I England pågår en kampanj som syftar till att motverka utvecklingen av antibiotikaresistens under namnet ”Keep antibiotics working”. Ett led i arbetet är få ned förskrivningen och öka medvetenheten hos allmänheten genom att informera om hur lång tid det tar att bli fri från en infektion och lära ut hur man känner igen tecken på allvarligare sjukdomar.
Enligt brittiska hälsovårdsmyndigheter borde fler patienter ordineras vila istället för att ges antibiotika. Upp till var femte förskrivning av antibiotika är helt onödig enligt den brittiska myndigheten då många sjukdomar blir bättre av sig själva. Överanvändning av den här typen av mediciner bidrar till att skapa resistenta och svårbehandlade bakterier.
Lägger stort ansvar på patienten
Men myndigheterna lägger inte all skuld hos läkarna även patienterna själva måste ta sitt ansvar menar experter som säger till BBC att man som patient inte ska gå till läkaren och förvänta sig få antibiotika. Istället uppmanas nu alltså engelsmännen från myndighetshåll att se till att få tillräckligt med vila, ta smärtstillande vid behov och att dricka mycket vätska.
LÄS OCKSÅ: Otillåten privatimport av antibiotika riskerar öka resistens
Antalet dödsfall antas öka lavinartat
I Storbritannien dör 5 000 personer om året som en följd av resistenta infektioner och 2050 antas dödsfallen på grund av antibiotikaresistens gå om antalet dödsfall i cancer. Det är avgörande att antibiotika fungerar vid sjukdomar som blodförgiftning, lunginflammation och hjärnhinneinflammation och andra svåra infektionssjukdomar men de är långt ifrån nödvändiga för många av de sjukdomar de förskrivs mot idag, skriver BBC.
LÄS OCKSÅ: Så slipper du antibiotika vid urinvägsinfektion
Många sjukdomar läker ut av sig själva
Till exempel kan det ta upp till tre veckor att bli fri från hosta eller bronkit medan antibiotika kan minska tiden för tillfrisknande till en eller två dagar men det är inte samma sak som att det behövs för att bli frisk, vårt immunsystem tar hand om många av de infektionssjukdomar som drabbar oss människor. Det säger en expert som BBC har talat med som menar att läkare ska kunna bedöma när antibiotika verkligen är nödvändigt.
LÄS OCKSÅ: Manukahonung mer effektiv än antibiotika
Expert varnar för apokalyps
Dame Sally Davies professor och chefsrådgivare för brittiska hälsovårdsmyndigheten har sedan tidigare varnat för vad hon kallar en ”post-antibiotics-apocalyps”. Om antibiotika förlorar sin verkan kommer det inte bara påverka infektionssjukdomar utan det kommer även försvåra vid cancerbehandlingar och kejsarsnitt och göra dem alltför riskabla enligt BBC.
Drastisk ökning på tio år
Enligt det laboriatorie i England dit antibiotikaresistenta bakterier skickas för analys har det visat sig att även den mest potenta antibiotikan allt oftare saknar effekt, på tio år har antalet fall ökat från två till fyra fall om året till hisnande 2 000 fall.
Av redaktionen
Källa: BBC
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!