Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En fjäril sitter på en kvinnas axel. Hon tittar ut över solnedgången

Krönika: ”Tiden läker alla sår” – eller?

Sarah Cojocaru

Gör: Driver företaget HopeStreet coaching & sorgbearbetning
Bor: Majorna, Göteborg
Familj: Föräldrar, bröder, syster, syskonbarn, svägerska
Ålder: 39
Så mår jag bra: Promenader i skogen, vänner, äventyr, upplevelser och genom att rita mandalas

När Sarah Cojocarus sambo plötsligt dog rasade hennes värld och hon insåg att hon varken hade verktyg eller kunskaper om hur sorg fungerar. Det hade inte hennes omgivning heller - vilket ledde till ytterligare en sorg.
Men allt vände när hon vågade möta sin ständiga följeslagare.

Vårt första möte var ganska intetsägande. Det var långt från kärlek vid första ögonkastet. Han sitter mittemot mig och försöker få min uppmärksamhet. Jag tycker mest att han är irriterande, och vill hellre prata med killen bredvid. Men han ger sig inte och bjuder mig på en svensk cider. Jag är i Sydafrika på praktik, och ikväll är vi ett par stycken ”expats” som träffas på en trendig pub

Sarah Cojocaru

Sorgcoachen Sarah Cojocaru

 

i Kapstaden för att umgås och stifta nya bekantskaper. Det är först under vårt andra möte som passionerad kärlek uppstår, och från det ögonblicket är det han och jag. Och den tid vi har tillsammans visar sig vara just det; ett ögonblick.

LÄS OCKSÅ: En nära väns död kan påverka hälsan i flera år

Hans förflutna hinner ikapp honom och ett par tillsynes slumpmässiga, men ödesbestämda omständigheter leder till hans plötsliga död. Och där står jag i tron att vi precis har påbörjat vårt liv tillsammans när det visade sig att vi var i slutet. Mattan rycks brutalt bort under mina fötter och det känns som jag faller handlöst bakåt helt utan kontroll när orden når mina öron om att han är död. Vi fick 1,5 år tillsammans. Jag kommer tillbaka till Sverige och känner mig helt vilsen. Mina tankar är helt upptagna av hans död och jag får ingen ro, vila eller sömn. Jag kan inte sova, men jag orkar inte vara vaken heller. Jag är någonstans mittemellan.

Livet tycks fortsätta som vanligt för alla andra och jag vet inte hur jag ska förhålla mig till det. Jag känner inte riktigt igen mig själv. Ibland känns det som om jag är någon annan.
Det dröjer innan jag kommer till insikten att jag inte har några kunskaper om sorg eller verktyg att hantera sorg. Jag vet ingenting. Jag vet verkligen ingenting, men jag försöker ändå ”fixa” mig själv med de kunskaper jag har om annat, men det går inte så bra. Min omgivning verkar inte heller ha kunskaper om sorg. Det märks när jag springer på någon på stan som visste att jag var i Sydafrika och de frågar om honom. Jag ser på dem att de ångrar att de frågat när jag berättar att han är död och brister ut i tårar. Jag ser på dem hur obekväma de blir, och då blir det ännu jobbigare för mig. Så jag slutar att berätta. Jag låtsas som om ingenting. Nu vill jag inte att någon ska veta. Det blir som en ofrivillig och tung hemlighet jag bär på, när jag egentligen bara vill ställa mig mitt på gatan och skrika ut min sorg, min ilska, min frustration.

LÄS OCKSÅ: Probiotika minskar negativa tankar

Ensamheten kommer över mig, en otrolig känsla av ensamhet. Jag kan sitta i ett rum omgiven av min familj och vänner, men ändå känna mig så ensam. Nästan som om jag vore en utomjording, eftersom jag aldrig skulle kunna förklara så att de skulle kunna förstå helt och hållet. Bara en annan utomjording skulle kunna förstå, men det finns ingen i min närhet. Mina vänner blir också obekväma och kan inte möta mig i min sorg. De försvinner också. Sorg på sorg; nu blir det riktigt tungt. Jag känner det i kroppen. Jag är konstant trött. Jag är så trött att jag ibland sover upp till 12 timmar i sträck utan problem. Men nästa dag är jag lika trött igen. Jag känner mig obalanserad och hamnar ständigt i småkonflikter med min omgivning, men jag vet inte riktigt hur det går till. Det bara händer.

LÄS OCKSÅ: Psykologen: “Därför reagerar vi som vi gör i en kris”

Sorgen gör sig ständigt påmind. Jag får höra saker som att ”han har det bättre där han är nu” och ”tiden läker alla sår”, men tiden går och sorgen ligger fortfarande lika tung över mig. Jag funderar över hur det ska gå att leva så här resten av livet. Det kommer jag nog inte att orka. Det känns hopplöst helt enkelt. Jag minns ett tillfälle då jag ringde min syster i ren förtvivlan. Jag satt i vardagsrummet och gick igenom hans kläder. De låg utspridda över hela golvet och hans lukt satt kvar i plaggen som om han precis hade haft på sig dem. Mitt redan brustna hjärta brast igen och den bottenlösa och panikartade känslan av att jag A L D R I G kommer att se honom igen kom över mig. Men det hon sa till mig då var något av en vändpunkt. Hon sa ”Sarah, det kommer att göra ont ett bra tag framöver. Men du kan välja om du ska ligga kvar i soffan och låta det göra ont eller om du ska ställa dig upp och börja gå och låta det göra ont. Oavsett vad du väljer så kommer det att göra ont. Men valet är ditt.” Det var en riktig tankeställare och träffade precis där det skulle. Mitt liv skulle aldrig bli detsamma, smärtan skulle ta lång tid att lindra, men där och då fattade jag beslutet att ställa mig upp och börja gå och låta det göra ont. Att möta sorgen var svårt. Jag var livrädd för min egen sorg och hade under åren lyckats få ”kontroll” på den och stuva ner den i en låda inom mig. Vad skulle hända om jag öppnade lådan och börja rota i den?

 

När jag berättade detta för en person med kunskaper om sorg sa han till mig att det värsta har ju redan hänt. Och han hade så rätt. Jag visste att jag inte kunde hjälpa andra med deras sorg om jag inte ens vågade möta min egen. Så jag tog modet till mig, öppnade lådan och började rota i den.

Den kände författaren C.S. Lewis sa att sorgen är inget tillstånd, utan en process. Precis så är det. Jag tog ett steg i taget. Ibland tappade jag fotfästet, men reste på mig igen och fortsatte framåt. Och här är jag nu; jag springer fram i raketfart. Lite blåslagen, några ärr och skavsår, men framåt ska jag. Jag har skapat en plats för sorgen och lever med den idag. Den är min ständige följeslagare. Sorgen är inget vi kan göra oss av med. Den försvinner aldrig, men om vi bekräftar och accepterar att den finns där och låter den ta den plats den behöver, så kan vi släppa smärtan och hitta livsglädje igen.

Av Sarah Cojocaru, egen företagare och handledare i sorgbearbetning

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Sarah Cojocaru

Gör: Driver företaget HopeStreet coaching & sorgbearbetning
Bor: Majorna, Göteborg
Familj: Föräldrar, bröder, syster, syskonbarn, svägerska
Ålder: 39
Så mår jag bra: Promenader i skogen, vänner, äventyr, upplevelser och genom att rita mandalas

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

 

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

 

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.