Hur står det till med etiken inom sjukvård och läkemedelsindustri egentligen?
I en granskning av samarbetsprojekt mellan företag och offentlig vård visar det sig att läkemedelsbolag betalar miljoner för bland annat vårdplatser och personal inom vården och att kopplingar finns till användande av företagens läkemedel.
– Viktiga läkemedel ska prioriteras utifrån behov och inte utifrån om man lyckas få sponsring eller inte, säger Kjell Asplund, ordförande i Statens medicinsk-etiska råd, till Dagens Medicin som gjort granskningen.
På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg finns det extra vårdplatser finansierade av läkemedelsföretaget Novartis vårdplatser för MS-patienter som börjar med deras läkemedel. Hittills har företaget betalat sjukhuset över 1,3 miljoner kronor.
► Läs också: Läkemedelsskandalen som tystades ner – och gick oss förbi
Verksamhetschefen: ”Ska göra total översyn”
Samarbetsprojektet påbörjades för drygt tre år sedan, skriver Dagens Medicin. Något slutdatum finns inte. Kliniken uppger dock att man under 2016 ska se över alla sina projekt.
– Vi ska göra en total översyn, säger Goran Delic, verksamhetschef för neurosjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till tidningen.
Betalar även leasingkostnader för EKG
I dag finns 46 vårdinrättningar i landet där patienter kan använda det aktuella MS-läkemedlet, men det är enbart i Göteborg man sponsrar vårdplatserna, uppger Novartis. På ytterligare tio orter betalar de dock leasingkostnaden för EKG-utrustning.
► Läs också: Nu ska fler få ersättning för diagnosen narkolepsi
Att betrakta som ”ordinarie vård”
Kjell Asplund är ordförande i Statens medicinsk-etiska råd och menar att detta är att betrakta som ordinarie verksamhet.
– Om man har 46 ställen i landet där man har infört det här och elva där man på något sätt har företagssponsring, så har man ju på alla de andra ansett att det ingår i ordinarie vård, säger han till Dagens Medicin.
Sjukhusets policy säger nej till sponsring
I sjukhusets interna policy står det att sjukhuset inte kan ta emot ”stöd från sponsorer till driften av någon sjukvårdsverksamhet”, en policy som verksamhetschefen säger sig stödja. Han påpekar dock att när han tog över 2014 var han den tredje verksamhetchefen på lika många år, när han tog över 2014. Då var samarbetsprojektet redan igång. Sedan har det bara rullat på, förklarar han.
► Läs också – Ny forskning: Paracetamol ökar risken för ADHD
Ytterligare sponsring
Biogen är namnet på ett annat läkemedelsbolag som finansierar vård som är knuten till deras MS-medicin, Tysabri (natalizumab). Finansieringen gäller Centralsjukhuset Karlstad, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset.
Anders Svenningsson är ordförande i Svenska neurologföreningen och docent i neurologi vid Danderyds sjukhus. Han menar att detta är anmärkningsvärt.
– Om det bara finns någon liten antydan till att patienter utsätts för en ökad risk på grund av det här så är det ju oerhört allvarligt, säger han.
► Läs också: Forskningschefen: ”Sverige är lurade – Tamiflu fungerar inte”
Statens medicinsk-etiska råd gör nu en ”omvärdsspaning”
Efter att tidningen uppmärksammat dessa sponsringsföreteelser meddelar Statens medicinsk-etiska råd att de nu kommer att göra en ”omvärldsspaning” för att titta efter projekt som kan definieras som ordinarie vård.
– Viktiga läkemedel ska prioriteras utifrån behov och inte utifrån om man lyckas få sponsring eller inte, säger ordföranden Kjell Asplund.
► Läs också – Larmet: Årets influensavaccin skyddar bara 3 procent
I Dagens Medicins granskning ingår endast samarbetsprojekt mellan företag och offentlig vård vilka startats under åren 2014 och 2015.
Av Isabelle G Hedander