Voltaren gel är en populär storsäljare som marknadsförs flitigt. Läkemedelskommittén i Gävleborg går nu ut och avråder helt från användning av det smärtstillande medlet på grund av dess miljöpåverkan. Kurera ringde upp läkaren Björn Ericsson som är ordförade i kommittén.
Det antiinflammatoriska läkemedlet Voltaren som tidigare bara fanns som tabletter finns numera även i en populär gelform. Produkten som syns i reklam överallt inte minst i TV sägs ge lindring vid muskelvärk och sportskador och hör det till de mest sålda egenvårdsläkemedlen.
Vänder sig direkt till konsumenterna
Läkemedelskommittén i Gävleborg är ett expertorgan i övergripande läkemedelsfrågor som främst sysslar med att ta fram rekommendationer till förskrivande läkare. Men den här gången vänder de sig direkt till allmänheten. I en intervju i lokaltidningen gick kommitténs ordförande Björn Ericsson nyligen ut och avrådde från att använda det receptfria läkemedlet Voltaren gel.
Apoteken upplyser om miljöpåverkan
Hösten 2018 började apotekskedjorna gå ut med information om preparatets miljöpåverkan och det står numera att läsa på butikshyllorna att diklofenak skadar miljön och därför ska användas med eftertanke. Vattenreningsverken kan bara bryta ned en bråkdel av substansen, resten passerar igenom. Varje år används 4,5 ton bara i Sverige vilket innebär att flera ton hamnar i sjöar och vattendrag, där det gör stor skada för vattenlevande organismer som groddjur och fiskar.
– Det ackumuleras i näringskedjan, säger Björn Ericsson när Kurera kontaktade honom angående uttalandet.
Man har även sett att det finns i ganska stor omfattning i ytvattnet i Östersjön.
– Och källan till det är ju mänsklig användning i huvudsak, säger Björn.
LÄS OCKSÅ: Ökning av magsäckscancer kopplad till receptfritt läkemedel
En tub förorenar hundra 25-meters bassänger
Diklofenak har varit klassad som miljögift i Sverige sedan millenieskiftet. Enligt Svenskt Vatten räcker en tub Voltarengel till att förstöra vatten motsvarande 100 stycken 25-metesbassänger.
Görs det ingenting för att stoppa detta i tillverkningsledet?
– Det ligger på Läkemedelsverket. Jag vet inte exakt vilka regler som gäller eller om något läkemedel återkallats på grund av miljöskäl tidigare.
LÄS OCKSÅ: Så blev Carin av med knävärken
Tog nästan död på alla Indiens gamar
Det är inte bara grodor och fiskar som påverkas, i Indien var det inte ovanligt att man gav det inflammationsdämpande medlet till de heliga korna när de hade ont. När korna dör lämnas de och blir till föda för bland annat gamar. Substansen ansamlades i korna och ledde till att gamarna fick njursvikt, berättar Björn.
– Nästan hela gampopulationen i Indien slogs ut på grund av detta.
Björn menar att substansen i sig är problematisk. Och det som gjort att kommittén reagerat är att nyttoeffekten är så liten.
– Nytta-risk balansen tycker vi väger över till det negativa.
LÄS OCKSÅ: Vanliga värktabletter kan ge hjärtproblem enligt ny studie
Bara 4 procent absorberas av huden
Läkemedlet är tänkt att användas vid självläkande och övergående tillstånd, men bara 4 procent av ämnet absorberas och resten rinner ut i avloppet när man duschar eller tvättar sig. Det gör att den medicinska effekten av medlet blir liten i förhållande till den stora miljöpåverkan. Björn rekommenderar därför att man väljer produkter med andra verksamma ämnen.
– Det finns andra läkemedel som sannolikt har lägre miljöpåverkan eller så kan man kanske avstå helt.
Ämnet är inte riskfritt för människor
Ämnet är inte bara problematiskt för djur och natur, det kan även påverka oss människor negativt. Till exempel har en dansk studie visat att det kan leda till ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och i Danmark råder som Kurera rapporterat tidigare recepttvång sedan 2008. Även Storbritannien har stoppat den receptfria försäljningen av läkemedlet.
Marknadsföringen av gelen ger bilden av att det är en bra, effektiv och verksam produkt. Därför är det väldigt bra att apoteken upplyser om hur det ligger till anser Björn som är mån om att informationen når ut. Även läkemedelskommittéer på andra håll landet har arbetat med att få ned användandet av ämnet berättar han.
Läkemedelsföretaget GlaxoSmithKline som tillverkar Voltaren gel tillbakavisar kritiken i en skriftlig kommentar till Hela Hälsingland.
Av Nina Törmark
Källa: Gefle dagblad och Uppsala nya tidning
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!