Ett recept du måhända kommer sucka över eftersom det innehåller en hel del kryddor, men det är inte några konstiga kryddor utan kryddor du hittar i din vanliga matbutik, lovar Mattias Kristiansson på tidningen VEGO – som verkligen lovordar denna maträtt.
– De här bollarna är världsbäst eftersom de smakar så enormt mycket, doftar av Mellanöstern och är klara på nolltid.
Tidningen VEGO har använt sig av färska brödsmulor för att bollarna ska bli ännu lättare i konsistensen. Bara mixa ner två, tre brödskivor i en matberedare eller riv sönder dem med händerna. Utöver de citrondoftande ärtorna med salladslök är det gott att servera kokt basmatiris till, tipsar tidningen.
Fakta
Receptet kommer från tidningen VEGO.
Portioner: 4
Ingredienser
Vegobollar
500 g formbar vegetarisk färs, från till exempel Anamma, Vegme eller Naturli
1 gul lök, finhackad
1 dl brödsmulor
2 msk finhackad persilja, fryst går bra
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk spiskummin
½ tsk mald koriander
½ tsk mald svartpeppar
½ tsk mald kanel
½ tsk mald kardemumma
½ tsk mald kryddpeppar
salt
svartpeppar
Ärtor med salladslök
3 dl gröna ärtor, frysta
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 salladslökar, tunt skivade
2 msk citronsaft
salt
svartpeppar
Gör så här
Vegobollar
1. Blanda samtliga ingredienser till bollarna i en skål. Smaka av med salt och peppar.
2. Rulla smeten till bollar och stek dem i generöst med olivolja tills de får fint med färg.
Ärtor med salladslök
1. Koka upp vatten i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och häll ner ärtorna. Låt stå i två minuter och häll sedan bort vattnet.
2. Blanda varma ärtor, vitlök, salladslök, citronsaft, salt och peppar i en skål. Servera till de nystekta vegobollarna.
Mer vegetarisk inspiration?
Det hittar du – till exempel – här.