapeut och hälsokonsult och även matkreatör och kock, uppmana med sin nya bok ”Systrarna

Omslag på boken "Systrarna Perssons skafferi"
Foto: Andrea Papini

Perssons skafferi”. Här bjuds det på alltifrån recept på kroppskrubb till smaskiga rätter – direkt från naturen.

 

Ingredienser

(4 portioner)
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
4 1/2 dl svenska kvarngryn
2 dl vitt matlagningsvin
5 dl vatten
2 tsk salt
1 tsk vegetariskt buljongpulver
2 dl havrefraiche
1 tsk hackad färsk timjan

LÄS OCKSÅ: 10 kolhydratsnåla alternativ till pasta, potatis och ris

Svamp:
1 liter valfri svamp, gärna kantareller
1 msk rapsolja
en nypa salt
svartpeppar

Gör så här

Kornotto: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja tills den blir glansig.
Häll i kvarngrynen och tillsätt vin, vatten, salt och buljong.
Låt koka i ca 20 minuter, rör under tiden.
När grynen är mjuka blandar du i havrefraiche och timjan. Rör kraftigt mot slutet för att få en krämigare konsistens.
Svamp: Rensa och dela svampen i stora bitar.
Fräs i rapsolja på hög värme tills de blir gyllenbruna.
Salta och dra ett par varv på svartpepparkvarnen.
Vänd ner den stekta svampen i kornotton precis före servering och repa rikligt med färsk timjan över.

Av redaktionen

Annons
Annons