Trots ökad förekomst av bakterier som blivit resistenta mot antibiotika, och risk för biverkningar, är antibiotika fortfarande det vanligaste sättet att behandla urinvägsinfektioner.
Men det finns naturliga, växtbaserade läkemedel som visat sig både säkra och lika effektiva som traditionellt penicillin – och som inte innebär ökad risk för resistens.
Minst 25 000 människor dör varje år för att råkat ut för bakterier som antibiotika inte biter på. Och den siffran gäller bara för Europa. Sett över världen är siffran ännu högre.
Antibiotikaresistenta bakterier är ett växande problem och beskrivs ofta som vår tids största hot mot folkhälsan.
► Läs också: Nu införs nya regler mot antibiotika i kött
Begränsad kunskap om alternativa metoder inom vården
Trots detta är kunskapen bland läkare när det gäller alternativa behandlingar för våra vanligaste åkommor, till exempel urinvägsinfektion, fortfarande mycket begränsad.
Många antibiotikabehandlas i onödan
Vid lindriga nedre urinvägsinfektioner är antibiotika inte nödvändigt och många antibiotikabehandlas helt i onödan. Det har docent Björn Wullt, specialist i urologi tidigare sagt i en intervju på Kurera.se, där han poängterar att alternativa behandlingar behövs.
Överbehandling ett vanligt problem
Det är just vår benägenhet att ta till antibiotika för ofta som nu gör att till och med (vissa) läkare uppmanar tioll försiktighet.
– Har man bara måttliga besvär kan man först prova alternativa behandlingar för att lindra symtomen, sa till exempel docent Björn Wullt tidigare till Kurera.
► Läs också: Alternativ behandling kan avvärja resistenshot vid UVI
Flera säkra och naturliga alternativ
Och det det finns en rad andra alternativ för att bli kvitt sin infektion, utan att utsätta sig för risk att utveckla antibiotikaresistens. Läs mer om dessa sätt i Kureras samlingsartikel.
Särskilt ett av knepen som tas upp i artikeln har visat sig lika effektivt mot urinvägsinflammation som penicillin: det växtbaserade läkemedlet Canephron. Det visar nu senast en ny studie publicerad i tidskriften Clinical Phytoscience: International Journal of Phytomedicine and Phytotherapy.
► Läs också: Ny forskning: Antibiotika slår ut tarmfloran och påverkar BMI – för resten av ditt liv
Ny studie
I en öppen, icke-randomiserad, klinisk prövning behandlade 125 kvinnliga patienter med urinvägsinfektion med 3×2 tabletter av växtläkemedlet Canephron under sju dagar. Patienternas symtom bedömdes varje dag plus undersöktes av forskare dag 0, dag 7 och dag 37.
Bara 2,4 procent ansåg sig behöva antibiotika
Ingen av de 19 biverkningar som rapporterades inom studieperioden ansågs relaterad till det använda växtläkemedlet eller som allvarlig (samtliga milda).
71, 2 procent av deltagarna hade fått effekt vid dag sju och en tydlig förbättring av samtliga sina symtom.
Endast 2,4 procent av patienterna krävde antibiotika under behandlingsperioden och ingen av patienterna hade fått något återfall vid dag 37.
► Läs också: Naturliga sätt att slippa antibiotika vid urinvägsinfektion
”Understryker säker användning och effektivt icke-antibiotiskt behandlingsätt”
Forskarna skriver i sin slutsats:
”Detta försök understryker en säker användning och en effektiv möjlighet till ett icke-antibiotiskt behandlingssätt med Canephron motiverar fullt ut en storskalig kontrollerad klinisk prövning.”
► Läs också: Livsmedelsverket: ”Antibiotikaresistenta bakterier – vår tids största folkhälsoproblem”
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Uppskattningsvis tio procent av alla svenska kvinnor över 18 år får årligen minst en antibiotikabehandling för urinvägsinfektion.
Men det råder en överanvändning av antibiotika vid lindriga urinvägsinfektioner, där allt som egentligen behövs enligt experterna är lindring av symtomen. Inte minst på grund av ett rådande problem med resistens.
Anledningarna till att oftare välja naturprodukter istället för antibiotika är flera. Här är några:
1. Hotet om antibiotikaresistens
Dels finns det ett samhällsansvar att minska penicillinresistensen. För eftersom många läkare fortfarande inte föreslår naturprodukter utan ofta skriver ut antibiotika är det upp till oss att åtminstone vänta med att hämta ut receptet tills vi provat andra behandlingsalternativ.
2. Underlättar vardagen
De flesta kvinnor vet med sig både när de har, och är på väg att få, enurinvägsinfektion och det skulle underlätta mångas vardag att slippa gå till vårdcentralen för ett recept (de oftast ändå inte behöver) – när de istället kan svänga in på en hälsokost eller ett apotek på vägen hem, för ett receptfritt sätt att bli kvitt infektionen.
3. Mindre risk för biverkningar
Man slipper andra eventuella biverkningar och läkemedelskrockar.