Att vi kan förebygga åldersdemens och Alzheimers sjukdom genom kost och livsstil är känt sedan tidigare. Bland annat kan träning några gånger i veckan samt mer frukt och grönt på tallriken minska risken för Alzheimers.
Och nu visar en en stor systematisk genomgång av forskning på området att ämnen som finns i kakao – i små dagliga doser under många års tid–kan bidra till att rädda hjärnans kognitiva förmågor från försämring och nedbrytning.
Det handlar framförallt om de skyddande molekyler, ”flavanoler”, som finns i kakao. De är en undergrupp till de skyddande växtämnen som heter flavonoider. Närmare bestämt epikatekin och katekin.
LÄS OCKSÅ: Probiotika – bra för både tarm och hjärna
Minnet testades på fler än 200 000
Tvärsnittsstudier undersökte de kognitiva förmågorna hos fler än 200 000 försökspersoner mellan 23-98 år med hjälp av neuropsykologiska tester. Till exempel testade man visuellt-spatialt minne (rumsuppfattning), semantiskt minne (språkligt), episodiskt minne (personligt upplevda händelser) samt arbetsminne (även kallat korttidsminne).
Försökspersonerna åt i genomsnitt 8-10 gram choklad per dag, och bäst effekt på deras kognitiva prestation hade 10 gram choklad per dag. Studierna varade upp till många år, och man jämförde sedan resultaten med personer som sällan eller aldrig åt choklad.
Studierna visade att alla kognitiva testresultat var signifikant bättre hos de som åt choklad minst en gång i veckan än hos de som sällan eller aldrig åt choklad. Sambandet blev inte svagare efter att forskarna tagit hänsyn till deltagarnas livsstil och kost i övrigt. Chokladätarna löpte helt enkelt lägre risk att få försämrade kognitiva förmågor tack vare att de åt ungefär tre bitar av en chokladkaka i veckan, eller en matsked kakaopulver.
LÄS OCKSÅ: Forskare har listat bästa maten för psykisk hälsa
Förbättrar blodflödet i hjärnan
En annan stor studie, där man i över 13 år följde nästan 92 000 deltagare i åldrarna 55-74 år, kom fram till att chokladätande var omvänt associerat med risken att dö av alla orsaker. Mängden choklad som deltagarna åt var cirka 15 gram choklad per vecka. Risken för att dö i Alzheimers sjukdom minskade exempelvis hos deltagarna i fråga.
De kraftfulla växtämnena katekin och epikatekin, som alltså finns i choklad, kan passera blod-hjärnbarriären vilket kan vara anledningen till deras fördelar för hjärnans kognitiva förmågor.
Nya studier tyder också på att många av de kognitiva fördelarna med epikatekin hos människor kan bero på att det har en kärlvidgande effekt som förbättrar hjärnans blodflöde.
LÄS OCKSÅ: Ät mer frukt och bär – det skyddar mot demens
Källa: Psychology Today