Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Charlotta Lagerberg-Thunes

Gör: Författare, föreläsare, frilansskribent, konstnär och beteendevetare i botten.
Ålder: 49 år.
Familj: Maken Lars och barnen Adam och Saga.
Bor: I Göteborg.
Så mår jag bra: Jag älskar att leva vackert. Då menar jag förstås inifrån och ut, och i det enkla bor just det vackra. Jag mår som bäst när jag är med mina nära och kära och får skapa och vara kreativ.
Min natur och själ är högkänslig, skapande och prestigelös med ett stort mått humor (göteborgsk) och som ni förstår så älskar jag att dansa! Det hoppas jag kunna göra hela livet. Mitt motto lyder: "Why not?"

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt.

Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

Låten från Noice ekar i mitt huvud. Du där, du passar inte in här. Om det nu fanns tveksamheter om att jag överdriver eller inbillar mig, så får jag svar på det nu.

Jag kliver in i danssalen och de väntar på mig, för jag är sist in idag. Alla står i den berömda cirkeln och jag tar i från tårna för att låta vänlig och glad: "Hej, hej!".

 

Ingen hälsar på mig, inte ens dansläraren. De bevärdigar mig inte ens en blick, och då är det svårt att vara Coco i Fame och ta sin plats. Läraren säger: "Då är vi alla här!".

I mötet med den andra blir vi till Martin Bubers ord tänker jag: "Jag och du". Sedan funderar jag vidare kring vikten av gruppdynamik och om att få höra till. Oavsett om det nu må vara sak samma så känner jag hur en fadd smak växer inuti.

Harriet är taggad och liknar mer Coco i Fame än jag. När vi åter ska dansa på diagonalen ser jag till att slippa mannen t-shirt (i dag i en gul tröja). Jag haffar den kvinna som ser snällast ut. Harriet skapar sig ett eget led i vanlig ordning. Där är hon ensam och kan glänsa och glida ut längs golvet.

LÄS OCKSÅ: Dans utan prestationskrav stärker din mentala hälsa

Jag noterar att dansläraren är trött efter att ha kört kurser hela sommaren. Men hon är inte i närheten av min slokande trötthet och all min dansglädje som plötsligt försvann.

Dansläraren ber oss byta plats och plötsligt vänder sig Harriet om mot mig och frågar om jag vill ha hennes plats. Jag avböjer och håller mig i bakgrunden. Vill hon vara snäll nu, fem minuter innan vi slutar? Harriet har inga som helst problem med att stå längst fram utan fortsätter breda ut sig påfågellikt.

LÄS OCKSÅ: Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Vi dansar vår dans och alla klappar händerna – och det är nu jag förstår att de alla har deltagit flera år i rad. Harriet sträcker ut sina armar i solens tecken och ropar "ja!" när dansläraren berättar att hon kommer tillbaka som vanligt nästa sommar. Läraren vänder sig till cirkeln och jag står utanför, ignorerad, igen. Inte ens som virusflykting, utan som en simpel sommargäst.

 

Lotta Lagerberg

Krönikören Lotta Lagerberg är författare, frilansskribent, beteendevetare – och älskar dans.

Det handlade inte om covid. Det handlade om vi och dem- fenomenet. En grupp bygger på individer. God samhörighet skapar förstås glädje och i detta fall dansglädje.

Medan cirkeln diskuterar Instagramkonton att följa smyger jag ut. Jag försöker tacka dansläraren men hon bemöter mig inte ändå. Jag hämtar mina smutsiga joggingskor och stöter samman med mannen i den gula t-shirten. Jag säger adjö, för det är så jag lärt mig att man gör. Men han mumlar bara något tillbaka utan att se på mig.

LÄS OCKSÅ: Trött på styrketräning? Dans ger mer muskler

Sedan går jag ut genom en evighetslång och ändlös korridor där plastgolvet i gul 70-talsstil lämnar en unken doft efter sig. Den blandar sig med svettodör och småsinthet, som vilken scen som helst från filmen "Så som i himlen".

Noice-låten ekar i huvudet igen. Jag tänker att jag vill inget hellre än att inte passa in i den här gruppen – och bestämmer mig för att aldrig mer anmäla mig hit.

 

Covid har lärt oss ett och annat om avstånd, rädsla och om avvisande – men också vad som är viktigt här i livet. Jag kanske ska skapa en kurs i gruppdynamik och sammanhållning med lekfull dans i mitten av nästa sommar?!

Jag stänger dörren om mig och ler. När jag går ner för trapporna infinner sig en ny slags känsla, och plötsligt känner jag mig fri igen.

Av Lotta Lagerberg, författare, föreläsare, frilansskribent och beteendevetare

Del 1 i denna krönikeföljetong kan du läsa här om du inte redan gjort det.  Och del 2 finner du här!

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se

 

 

 


Charlotta Lagerberg-Thunes

Gör: Författare, föreläsare, frilansskribent, konstnär och beteendevetare i botten.
Ålder: 49 år.
Familj: Maken Lars och barnen Adam och Saga.
Bor: I Göteborg.
Så mår jag bra: Jag älskar att leva vackert. Då menar jag förstås inifrån och ut, och i det enkla bor just det vackra. Jag mår som bäst när jag är med mina nära och kära och får skapa och vara kreativ.
Min natur och själ är högkänslig, skapande och prestigelös med ett stort mått humor (göteborgsk) och som ni förstår så älskar jag att dansa! Det hoppas jag kunna göra hela livet. Mitt motto lyder: "Why not?"

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

 

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.

 

Dansgrupp

Krönika: “Att våga ta sin plats”

Krönikan

I denna krönika, som är andra delen av tre i en krönikeföljetong, får vi följa Lotta Lagerberg på dag två av sin dansskola för 40-plussare, där hon kämpar för att våga ta sin plats i en redan sammansvetsad grupp. Med sina krönikor vill Lotta belysa problem som utanförskap, utfrysning och "vi och dom".

flicka gränser i sand

Bakterier bygger barns immunförsvar

Barn

Det är viktigt med god handhygien, speciellt i dessa virus- och pandemi-tider. Men det finns faktiskt gånger vi kan stanna upp och tänka efter runt handhygien. För att barn ska kunna utveckla ett starkt immunförsvar krävs att de blir utsatta för mikrober av olika slag.

kvinna tränar framför datorn

Så här lätt får du en starkare kropp

TRÄNING

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det är viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.

 

ung glad kvinna sträcker upp händerna

D3 och zink minskar risken att insjukna i covid-19

Hälsa

Nya analyser visar att risken för att insjukna i covid-19 ökade med 90 procent vid brist på D3 och zink. Rapporten visade också att D3 och zink ger ett starkt skydd mot svårare symtom för den som insjuknat i covid-19. Det skriver Nordic Nutrition Councils på sin hemsida.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Mat som mättar under hösten

Kost

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

Närbild på rinnande duschmunstycke

Att skippa duschen – bra eller dåligt?

Hud

Begreppet "no shower" har blivit en stor och lite oväntad trend i Hollywood. Det handlar om att vänta tills man luktar illa, eller tills man är smutsig, innan man duschar. Men det är inte så tokigt som det låter, här förklarar vi varför!

 

Närbild på kroppar av medelålders kvinnor som dansar i danssal

Krönika: “När vi blir så där onödigt rädda”

Krönikan

Lotta Lagerberg längtade efter att få göra något som fyller henne med glädje i pandemin och anmälde sig till en dansskola för 40-plussare. Med denna krönika – den första av totalt tre i en följetong – vill Lotta belysa det som hon först trodde var covid-rädsla, men som visade sig handla om något annat och allt för vanligt: utfrysning.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen och har svårt att komma till ro? Du är inte ensam, ungefär var tredje svensk har sömnproblem. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen.