Ett E-nummer är ett slags id-nummer för tillsatserna i ett livsmedel. Det finns många hundratals tillsatser, en del naturliga och harmlösa, andra det motsatta. Som konsument är dock inte lätt att veta vad som är vad i tillsatsdjungeln.
Tänk om det fanns en liten lättläst manual som förklarade hur E-numren ska läsas, vilka som är harmlösa och vilka man ska akta sig för…
Det gör det. Här är Kureras lilla guide till olika E-nummer.
Ja, att kunna läsa E-nummer är inte helt enkelt. Särskilt inte som tillverkarna av livsmedel inte heller är skyldiga att skriva ut E-numret utan istället kan välja att bara skriva namnet på ämnet. Det gör att det krävs en del engagemang även för medvetna kunder eftersom det finns flera namn på samma ingrediens/tillsats.
► Läs också: Ny studie: Tillsatser i mat kopplas till fetma och tarmsjukdom
Ovanpå E-numren finns tusentals aromer
Dessutom finns det – utöver alla hundratals tillsatsämnen – även tusentals aromämnen som inte alls behöver specificeras.
Men lugn. När man väl börjat intressera sig en smula blir det snart lite lättare. Och här får du hjälp till en kickstart.
► Läs också: Allt fler väljer bort konstgjord mat
Kureras lilla guide till E-nummer som…
… misstänks vara cancerframkallande:
E621, E407, E322 sojalecitin samt E-127, 249, 250, 251, 252, 319, 320, 321, 407, 431, 553, 951 och 952.
… är färgämnen:
E-nummer som börjar på 1 är färgämnen, med några få undantag. De mest omdiskuterade är azofärger som var förbjudna i Sverige innan vi gick med i EU. Azofärgerna är E-102, 104, 110, 120, 122, 123, 124, 131, 132, 133, 151, 155, 180 kan ge allergi och astma samt hyperaktivitet hos barn.
E173 ger silverfärg till till exempel godis och dekorationer och innehåller aluminium som kan ge njurproblem.
… är konserveringsmedel:
E-nummer som börjar på 2 är konserveringsmedel.
E-202, 203, 210, 211, 213, 214, 215, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 226, 227, 228 kan ge allergi och astma samt i vissa fall irritera magen (220-228).
… är antioxidantmedel och surhetsreglerande medel:
E-nummer som börjar på 3 är antioxidantmedel, vilka tillsätts för att öka hållbarheten.
E-310, 311, 312, 322 kan ge astma och allergiska reaktioner och E-320 och E-321 bör undvikas på grund av cancer- och hälsorisk.
… är förtjockningsmedel och emulgeringsmedel:
E-nummer som börjar på 4 är förtjockningsmedel och emulgeringsmedel, vilka tillsätts för att ingredienserna ska blanda sig.
E-410, 412, 413, 414, 426 kan ge allergi och astma och E-407 eller E-407a – karragenan kan vara cancerframkallande, orsaka gaser samt problem med magen.
… är stabiliseringsmedel och klumpförebyggande medel:
E-nummer som börjar på 5 är stabiliseringsmedel och klumpförebyggande medel. Här kan E-522, 523 ge magproblem och halsbränna.
… är smakförstärkande:
E-nummer som börjar på 6 är smakförstärkare, som används för att få torftiga rätter att smaka mer/bättre.
E621, 622,623,624, 625 kan ge huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående.
E-627 631 och 635 kan ge problem med njursten och gikt.
… är sötningsmedel:
E-nummer som börjar på 9 är sötningsmedel. E-951, aspartam, är omdiskuterat och vissa anser att det kan ge cancer.
E-952 cyklamat, var förbjudet i Sverige innan vi gick med i EU. Förbjöds 1969 i USA då det framkallat cancer i urinblåsan hos råttor.
… utvinns från djur:
För vegetarianer och veganer kan det vara bra att känna till att 45 tillsatser kan utvinnas från djur. De vanligaste är E471 och E630-635.
… som är harmlösa:
Alla livsmedelstillsatser har ett E-nummer. Det betyder dock inte automatiskt att ämnet är kemiskt framställt. Till exempel E300 som är askorbinsyra, det vill säga ingenting annat än C-vitamin. Det kan vara både naturligt och kemiskt framställt men ändå få samma E-beteckning.
E450 är huvudingrediensen i bakpulver och bör alltså vara okej i bröd. Finns det däremot i kött används ämnet istället som stabiliseringsmedel för att det ska gå att blanda ut köttet med vatten.
► Läs också: Liten lista över tillsatsvärstingar! Är din favorit med?
… det av andra anledningar kan vara bra att vara uppmärksam på:
• E621
– alltså smakförstärkaren mononatriumglutamat. Den misstänks kunna orsaka en hel del elände i kroppen och är dessutom ett tecken på att produkten du håller i är så utblandad att den inte längre smakar som den ska.
• E450-452
Polyfosfater är samlingsnamnet för dessa ämnen, som kan hittas i till exempel i skinka, kassler, kyckling, korv och andra köttprodukter, och som betyder att vattenhalten är högre än vad den borde vara.
• Textraden ”Delvis härdat vegetabiliskt fett”
Denna text innebär att produkten innehåller ett fett som härdats på kemisk väg med olika petroleumprodukter (och ibland nickel som katalysator) med målet att få fram ett fett med rätt konsistens och lång hållbarhet. Detta anses bekvämt för industrin men dåligt för konsumenten eftersom det innehåller höga halter transfett.
• Aromer
Märkligt nog behöver inte aromämnen skrivas ut. Trots att det finns 2 800 aromer att välja på behövs aromämnen inte skrivas ut. Men för att förklara dess verkan innebär det att maten är så processad att smaken behöver piffas till – med ett doftämne.
• Rökarom
Den enda arom som måste skrivas ut. Står det rökarom sist på ingrediensförteckningen på skinkan betyder det att den inte rökts på riktigt. Åtminstone inte tillräckligt för att den ska få någon smak.
► Läs också: 10 anledningar att sluta äta godis
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Vill du läsa mer?
• Äkta vara sökbara och ständigt uppdaterade guide till E-nummer
• E-nummernyckel – med dess biverkningar
• Här hittar du Wikipedias lista över E-nummer.
• Du kan också ladda ner appen ”Tillsatsappen” – som ger dig svaret på E-numrets funktion och om den bör undvikas. I den kan du läsa mer om alla E-nummer och få en förklaring till varför de finns i maten. Appen finns tillgänglig på App Store och Google Play.
Saknar du en smartphone kan du använda samma funktion direkt på Konsumentföreningen Stockholms hemsida.