Annons

Kristdemokraterna: ”Oacceptabla skillnader mellan landstingen”

Inför valet 2018 har Kurera skickat ut en enkät till samtliga riksdagspartier med frågor som rör hälsa och miljö. Idag har turen kommit till Krisdemokraterna och Acko Ankarberg Johansson, talesperson i sjukvårdsfrågor att svara på frågor från Kureras expertpanel.

Redaktionen

2 september, 2018
Kristdemokraterna: ”Oacceptabla skillnader mellan landstingen”
Dela inlägget

Inför valet 2018 har Kurera skickat ut en enkät till samtliga riksdagspartier med frågor som rör hälsa och miljö. Idag har turen kommit till Krisdemokraterna och Acko Ankarberg Johansson, talesperson i sjukvårdsfrågor att svara på frågor från Kureras expertpanel.

Alexandra Charles von Hofsten

Jämlikhet
När Kurera frågar Alexandra Charles von Hofsten från 1,6 och 2,6 miljonersklubben vad hon vill ställa för fråga till partierna ställer hon sig frågande till om vård och bedömningar verkligen är kopplade till individuella behov och förutsättningar – eller om föreställningen om en person styrs utifrån kön, bakgrund eller utbildning.

Vad gör ert parti för ökad jämlikhet inom vården?
Svar: Kristdemokraterna vill avskaffa landstingens ansvar för sjukvården för att alla ska få tillgång till en jämlik men också högkvalitativ och effektiv vård. Idag är skillnaderna mellan olika landsting oacceptabla. Det drabbar främst de som inte har starka resurser eller kontakter. Vården behöver också jobba aktivt med att nå dem som idag får sämre vård. Medvetenheten måste bli större om att både exempelvis kön och utbildningsbakgrund kan påverka vilken vård du får.

LÄS OCKSÅ: Arbete med förebyggande kostråd går långsamt

Friskvård
Peter Feldt är generalsekreterare i Kroppsterapeuternas yrkesförbund och representerar legitimerade fysioterapeuter. Peter arbetar även aktivt med det så kallade BOT-avdraget som innebär att alla – inte bara den vars arbetsgivare erbjuder friskvårdsbidrag – ska få rätt till att få ersättning för friskvård genom ett avdrag liknande RUT och ROT.

Annons

Peter Feldt

Två och en halv miljon svenskar säger att de skulle satsa på att få en bättre hälsa om man får bättre förutsättningar såsom ett BOT-avdrag. Hur ser ert parti på det?
Svar: Förebyggande insatser är helt avgörande både för den enskildes hälsa och för att våra resurser ska räcka till de största behoven. Ett specifikt BOT-avdrag finns inte med bland våra förslag.

Komplementär medicin
Siri Lundström är talesperson för Facebookgruppen #Valfrivård som i dags dato har närmare 17 000 medlemmar som önskar större valfrihet inom vården. I samband valet organiserar gruppen en paneldiskussion med representanter från de olika partierna på Kulturhuset i Stockholm för att debattera frågan.

Siri Lundström

Vad är er syn på integrativ vård, vilket innebär att man integrerar andra väl beprövade vårdformer som idag står utanför vården i den etablerde sjukvården.* På vilket sätt arbetar ert parti med att ge möjlighet att välja komplementär vård och öka individens valfrihet?
Svar: Vården måste utgår ifrån en helhetssyn på människan där mer än det kroppsliga påverkar vårt välbefinnande. Vilka specifika vårdformer som ska användas ska inte politiker besluta om utan det ska vara upp till professionen. Det är viktigt att skattebetalarnas pengar går till vård som vilar på forskning och vetenskap. Utrymme måste dock finnas för olika alternativ som tar hänsyn till helheten med insikt om att psykiskt och fysiskt välmående påverkar varandra.

*Integrativ medicin avser utveckling och integration av evidensbaserad kunskap från olika alternativa medicinska traditioner för att komplettera den etablerade medicinen.

LÄS OCKSÅ: “Alla vinner på integrativ vård”

Annons

Egenvård
Frågan om kosttillskott är brännande och ständigt aktuell, kosttillskott är en viktig näring och omsätter årligen cirka 4,8 miljarder kronor samtidigt som den bidrar till att människor kan ta ansvar för sin egen hälsa. Trots det är befinner den sig ofta i skottlinjen. Frågan har framtagits i samråd med Mats Nilsson VD för branschorganisationen Svensk egenvård.

Mats Nilsson

Vad gör ert parti för att värna den svenska egenvårdsbranschen?
Svar: Vi vet att det är företagen som skapar jobben och bygger vår välfärd. Det krävs en vilja från sittande regering att prioritera mellan olika intressen och att sätta kampen mot regelbördan främst. Kristdemokraterna föreslår flera regelförenklingar bland annat förenklingar av momsreglerna för småföretagen och förenklade regler kring generationsskiften i fåmansbolag. Vi vill också införa en garanti så att företag endast ska behöva lämna en och samma uppgift en gång till myndigheterna. Alla föreslagna regeländringar från regeringen som kan påverka företag bör remitteras till Regelrådet för en konsekvensanalys.

LÄS OCKSÅ: Klimatforskare: “Samband mellan extremväder och klimatförändringar”

Miljö
Miljöfrågan kommer från Beatrice Rindevall som är redaktör för Supermiljöbloggen. Sedan starten 2010 har Supermiljöbloggen informerat och skapat debatt kring miljöfrågor. Arbetet har sedan dess renderat en rad utmärkelser och 2015 tilldelades bloggen Världsnaturfondens pris Årets miljöhjälte.

Beatrice Rindevall

Vårt vatten påverkas av både föroreningar och klimatförändringar, som vid översvämningar och torka. Hur vill ni göra för att säkerställa rent vatten åt alla – för såväl människor som djur och jordbruk – i framtiden?
Svar: Kristdemokraternas miljöpolitik utgår från förvaltarskapstanken, den genomsyrar alla våra ställningstaganden. Vårt mål är att världen ska kunna lämnas till kommande generationer i ett bättre skick än vi själva fick ta emot den. Det är viktigt att satsa resurser på forskning och utveckling av förnybara drivmedel och energikällor. Det är också viktigt att bevara och främja den biologiska mångfalden så att våra ekosystem stärks. Även vad gäller vattenvård ryms denna grundpelare. Vi måste förvalta vår natur och vårt jordbruk så att vi i framtiden har rent vatten.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Kureras expertpanel består av:
Alexandra Charles von Hofsten, ordförande i 1,6 och 2,6 miljonersklubben.
Peter Feldt, generalsekreterare Kroppsterapeuternas yrkesförbund.
Siri Lundström, talesperson för Facebookgruppen #Valfrivård
Mats Nilsson, verkställande direktör Svensk egenvård
Beatrice Rindevall, redaktör för Supermiljöbloggen

Annons