IBS, även kallat känslig tarm, är en funktionell störning i tarmen som ungefär en av tio svenskar lever med. Besvären kan innebära såväl magont och diarré som förstoppning.
Se upp för vanliga IBS-triggers
Rana Eizad är en ST-läkare inom internmedicin och gastroenterologi som blivit känd som ”Magdoktorn” på Instagram. Där lägger hon upp pedagogiska, informativa och samtidigt lättsamma inlägg om just IBS och maghälsa. Något som lett till att hon fått en stor skara (61 000 följare i dagsläget). Vi rådfrågade henne om vad som hjäper IBS-magar – på riktigt.
Vad ska man äta mindre av som IBS-drabbad? Och kanske mer av?
– Jättesvårt att svara på! Här är det bäst att ta hjälp av en dietist, eftersom alla reagerar på olika saker. En dietist hjälper skräddarsy kosten efter ens mage. Generellt gäller det att hitta en balans i fiberkosten, det vill säga varken för lite eller för mycket, men var den balansen ligger är olika för olika personer. Vissa livsmedel som till exempel äpple, päron, lök, vitlök, bröd, pasta och mejeriprodukter med laktos är vanliga IBS-triggers, men även där är det olika vad man reagerar på. Andra triggers i kostväg är exempelvis fet mat, stark mat, alkohol och kolsyrad dryck.
LÄS OCKSÅ: FODMAP – En effektiv kostbehandling mot IBS
Livsstilsknepen som hjälper
Vad lindrar IBS-besvären och lugnar magen bäst i övrigt i form av livsstilsförändringar? Rana Eizad tycker det är viktigt att inte glömma de mest grundläggande sakerna. Steg ett i god IBS-vård är att börja med det basala:
- Sover du 7-8 timmar per natt?
- Tar du en promenad dagligen (eller annan aktivitet)?
- Äter du dina måltider i lugn och ro utan stress?
- Tuggar du minst 25 gånger per tugga tills maten har äppelmoskonsistens?
– Det här är grundläggande livsstilsfaktorer som måste vara i ordning för att magen ska kunna må bra, understryker Rana Eizad.
LÄS OCKSÅ: “Därför är motion viktigt vid IBS”
Lägg in tid för daglig återhämtning
En annan viktig faktor är att inte äta stora portioner, bättre då att äta små portioner desto oftare. Vad gäller stress, oro och ångest i livet så triggar detta väldigt lätt IBS-besvär. Det gäller att dels lägga om livet för att långsiktigt ha mindre stress, men på kort sikt är det viktigt att dagligen lägga in tid för återhämtning.
Kan du dela med dig av andra knep som lindrar svullnad, diarré och förstoppning?
– När det kommer till IBS är det många bäckar små som gäller. Det finns alltså ingen enskild lösning som löser ens besvär men börjar man beta av alla livsstilspunkter och om man framförallt lyckas lägga om livet så man inte lever med stress, oro och ångest så kommer också besvären att minska. Att någon gång ha träffat en dietist är också en viktig pusselbit för att få ordning på kosten. Jag brukar även tipsa om IBS-KBT eller IBS-hypnoterapi. Man får googla för att hitta en psykolog i sitt område som ägnar sig åt detta. Psykologisk hjälp lugnar tarmhjärnaxeln och har i studier visat sig ge bestående effekt. Hjälper inte allt detta så är det dags att ta hjälp av läkare på vårdcentralen.
LÄS OCKSÅ: Så blir du vän med din IBS-mage
Pepparmyntsolja mot svullnad och smärta
Läkare kan till exempel förskriva laxerande eller uppstoppande medel, eller annan riktad medicin. Vad gäller receptfria preparat så hjälper pepparmyntsolja mot svullnad och smärta, medan psyllium husk (fibertillskott) hjälper mot både diarré och förstoppning. Man kan även prova om probiotika hjälper mot besvären, tipsar Rana Eizad.
Slutligen: Går det att bli frisk från IBS?
– Nej, men det går att bli så pass besvärsfri att man kan leva ett normalt liv. Jag har träffat personer som tidigare varit väldigt begränsade av sin IBS, men som med hjälp av livsstilsförändringar knappt tänker på sina besvär längre. Det är alltså en skala, där du har mer eller mindre bekymmer.
Av Carolina Eriksson