Annons

Lingon – de svenska skogarnas eget superbär

Lingon är ett kärt bär som kan användas till mycket, vanligast är kanske lingonsylt men de passar även bra som smaksättare i bakverk och desserter. De är dessutom bland det nyttigaste som finns i våra svenska skogar.

Redaktionen

30 september, 2018
Lingon – de svenska skogarnas eget superbär
Dela inlägget

Lingon är ett kärt bär som kan användas till mycket, vanligast är kanske lingonsylt men de passar även bra som smaksättare i bakverk och desserter. De är dessutom bland det nyttigaste som finns i våra svenska skogar.

Vi har sedan urminnes tider använt oss av ämnen från bär och växter för att stärka hälsan. På senare år har importerade bär som exempelvis acai fått en mer framträdande roll. Men bär som växter i våra egna skogar är minst lika nyttiga. I en studie vid Lunds universitet jämfördes hälsoeffekten av lingon, blåbär, hallon, kråkbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär och acai och lingon fick bästa resultat.

Stabilare blodsocker
Studien som gjordes av fetma- och diabetesforskaren Karin Berger och Lovisa Heyman-Lindén, doktor i biomedicin visar bland annat att lingon ger stabilare blodsocker, lägre kolesterolvärde, bromsar viktuppgång, förhindrar fetma och lindrar inflammationer. Fördelar som tros hänga ihop med bärets höga halt av polyfenoler.

LÄS OCKSÅ: Nya användning för vax från nordiska bär

Motverkar urinvägsinfektion
Lingon har traditionellt använts mot olika åkommor. Bland annat som febernedsättande medel och till att behandla urinvägsinfektioner. Lingon innehåller tanniner, som enligt en finsk studie publicerad i British Medical Journal, är verksamma mot urinvägsinfektion.

Annons

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Lingon motverkar viktuppgång

Skyddar mot många sjukdomar
Enligt siffror från Livsmedelsverket innehåller lingon bland annat antioxidanterna C-vitamin samt K-vitamin och folat. Men även kalium, E-vitamin, mangan samt fibrer som kan bidra till att motverka höga halter av det onda kolesterolet LDL – en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom. Lingon har även visat sig kunna bidra till att hämma uppkomst av vissa cancerformer.

LÄS OCKSÅ: Tio anledningar att äta mer blåbär

Lång hållbarhet
Lingon innehåller det naturliga konserveringsämnet bensoesyra. Bäret är alltså utrustat med ett naturligt konserverande ämne som gör att vi slipper tillsätta extra konserveringsmedel vid tillagning av sylt och saft. Och hållbarheten är dessutom lång även med en liten mängd socker.

Av redaktionen

Annons

Källa:Holistic blogg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons