Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Kiselgel

… är kanske mest känt som ett ämne som ger starkare naglar och hår och kan ge fastare hud. Men kiselgelen har också en skyddande effekt i mag-tarmslemhinnan. Den lägger sig som en skyddande hinna i magen och absorberar ämnen som irriterar tarmflora, och ger lindring vid både akuta och mer långvariga magproblem. Även halsbränna, sura uppstötningar, illamående och ballongmage dämpas av kiselgel.

Silicea mag-tarm gel är ett exempel på ett naturligt kiselpreparat som består av finfördelat kisel som utvinns från ren kvartssand och syre tillsammans med vatten. 

En studie på 62 personer med halsbränna eller magproblem av IBS-karaktär där besvär som magont, illamående, kräkningar, uppblåsthet och diarré var representerade visade en tydlig minskning av symtomen. 

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

De allra flesta som söker hjälp hos näringsterapeuten Anette Berglind, på Integrativa kliniken i Eskilstuna, har problem med magen, ofta i kombination med huvudvärk, trötthet och andra lite mer diffusa symtom i kroppen. Vissa har en lätt svullnad och ont i magen när de ätit, medan andra inte får behålla maten och har blod i avföringen.

porträtt kvinna

Anette Berglind.

– Magproblem kan bero på flera olika saker. Som näringsterapeut söker jag efter orsaken till de uppkomna symtomen. När vi kommer åt huvudproblemet blir patienterna alltid bättre och vissa blir helt bra igen förutsatt att de bibehåller livsstilsförändringarna, säger Anette Berglind.

 

Hon berättar att de allra flesta med IBS har svårt att behålla maten i magen någon längre stund. De får ofta gå på toaletten många gånger per dag och det är vanligt att de efter en måltid måste till en toalett efter bara några minuter. För andra kan det vara tvärtom, de är förstoppade i flera dagar, men det är mer ovanligt.

– Har du IBS och äter sådant som du inte tål så reagerar magen med smärta inom en minut. Jag brukar be mina patienter att skriva ner vad de äter och hur magen reagerar. Men det är lika viktigt att ta reda på om de haft sjukdomar eller om de varit med om något som skapat ett trauma, säger Anette Berglind och menar att det också är vanligt att man efter en antibiotikakur inte lyckats återställa sin tarmflora och därför fått en obalans som ger magproblem.

LÄS OCKSÅ: Smörsyra kan spela roll för tarmhälsa och IBS

Reparation av slemhinnan

En livsstil som innefattar allt från rökning och alkohol, godis, läsk och mycket socker ger problem med magen för eller senare.

– Snabbmat och godis ger ingen näring och bakteriefloran i mage och tarm blir mycket sämre på kort tid. Barn och ungdomar som får pengar av föräldrarna för att maten i skolan inte smakar bra lever kanske mer på godis och snacks under skoldagen. Äter man sedan inte så bra hemma så ger de här kostvanorna väldigt snabbt bekymmer, förklarar Anette Berglind.

I samband med att Anette hjälper sina patienter att identifiera mat de inte tål och att återinföra mat som fungerar, anser hon att de är viktigt att snabbt börja med två tillskott. Det ena är probiotika, för att återställa en god bakterieflora så snart som möjligt. Det andra är kiselgel som stödjer reparationen av tarmslemhinnan. Dessa förstärker varandras effekter och har olika verkningsmekanismer.

– När tarmen är skadad har jag sett snabba och rätt så stora förbättringar när mina patienter tagit tillskottet Silicea mag-tarm gel. Redan efter några dagar kan det kännas bättre i magen. Det tar förstås tid att bli bra i magen, speciellt om problemen funnits länge, men i kombination med en kostomläggning och att man regelbundet tar kiselgel och probiotika så har jag sett att patienterna efter några veckor mår riktigt bra. 

 

LÄS OCKSÅ: FODMAP – En effektiv kostbehandling mot IBS

Kliniska studier ger stöd

Studier har visat att kiselgelen absorberar bakteriernas gifter och gaser. Gelen lägger sig också som en skyddande hinna på magen och tarmens slemhinna. Det gör att både akuta som kroniska besvär kan bli bättre. 

Kliniska studier på IBS-patienter har visat att kiselgelen hämmar ett protein som heter zonulin. Det här proteinet bidrar till att minska tarmslemhinnans skyddande effekt mot olika ämnen som retar tarmen, och det kan vara en bidragande orsak till IBS. 

Anette har själv en IBS-mage, och det var på grund av sina magproblem som hon bytte  karriär och blev näringsterapeut.

– Jag botade mig själv och idag kan jag äta allt, men i lagom mängd. Dricker jag kaffe och vin, och äter soja i samma måltid så får jag känningar i magen, men inte mer än så.

När hennes patienter hittat den mat de klarar av att äta och mage och tarm blivit så pass bra att det är någorlunda lugnt och toalettbesöken fungerar bra, då introducerar Anette vitaminer och mineraler för dem.

 

LÄS OCKSÅ: Probiotika för sköna magkänslor och mental hälsa

Vanligt med näringsbrist

– På grund av att mage och tarm skadats av den mat man ätit och inte tål så bra är det vanligt med näringsbrister. Då är det viktigt att tillföra vitaminer och mineraler för att kroppen så komma i balans. Jag brukar rekommendera att man gör detta i omgångar, för man behöver inte alltid tillsätta extra näring, säger Anette Berglind.

Hon påpekar dock att det är viktigt att förstå att om man en gång har fått en kraftig inflammation i tarmen så tar den tid att bli av med, och man kommer alltid att vara känslig för viss mat och behöver lära sig leva efter dessa förutsättningar.

Men vid högtider och fester kan det vara svårt att ha koll på vad maten innehåller. Lika svårt kan det vara att tacka nej till vissa saker. Då har Anette Berglind ett knep:

– Som näringsterapeut är jag förstås emot alla ”kvicka fixar” då vi arbetar långsiktigt och med regelbundenhet, men det finns ju tillfällen då vi av olika skäl kanske inte vill tacka nej till vad vi bjuds på. Då kan man ta med sig en dosförpackning av kiselgelen för att slippa akuta toalettbesök under middagen.

Av Inger Palm


Kiselgel

… är kanske mest känt som ett ämne som ger starkare naglar och hår och kan ge fastare hud. Men kiselgelen har också en skyddande effekt i mag-tarmslemhinnan. Den lägger sig som en skyddande hinna i magen och absorberar ämnen som irriterar tarmflora, och ger lindring vid både akuta och mer långvariga magproblem. Även halsbränna, sura uppstötningar, illamående och ballongmage dämpas av kiselgel.

Silicea mag-tarm gel är ett exempel på ett naturligt kiselpreparat som består av finfördelat kisel som utvinns från ren kvartssand och syre tillsammans med vatten. 

En studie på 62 personer med halsbränna eller magproblem av IBS-karaktär där besvär som magont, illamående, kräkningar, uppblåsthet och diarré var representerade visade en tydlig minskning av symtomen. 

Studier kisel

En studie visade att efter sex veckor behandling med kiseltillskottet fick försökspersonerna en:

35-procentig minskning av symtom i över magmunnen

45-procentig minskning av kroniska mag-tarmproblem

Större randomiserade och dubbelblindkontrollerade studier visade effekten av kisel för behandling av mag-tarmsjukdomar. Där sågs en signifikant förbättring av symtom och varaktighet.

En nyligen gjord studie visade att behandling med kisel har en signifikant förbättring av symtom till följd av en tydlig reducerad koncentration av det pro-inflammatoriska proteinet, zonulin, som är ansvarig för nedsatt tarmbarriärfunktion vid IBS-besvär. 

Eftersom kiselgel binder andra ämnen bör man ta eventuella läkemedel två timmar innan eller efter intag av kisel. Har du smärtor i magen, blod i överföringen eller andra svåra symtom, kontakta alltid läkare för att utesluta att någon allvarlig sjukdom finns. 

Kiselgel kan användas av de som är laktos- och glutenintoleranta.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man som tittar ini kylskåpet

Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa

Hälsa

Vill du behålla din skärpa när du blir äldre kan det vara en god idé att satsa på att få plats med lite mer grönsaker på tallriken redan nu. En amerikansk studie visade att män som åt frukt och grönt hade färre tecken på försämring av den kognitiva förmågan än de som åt mindre grönt.

mejerivaror

Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Forskning

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

glad kvinna i höstskog

Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

Hälsa

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

 

Kvinna sover på rygg

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Naturlig hälsa

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

 

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

 

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.