Om du sover dåligt behöver det inte påverka ditt minne alls. Men för lite sömn i kombination med stress försämrar minneskapaciteten.
Under natten överförs minnen från vårt korttidsminne till vårt långtidsminne. I tidigare studier har forskare kunnat visa att sömnbrist inte ger några minnesstörningar, även om man bara sov en halv natt.
LÄS OCKSÅ: Långvarig stress kan leda till ohälsa
Utsattes för psykisk stress
Men i en studie gjord vid Uppsala universitet kunde man visa att störd nattsömn i kombination med att man blev utsatt för stress skapade minnesproblem. De 15 testpersonerna fick titta på 15 olika kortpar på en dataskärm. En grupp fick sova i 8 timmar och den andra i 4 timmar. Dagen därpå skulle de försöka minnas platsen på kortparen före och efter det utsattes för akut psykisk stress.
LÄS OCKSÅ: Adaptogener mot trötthet och stress
Applicera resultaten i verkligheten
Männen stressades i 30 minuter och de som sovit en halv natt visade en försämrad minneskapacitet. Sömnforskaren Christian Benedict vid Uppsala universitet säger i ett pressmeddelande:
– Även om en natt med förkortad sömn inte försämrar minnesförmågan under vissa grundtillstånd, så kan förmågan försämras om man efter sömnbrist utsätts för akut stress. Det kan få betydelse i vardagslivet. Varför inte ge individer som lider av sömnbrist större möjligheter att nå sitt sömnbehov genom att till exempel starta skoldagen senare eller att arbetsgivare låter sina anställda använda sig av utökad flextid.
LÄS OCKSÅ: Sömnbrist förändrar vårt DNA
På väg mot ny studie
Nästa steg är att undersöka om kronisk stress och kronisk sömnbrist interagerar för att försämra minnesförmågan.
Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften SLEEP.
LÄS OCKSÅ: Vill du komma i bättre form? Så här ökar du prestationen
Av Inger Palm