Forskare vid Lunds universitet ska tillsammans med finska och amerikanska kollegor analysera 20 000 avföringsprover från barn för att försöka identifiera om glutenintolerans orsakas av virus. Och om det går att vaccinera bort.
Daniel Agardh som är läkare vid Skånes universitetssjukhus och forskningschef vid Luns universitet säger att målet med studien är att urskilja ett eller flera virus som kan ge en infektion som sedan gör att glutenintolerans uppstår.
De barn som ingår i studien har i flera år lämnat avföringsprover och några av barnen har utvecklat celiaki. Det gör det möjligt för forskarna att tittat på om barnen haft någon virusinfektion som kan kopplas till glutenintolerans. Analyser kan också visa tarmflorans sammansättning av bakterier – goda som mindre goda.
LÄS OCKSÅ: Glutenintoleranta får oftare selenbrist
Intressanta kopplingar
– Vi vill se om det finns någon rubbning i, eller skillnader i, uppbyggnaden av olika tarmbakterier innan sjukdomen uppstod. Vi vill också undersöka om en tarmrubbning i så fall kan kopplas till, en tarminfektion, intag av antibiotika eller probiotika, säger Daniel Agardh i ett pressmeddelande.
Äldre forskning har visat att kosten och olika virus är de viktigaste faktorerna till att barn, som har en ärftlig risk, utvecklar glutenintolerans. En annan upptäckt i dessa studier var att barn som fått celiaki hade föräldrar som fått en mag-tarminfektion tre månader innan barnen insjuknande.
Ett mindre studie där de som fått ett förstadium till glutenintolerans och så kallade autoantikroppar i blodet, hade mer av det vanligaste förekommande förkylningsviruset, enterovirus, än de som inte utvecklade autoantikroppar.
De som har mer av autoantikroppar i sitt blod reagerar på gluten vilket medför att en inflammation uppstår i tunntarmen, och det i sin tur bryter ned slemhinnan.
Den som får glutenintolerans måste avstå livsmedel med gluten resten av livet.
Av Inger Palm
Källa: Lunds universitet