Annons

Monika Björns yogaövningar vid PMS

Många kvinnor besväras av mensvärk och jobbig PMS. Det går att påverka svullnaden och krampen i magen genom några enkla yogaövningar som tar max en kvart om dagen. Här visar yogaläraren Monika Björn ett enkelt men effektivt träningsprogram.

Inger Palm

12 februari, 2020
Monika Björns yogaövningar vid PMS
Dela inlägget

Vid PMS har kroppen höga progesteron- och östrogenvärden. Det gör att cellerna drar till sig mer vätska och du blir mer svullen än vanligt. Men du kan hjälpa kroppen att bli av med överflödig vätska genom att öka syresättningen och få igång cirkulationen. Några enkla yogarörelser främjar avslappning och hjälper kroppen att släppa stress samt minskar känslan av kramp i magen.

– Det finns ingen tydlig forskning på att yoga minskar smärta vid PMS, men det finns forskning som visar att yoga har en positiv påverkan på stress. Vissa positioner inom yogan gör att vi blir mer avslappnade och sover bättre. Yoga ger också mer kroppsnärvaro och i med det kan vi hantera smärta och värk bättre. För dig som inte testat yoga tidigare kan det vara viktigt att känna till att eftersom yoga är lärarstyrd beror utgången av din upplevelse på om du gillar läraren eller inte, säger yogaläraren Monika Björn.

LÄS OCKSÅ: Kureras nya expert om träning efter 40

En kvart om dagen räcker
Hon har satt ihop fyra enkla övningar, där övning två och tre körs dynamiskt och ihop. Programmet tar så kort eller lång tid du vill och kan, men 15 minuter kan vara en bra hålltid för att må bättre under PMS.

– De flesta brukar uppleva PMS-problem mellan tre och fem dagar. Din situation avgör hur mycket tid du lägger på dessa övningar. Jag upplever själv att övningarna har en lugnande effekt på nervsystemet. När du får ner nivån av stresshormoner blir du mer närvarande och kan lägga ditt fokus på annat än det som känns obekvämt, säger Monika.

Annons

Här kommer några övningar som minskar på spänningar vid PMS:

1. Barnet. Lugnande övning för nervsystemet. Du släpper på spänningar i axlar, nacke och ryggrad. Ligg och andas långsamt tills du känner att ländryggen blir avlastad.

 

 

 

Annons

 

 

2. Kon. Andas in och svanka, förläng ryggraden och på utandning kika upp mot taket (3). Övningen ger mindre spänningar i nacke, axlar, skulderblad och ländrygg.

 

 

 

 

 

3. Katt. Dra hakan mot ryggraden. Låt andetaget bestämma takten. Bild två och tre är samma övning och ska göras dynamiskt för att få igång cirkulationen. Den här övningen ger en skön känsla i magen när du har mensvärk.

 

 

 

 

 

4. Halv brygga. Aktiverar baksidan av kroppen och piggar upp trötta ben samt öppnar upp framsidan av kroppen. Magkramper kan lätt få hållningen att sjunka ihop, men halv brygga gör precis tvärtom.

 

 

 

 

 

5. Framåtfällning med väggen. Lugnande övning som stretchar ut runt ländryggen, resten av ryggraden samt sätesmusklerna och baksidan av låren.

 

 

 

 

 

 

6. Benen mot väggen. Bra för blodcirkulationen, motverkar svullnad i fötter och ben. Mjuk stretch för ländrygg, säte och baksida lår. En lugnande och ro-givande övning. Lägg gärna något över ögonen för att förstärka den vilsamma känslan.

Annons
Fakta

Monika Björn

Ålder: 49 år.
Familj: Maken Peter, sonen Robin, 10, katten Morris och hunden Trixie.
Gör/aktuell: Yogainstruktör, personlig tränare, författare och föreläsare. Podden Sistersister. Driver träningsstudion Linnégatan 5 tillsammans med maken Peter. Gästexpert på kurera.se
Bor: I Göteborg.
Så mår jag bra: Lever som jag lär och älskar att vinterbada!

Annons