När Jordbruksverket presenterar ny statistik om köttkonsumtionen syns en fortsatt minskning av köttätandet något som stämmer väl in på siffrorna att allt fler väljer vegetariskt.
Motiven bakom en minskad köttkonsumtion varierar. Vissa lockas av vegotrenden med nya proteinalternativ, andra ändrar sina matvanor till följd av klimatengagemang, nya hälsorön eller av etiska skäl. Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket säger i ett pressmeddelande att de konsumenter som väljer att äta mindre kött och fågel främst drar ner på konsumtionen av importerat kött.
Rör sig om några hekton
Under första halvåret minskade förbrukningen av kött med cirka 1,5 procent jämfört med samma tid förra året. Minskningen är dock liten och handlar om några hekton men det är ett tecken på att köttätandet fortsätter nedåt, skriver Dagens Nyheter.
Samtidigt noterar Jordbruksverket en ökad produktion av alla köttslag, nötkött står för den största ökningen, där svenskt kött gick från att utgöra 51,8 procent till 54,9 procent av den totala förbrukningen.
LÄS OCKSÅ: Nu klassificerar WHO rött kött och chark som cancerframkallande
Minskar över lag
Men konsumtionen av kött minskar alltså över lag. Under hela förra året minskade den totala förbrukningen med 2,6 procent, en utveckling som fortsätter i år. Även export och import minskade, med undantag för fågel – där ökade exporten enligt Food supply.
– Men att köttkonsumtionen förändras behöver inte bara innebära att konsumenter äter mindre kött, utan även att vi väljer kött med olika mervärden, exempelvis kött från djur som fötts upp med låg antibiotikaanvändning eller där produktionen bedrivits med god hänsyn till djurens välfärd, säger Åsa Lannhard Öberg.
LÄS OCKSÅ: Ny trenden: Nu blir allt fler “flexitarianer”
Torkan spelar inte in
Trots att torkan under sommaren påverkat lantbruket är det inte den som utgör den största faktorn i utvecklingen påpekar Jordbruksverket. Hur foderbristen och förbudet påverkat konsumtion och produktion syns först i nästa rapport.
Av redaktionen
Källa: Food Supply och Dagens Nyheter
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!