Annons

Kvalitetssömn är avgörande för fysisk och psykisk hälsa

Sträcker du dig efter snoozeknappen igen – och igen? Håller du ständigt en kopp kaffe i handen? Har du våta drömmar om en god natts sömn? 45 procent av världens befolkning uppges lida av någon form av sömnstörning. Idag uppmärksammas Internationella sömndagen, som instiftats för att ge alla dessa sömnlösa en röst – och för att poängtera vidden av problemet för resten av samhället.

Redaktionen

18 mars, 2016
Kvalitetssömn är avgörande för fysisk och psykisk hälsa
Dela inlägget

Sträcker du dig efter snoozeknappen igen – och igen? Håller du ständigt en kopp kaffe i handen? Har du våta drömmar om en god natts sömn?
45 procent av världens befolkning uppges lida av någon form av sömnstörning.
Idag uppmärksammas Internationella sömndagen, som instiftats för att ge alla dessa sömnlösa en röst – och för att poängtera vidden av problemet för resten av samhället.

Att få en god natts sömn åtminstone då och då är helt avgörande för både fysisk hälsa och psykiskt välbefinnande hos människor. Av den anledningen har Internationella sömndagen instiftats av World Association of Sleep Medicine (WASM).
Dagen, som infaller på varierande datum varje år och heter på engelska World Sleep Day, är instiftad för att hylla sömn och upplysa om flera viktiga frågor som rör sömnen.

Läs också: 3 örter mot sömnbesvär

Viktigt att lyfta fram sömnproblem
Samarbeten sker med sömncenter av olika slag världen över och ämnen som tas upp är, förutom sömnens betydelse för hälsan, även utbildning och sociala aspekter. Samtidigt syftar dagen givetvis till att hjälpa människor med sömnproblem genom upplysning om hur man kan förebygga och hantera olika sömnstörningar.
Till detta vill Kurera bidra – och gör så med denna artikel.

”God sömn är en nåbar dröm”
…lyder slogan för årets upplaga av Internationella sömndagen som äger rum över hela världen i dag den 18 mars. Det är valt för att vara brett och inkludera alla de problem som ryms under begreppet sömnbesvär.

Annons

Läs också: 18 bra knep för bättre sömn!

Sömnen avgörande för fysisk och psykisk hälsa
Antonio Culebras och Liborio Parrino är medordföranden för WSD2016. De skriver följande i ett uttalande på hemsidan worldsleepday.org:
– Temat för 2016 uttrycker en önskan som slår in för bara en tredjedel av världens befolkning. God sömn är en värdefull funktion och en av grundpelarna för hälsa, tillsammans med en balanserad kost och tillräcklig motion. När sömnen störs sviker hälsan. Dålig sömn och dålig hälsa minskar livskvaliteten och tar bort lyckan.

Innebär en stor börda för samhället
Internationella sömndagen, eller World Sleep Day, är ett årligt evenemang för att öka den globala medvetenheten om sömnstörningar av olika slag – och de problem det skapar. Ett huvudsyfte är också att poängtera den börda som dessa störningar innebär för samhället, skriver de i uttalandet.

Läs också: Sömnforskare: ”Vi borde börja jobba tidigast klockan 10.00”

”Mindre än en tredjedel söker hjälp”
De flesta sömnstörningar kan förebyggas eller behandlas, poängterar Antonio Culebras och Liborio Parrino.
– Men mindre än en tredjedel av de drabbade söker professionell hjälp. Sömnproblem utgör en global epidemi som hotar hälsan och livskvaliteten för upp till 45 procent av världens befolkning, skriver de vidare.

Annons

Ett problem med många bakomliggande orsaker
Dagen erbjuder en världsscen för berörda parter att gå samman och nå sin publik. Sömncenter runt om i världen inbjuds att undervisa om den senaste forskningen och kunskapen i ämnet sömnbesvär, ett problem som kan ha många orsaker. Sådant som kan påverka sömnkvaliteten negativt är – till exempel: stress och oro, sjukdom, buller, temperatur, ljus, teknik, miljöförhållanden, underlag, sömnapné (som drabbar 17 procent av männen och nio procent av kvinnorna, vanligtvis från medelåldern och uppåt) – med mera.

Läs också: Sociala medier ger sämre nattsömn

Dålig sömn – en riskfaktor för psykisk sjukdom, depression och ångest
God sömn underlättar bevarandet av psykisk hälsa, skriver organisationen.
– Sömnstörningar är en riskfaktor för psykiska sjukdomar som depression och ångest.
Lyckas man att få bukt på dessa saker kan sömnkvaliteten däremot bli bättre, vilket är bra såväl för individen själv som för samhället i övrigt.
– Att inte få kvalitetssömn kan bland annat leda till bristande uppmärksamhet, minskad koncentration och minskad produktivitet och samtidigt öka risken för trafikolyckor.

Läs också: För lite sömn gör oss fula – och mindre lyckade

De tre grundpelarna för god sömnkvalitet är:
1. Längden
Sömnens längd bör vara tillräcklig för att den sovande ska vara utvilad och pigg följande dag.
2. Kontinuitet
Sömncykler bör vara smidiga, utan avbrott.
3. Djup
Sömn bör vara tillräckligt djup eller tillräckligt kvalitativ för att vara stärkande och uppfriskande.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Några tips vid sömnbesvär:

Extra B-vitaminer
Sömnlöshet på grund av stress kan bli bättre med B-vitamin-komplex.
Inte minst vitamin B5 (pantotensyra), som är ett motgift mot kortisol – vilket ofta är anledningen till att vi ligger sömnlösa.
Symtom på B5-brist är bland annat oro, trötthet, depression – och grått hår.

Magnesium
Magnesium har en lugnande inverkan på kroppen, verkar kramplösande och detta mineral är nödvändigt för att vi ska kunna slappna av och bli redo för sömnen. Men vi kan behöva fylla på. När vi stressar formligen rinner magnesiumet ur oss och vi får lätt brist, vilket utöver sömnsvårigheter även kan ge migrän och muskelkramp.

Örter och naturliga sömnpreparat
Tillskott som innehåller till exempel valeriana, melissa eller johannesört hjälper många vid sömnlöshet.
Exempel på preparat:
• Melissa Dream (citronmeliss/grönt te/kamomill)
• Neurokan, Valerina Forte (valeriana)
• Zenbev (tryptofan – naturligt från pumpafrön)
• Hypermin (johannesört)
• Dormesan (humle/valeriana).

Aminosyran L-tryptofan
L-tryptofan har stor betydelse för sömn och vakenhet – och är viktigt för kroppens tillverkning av serotonin samt melatonin, två hormon som gör dig lugn respektive trött. Ät ett proteinrikt livsmedel med tryptofan ett par timmar innan du ska lägga dig. Det finns i till exempel sojabönor, pumpakärnor och spirulina, råris, jordnötter, sesamfrö och linser. Finns även som tillskott.
Vid sömnbesvär rekommenderas intag 1–3 gram vid sängdags tillsammans med B6 och magnesium.

Annons