Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En fjäril sitter på en kvinnas axel. Hon tittar ut över solnedgången

Krönika: ”Tiden läker alla sår” – eller?

Sarah Cojocaru

Gör: Driver företaget HopeStreet coaching & sorgbearbetning
Bor: Majorna, Göteborg
Familj: Föräldrar, bröder, syster, syskonbarn, svägerska
Ålder: 39
Så mår jag bra: Promenader i skogen, vänner, äventyr, upplevelser och genom att rita mandalas

När Sarah Cojocarus sambo plötsligt dog rasade hennes värld och hon insåg att hon varken hade verktyg eller kunskaper om hur sorg fungerar. Det hade inte hennes omgivning heller - vilket ledde till ytterligare en sorg.
Men allt vände när hon vågade möta sin ständiga följeslagare.

Vårt första möte var ganska intetsägande. Det var långt från kärlek vid första ögonkastet. Han sitter mittemot mig och försöker få min uppmärksamhet. Jag tycker mest att han är irriterande, och vill hellre prata med killen bredvid. Men han ger sig inte och bjuder mig på en svensk cider. Jag är i Sydafrika på praktik, och ikväll är vi ett par stycken ”expats” som träffas på en trendig pub

Sarah Cojocaru

Sorgcoachen Sarah Cojocaru

 

i Kapstaden för att umgås och stifta nya bekantskaper. Det är först under vårt andra möte som passionerad kärlek uppstår, och från det ögonblicket är det han och jag. Och den tid vi har tillsammans visar sig vara just det; ett ögonblick.

LÄS OCKSÅ: En nära väns död kan påverka hälsan i flera år

Hans förflutna hinner ikapp honom och ett par tillsynes slumpmässiga, men ödesbestämda omständigheter leder till hans plötsliga död. Och där står jag i tron att vi precis har påbörjat vårt liv tillsammans när det visade sig att vi var i slutet. Mattan rycks brutalt bort under mina fötter och det känns som jag faller handlöst bakåt helt utan kontroll när orden når mina öron om att han är död. Vi fick 1,5 år tillsammans. Jag kommer tillbaka till Sverige och känner mig helt vilsen. Mina tankar är helt upptagna av hans död och jag får ingen ro, vila eller sömn. Jag kan inte sova, men jag orkar inte vara vaken heller. Jag är någonstans mittemellan.

Livet tycks fortsätta som vanligt för alla andra och jag vet inte hur jag ska förhålla mig till det. Jag känner inte riktigt igen mig själv. Ibland känns det som om jag är någon annan.
Det dröjer innan jag kommer till insikten att jag inte har några kunskaper om sorg eller verktyg att hantera sorg. Jag vet ingenting. Jag vet verkligen ingenting, men jag försöker ändå ”fixa” mig själv med de kunskaper jag har om annat, men det går inte så bra. Min omgivning verkar inte heller ha kunskaper om sorg. Det märks när jag springer på någon på stan som visste att jag var i Sydafrika och de frågar om honom. Jag ser på dem att de ångrar att de frågat när jag berättar att han är död och brister ut i tårar. Jag ser på dem hur obekväma de blir, och då blir det ännu jobbigare för mig. Så jag slutar att berätta. Jag låtsas som om ingenting. Nu vill jag inte att någon ska veta. Det blir som en ofrivillig och tung hemlighet jag bär på, när jag egentligen bara vill ställa mig mitt på gatan och skrika ut min sorg, min ilska, min frustration.

LÄS OCKSÅ: Probiotika minskar negativa tankar

Ensamheten kommer över mig, en otrolig känsla av ensamhet. Jag kan sitta i ett rum omgiven av min familj och vänner, men ändå känna mig så ensam. Nästan som om jag vore en utomjording, eftersom jag aldrig skulle kunna förklara så att de skulle kunna förstå helt och hållet. Bara en annan utomjording skulle kunna förstå, men det finns ingen i min närhet. Mina vänner blir också obekväma och kan inte möta mig i min sorg. De försvinner också. Sorg på sorg; nu blir det riktigt tungt. Jag känner det i kroppen. Jag är konstant trött. Jag är så trött att jag ibland sover upp till 12 timmar i sträck utan problem. Men nästa dag är jag lika trött igen. Jag känner mig obalanserad och hamnar ständigt i småkonflikter med min omgivning, men jag vet inte riktigt hur det går till. Det bara händer.

LÄS OCKSÅ: Psykologen: “Därför reagerar vi som vi gör i en kris”

Sorgen gör sig ständigt påmind. Jag får höra saker som att ”han har det bättre där han är nu” och ”tiden läker alla sår”, men tiden går och sorgen ligger fortfarande lika tung över mig. Jag funderar över hur det ska gå att leva så här resten av livet. Det kommer jag nog inte att orka. Det känns hopplöst helt enkelt. Jag minns ett tillfälle då jag ringde min syster i ren förtvivlan. Jag satt i vardagsrummet och gick igenom hans kläder. De låg utspridda över hela golvet och hans lukt satt kvar i plaggen som om han precis hade haft på sig dem. Mitt redan brustna hjärta brast igen och den bottenlösa och panikartade känslan av att jag A L D R I G kommer att se honom igen kom över mig. Men det hon sa till mig då var något av en vändpunkt. Hon sa ”Sarah, det kommer att göra ont ett bra tag framöver. Men du kan välja om du ska ligga kvar i soffan och låta det göra ont eller om du ska ställa dig upp och börja gå och låta det göra ont. Oavsett vad du väljer så kommer det att göra ont. Men valet är ditt.” Det var en riktig tankeställare och träffade precis där det skulle. Mitt liv skulle aldrig bli detsamma, smärtan skulle ta lång tid att lindra, men där och då fattade jag beslutet att ställa mig upp och börja gå och låta det göra ont. Att möta sorgen var svårt. Jag var livrädd för min egen sorg och hade under åren lyckats få ”kontroll” på den och stuva ner den i en låda inom mig. Vad skulle hända om jag öppnade lådan och börja rota i den?

 

När jag berättade detta för en person med kunskaper om sorg sa han till mig att det värsta har ju redan hänt. Och han hade så rätt. Jag visste att jag inte kunde hjälpa andra med deras sorg om jag inte ens vågade möta min egen. Så jag tog modet till mig, öppnade lådan och började rota i den.

Den kände författaren C.S. Lewis sa att sorgen är inget tillstånd, utan en process. Precis så är det. Jag tog ett steg i taget. Ibland tappade jag fotfästet, men reste på mig igen och fortsatte framåt. Och här är jag nu; jag springer fram i raketfart. Lite blåslagen, några ärr och skavsår, men framåt ska jag. Jag har skapat en plats för sorgen och lever med den idag. Den är min ständige följeslagare. Sorgen är inget vi kan göra oss av med. Den försvinner aldrig, men om vi bekräftar och accepterar att den finns där och låter den ta den plats den behöver, så kan vi släppa smärtan och hitta livsglädje igen.

Av Sarah Cojocaru, egen företagare och handledare i sorgbearbetning

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Sarah Cojocaru

Gör: Driver företaget HopeStreet coaching & sorgbearbetning
Bor: Majorna, Göteborg
Familj: Föräldrar, bröder, syster, syskonbarn, svägerska
Ålder: 39
Så mår jag bra: Promenader i skogen, vänner, äventyr, upplevelser och genom att rita mandalas

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Hälsa

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.

4 enkla men effektiva magövningar

Hälsa

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Närbild av kvinna på toaletten på morgonen

Allt du vill veta om flytningar

Hälsa

Genomskinliga, klistriga eller fluffiga? Flytningar varierar både i mängd, utseende och lukt under menstruationscykeln och under olika faser i livet. Här är allt du vill veta - men som du kanske inte vågat fråga.

två män

Martin Lidberg: Ingen visste om vår mörka familjehemlighet

Hälsa

Den framgångsrika brottarkungen Martin Lidberg har i hela sitt liv burit på en mörk familjehemlighet. Men nu har Martin och hans bror Jimmy bestämt sig för att avslöja sitt dolda förflutna i boken, Brottarbröder – en fight för livet, som kommer ut idag. – Pappa var spelmissbrukare och alkoholist. Han drev illegala spelklubbar. Ibland levde vi i lyx och överflöd för att nästa dag få besök av kriminella som tog alla pappas pengar, berättar Martin Lidberg.

 

Stressad och bekymrad kvinna i vitt linne

Så samspelar stressen och huden

Hud

Har du testat allt – men ändå inte lyckats få bukt med din problemhy? Glöm inte bort stressen! Både psykisk, känslomässig och fysisk stress är riktiga hudsabotörer. Här är några tips längs vägen.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

orienteringsskärm

Ny studie: Orienterare har bättre hälsa

Övrigt

En färsk studie gjord vid Örebro universitet visar att äldre orienterare mår bättre och har en hälsosammare tarmflora än friska pensionärer som bor hemma. – Veteranorienterarna mår bättre överlag. De upplever mindre stress, är gladare och har mindre problem med magen, säger forskaren Ida Schoultz.

 

kvinna med bebis

Akupunktur gav dem lilla Lova

Hälsa

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fyra månader gammal.

kvinna har panikångest

Koppling mellan stress och depression funnen

Forskning

Enligt Folkhälsomyndigheten får var femte svensk diagnosen depression någon gång i livet. Orsakerna till att sjukdomen uppstår är flera. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat ett protein i hjärna som är viktigt för det humörreglerande serotoninet och för frisättningen av stresshormoner. Och och med denna upptäckts hoppas man kunna framställa effektiva mediciner.

kvinna sitter på marken

Ingefära motade Inga-Lills ledvärk

Hälsa

Att vara still är inte Inga-Lills melodi. Hon pysslar, bygger hus, odlar grönsaker och umgås gärna med vänner och familj. Det livet kräver att kroppen hänger med, så när hon fick ont i knäna så ville hon prova ett kosttillskott – vilket fungerade galant. 

 

Ung kvinna sitter i en park med fallna höstlöv och läser en bok

Läs dig frisk från depression

Mental hälsa

Att läsa och samtala om det man har läst kan påverka ditt välbefinnande, självförtroende och den existentiella hälsan - på ett sätt som medicinering inte kan. Nu startas landets första universitetsutbildning i biblioterapi.

Kokoboksförfattaren Therese Elgquist går i ett grönsaksland.

Therese Elgquist: ”Så lär du dig laga växtbaserad mat”

Kost

Hur lyckas man med växbaserad matlagning, när både fantasi, kunskap och tid tryter? Matprofilen Therese Elgquist är aktuell med en riktigt användbar bok om grön mat – med guider till både säsong, smak, textur, tillagningssätt och näringsinnehåll. Här avslöjar hon hur du lyckas med att skapa grön magi i köket.

En grapefrukt isolerad på rosa bakgrund, metafor för det kvinnliga könsorganet

Allt om trenden att ånga sitt underliv

Hälsa

Nyfiken på att ånga ditt underliv? Ett örtbad för snippan kan fungera både avslappnande och välgörande, stödja underlivets återhämtning efter en förlossning – det sägs också påverka hormonbalansen. Men det finns några saker att se upp med.

 

fyra kvinnor

5 av 10 glömmer att klämma på kroppen

Hälsa

Oktober månad förknippas av många med Cancerfondens Rosa bandet-kampanj. En viktig fråga som Cancerfonden driver är att tänka och agera förebyggande. En Sifo-undersöknings som nyligen gjordes visade att bara hälften av svenskarna klämmer och känner på kroppen regelbundet.

lungor

Kväveoxid hjälper vid covid-19

Fakta

När coronavirus orsakade sars-epidemin 2003 användes kväveoxid som behandling med gott resultat. Nu har forskare vid Uppsala universitet konstaterat att kväveoxid också hjälper på SARS-CoV-2, som orsakar covid-19.

Kvinna sitter vid dator

KBT på nätet lika bra som fysiska möten

Övrigt

Coronapandemin har tvingat oss leva på ett annat sätt än vad vi är vana. Hemmajobb och inställda sammanhang kan fresta på. Allt fler lever med alkoholproblem som kan eskalera vid isolering. Men nu visar ny forskning att KBT på nätet för alkoholberoende är lika effektivt som fysiska möten.

Örter med läkande effekt i kroppen

Hälsa

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

 

Så här lätt får du en starkare kropp

Hälsa

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.