Längtar du efter vårens primörer? Kanske groddar kan vara lösningen så länge?
Frön är fullpackade med näring men vi kan inte tillgodogöra oss näringen på ett bra sätt direkt från frön.
När vi däremot groddar dem öppnar de upp och gör näringen mer tillgänglig. Riktigt närproducerad supermat helt enkelt!
Själva groddningen går att göra på flera olika sätt men inleds oftast med att fröna sköljs och sedan blötläggs. Efter blötläggningen kan det vara smidigt att placera dem i en groddapparat. Följ respektive groddförpacknings instruktioner för antal dagliga sköljningar och groddtid.
► Läs också: Guide till nio superfrön för hälsan
Alfa-alfa
Groddarnas klassiker. Gror på två till sex dagar. Har en mild, ärtig, sötaktig smak, godast råa.
Mungbönor
Mungbönsgroddar är rika på vitamin C och E. Gror på ett par dagar. Utmärkt i både mat och sallad.
Ärtor
Gula ärtor passar utmärkt att grodda. Gror på tre till fem dagar. Har en söt nötig smak, godast tillagade.
Rödbetor
Ger vackert röda groddar med mild smak av rödbetor. Gror på tre till sex dagar.
Linser
Röda, gröna och svarta linser går alla att grodda om de är hela. Passar i både mat och sallad. Gror på två till fyra dagar.
Quinoa
Vit quinoa är lättast att få att gro av de olika sorterna. Smaken är nötig. Gror på en till två dagar.
► Läs också blogginlägget: Groddskolan
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!