Annons

”Läsningen hjälpte mig att slappna av, släppa alla krav och lyssna inåt”

Att läsa feelgoodböcker hjälpte Frida Skybäck - inte bara att återhämta sig och läka efter en utmattningsdepression - men böckerna inspirerade också henne att lägga om sitt liv och våga satsa på sin stora dröm att bli författare.

Redaktionen

4 oktober, 2020
”Läsningen hjälpte mig att slappna av, släppa alla krav och lyssna inåt”
Dela inlägget

Att läsa feelgoodböcker hjälpte Frida Skybäck – inte bara att återhämta sig och läka efter en utmattningsdepression – men böckerna inspirerade också henne att lägga om sitt liv och våga satsa på sin stora dröm att bli författare.

Vårvintern 2010 drabbades jag av en utmattningsdepression. Jag hade arbetat som lärare i fyra år och var överväldigad av den enorma arbetsbördan och den ständiga känslan av att aldrig räcka till. För att få loss fler arbetstimmar skalade jag bort allt som var roligt – träning, återhämtning och socialt umgänge – och drabbades av ständiga infektioner och svåra sömnproblem. Det ledde till att jag glömde bort de enklaste saker och knappt orkade ta mig mellan klassrummen. Till slut gick det inte längre och jag blev sjukskriven.

LÄS OCKSÅ: Deckardoktorn Jonas Moström: ”Att läsa böcker är vaccination mot stress”

Som tur är träffade jag en klok läkare som bara gav mig en enda uppgift. Ta en promenad varje dag och gör sedan något du tycker är roligt. Det kan låta enkelt, men i början fick jag verkligen släpa mig ut på den där promenaden. Och att hitta något roligt var också en utmaning där jag satt i min ensamhet och grät över hur misslyckad jag var som, trots alla varningar, rusat rakt in i den berömda väggen. Jag var i desperat behov av verktyg för att hantera mina känslor och förbättra mitt mående. Till slut landade jag i att jag behövde ett sätt att återhämta mig och samla kraft på, det som visade sig fungera allra bäst var läsning.

Att försvinna in i en bok och låta sig svepas med av historien hjälpte mig att bearbeta egna tankar och känslor. Det gav mig en paus från den malande oron och blev ett sätt att slappna av, släppa alla krav och lyssna inåt. Genom att spegla mig i karaktärernas förehavanden kunde jag fundera över mitt eget liv och de valmöjligheter som fanns.

Annons

Läsningen fick mig stegvis att må bättre och jag började förstå böckernas läkande kraft. De erbjöd inte bara ett andningshål, utan fungerade även som en form av terapi. Forskningen pekar faktiskt på att det finns många fördelar med att konsumera litteratur. En studie från University of Sussex från 2009 visar till exempel att läsning kan reducera stress med upp till 68 procent. Därmed är läsning en snabbare och mer effektiv avslappningsmetod än till exempel att lyssna på musik eller att dricka en kopp te. Anledningen till att just läsning fungerar så bra förklarar forskarna med att när du går in i en fiktiv värld så befrias du från de stressfaktorer som du upplever i ditt vardagliga liv.

LÄS OCKSÅ: Därför är feelgood-böcker bra för hälsan

Andra studier pekar på att läsning ökar vår empati, ger oss bättre förståelse för vår omvärld och hur vi själva fungerar, så kallad ”theory of mind”, och minskar risken för Alzheimers. Deprimerade människor känner sig mer positiva efter att de läst om andra människor med psykisk ohälsa som får hjälp och strävar efter att tillfriskna. Dessutom kan vi bli inspirerade och må bättre av att läsa om människor som genomför positiva förändringar i sina liv, eftersom våra hjärnor inte till fullo skiljer på vad vi själva gör och vad vi läser om. Engagerar vi oss i en karaktär som övervinner ett stort hinder så upplever vi det som att vi har övervunnit hindret och det får oss att må bättre.

Under den här perioden i mitt liv upptäckte jag en helt ny bokgenre – feelgoodlitteraturen. En feelgoodroman handlar nästan alltid om personer som genomgår stora livsförändringar. Ofta har huvudkaraktären drabbats av något svårt som en skilsmässa, att förlora en närstående eller att bli avskedad från jobbet. Huvudkaraktären behöver omvärdera sin situation, men fokus ligger alltid på resan tillbaka till ett bättre mående. Dessutom innehåller feelgoodromaner humor, värme och mysiga miljöer. Med andra ord är de riktiga lyckopiller!

LÄS OCKSÅ: Därför ska du skriva dagbok

Annons

Feelgoodlitteraturen hjälpte mig på fler sätt än att bara läka, den inspirerade mig att lägga om mitt eget liv och våga satsa på min stora dröm – att själv bli författare. 2018 slog jag igenom brett och gemensamt för mina böcker är att de alla handlar om hur böcker och litteratur på olika sätt förenar oss människor och min dröm är att inspirera fler att hitta till den läkande läsningen.

Själv mår jag betydligt bättre i dag än för tio år sedan. Jag får ägna mina dagar åt det jag älskar mest, att skriva, och jag kan planera min arbetstid på ett sätt som minimerar stressen. Dessutom är jag noga med träning, socialt umgänge och återhämtning – framför allt läsningen. Trots att jag lägger all min vakna tid på böcker tycker jag fortfarande inte att det finns någonting som är bättre än att försvinna in i en riktigt god historia.

Av Frida Skybäck, författare

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.

Annons
Fakta

Frida Skybäck

Gör: Författare aktuell med romanen ”Bokskåpets hemlighet”
Bor: Lund
Familj: Man och två barn
Ålder: 40
Så mår jag bra: Av läsning och att umgås med familjen

Annons