Annons

”Livsmedelsverket missar målet när de skyller på saltet”

Salt och hjärt-kärlsjukdom. Finns det verkligen ett samband? På SvD Opinion idag menar i alla fall tre debattörer att det är dags att syna saltet - och kraftigt skära ner på användandet. Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm tycker att artikelförfattarna behöver uppdatera sig. "När tre stora studier bara det senaste året inte hittar någon koppling, ja då tycker jag att man borde fokusera på viktigare saker", säger hon till Kurera.

Redaktionen

19 maj, 2015
”Livsmedelsverket missar målet när de skyller på saltet”
Dela inlägget

Salt och hjärt-kärlsjukdom. Finns det verkligen ett samband?
På SvD Opinion idag menar i alla fall tre debattörer att det är dags att syna saltet – och kraftigt skära ner på användandet.
Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm tycker att artikelförfattarna behöver uppdatera sig.

– När tre stora studier bara det senaste året inte hittar någon koppling, ja då tycker jag att man borde fokusera på viktigare saker, säger hon till Kurera.

”Det dör många gånger fler svenskar av för mycket salt i maten än av trafikolyckor.” Det hävdar tre skribenter idag i en debattartikel på SvD Opinion.
Svenskarnas höga saltintag får höga konsekvenser för hälsan, menar de och förordar att salthalten sänks – i alla livsmedel.

Läs också: Sänkt blodtryck med hälsokost

Debatten igång på rekordtid
Redan efter några timmar hade debattinlägget fått igång en diskussion som spred sig i rasande fart på olika sociala medier. Många håller med – men många menar också att inlägget är nonsens och att saltlarmet är överdrivet.
En av dem är vetenskapsjournalisten Ann Fernholm som menar att artikelförfattarna är ute och cyklar när de fokuserar på saltet.
– Författarna har visserligen rätt i mycket men när de gör en logisk tankevurpa när de drar sina slutsatser. Att A är kopplat till B och att B är kopplat till C, innebär absolut inte att A orsakar C, säger hon.

Läs också: 5 tips för naturlig hjärthälsa

Annons

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.
Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

Ny forskning motbevisar saltets farlighet
Det stämmer att högt blodtryck är en av de ledande riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdom jämförelse vanligaste dödsorsaken i vårt land – men orsaken till det är inte saltet, menar hon.
Innan generaldirektören för vår statliga myndighet Livsmedelsverket publicerar en debattartikel borde han lägga tid på uppdatera sig – för i rådande fetmaepidemi gäller det att sikta rätt, menar Ann Fernholm.
– Man larmar återigen om saker man inte alls behöver oroa sig för. När det har kommit tre stora studier bara det senaste året där man inte hittar någon koppling mellan det saltintag som svenskarna har och hjärt-kärlsjukdom, ja då tycker jag att man borde fokusera på annat, på viktigare saker.

Som vad menar du?
– De menar att salt är en viktig orsak till varför var fjärde vuxen har högt blodtryck. Men de har högt blodtryck eftersom de har bukfetma, typ 2-diabetes och metabolt syndrom.

Läs också: Kopplingen mellan socker och olika cancerformer

”Livsmedelsverket behöver uppdatera sig”
Allt hänger ihop, menar hon.
– Högt blodtryck, rubbade blodfetter, fettlever, bukfetma och typ 2 diabetes – är ju alla en del av det metabola syndromet. Att bara skylla högt blodtryck och hjärt-kärlproblem på salt är helt fel.
Ann Fernholm skulle önska att såväl Livsmedelsverket som artikelförfattarna istället lagt sitt fokus på ett annat ämne.
– Jag skulle önska att de istället försökte göra något åt det extremt höga sockerinnehållet i hel- och halvfabrikat, som är betydligt värre för folkhälsan än salt, förklarar hon och fortsätter:
– Ny forskning visar att man kan få leverförfettning av för mycket socker till exempel. Närmare hälften av alla barn med fetma har fettlever. I USA har ett av tio barn misstänkt fettlever. Tidigare drabbades nästan bara alkoholister. Livsmedelsverket behöver uppdatera sig.

Läs också – Ann Fernholm: ”Så farligt kan socker vara”

Annons

För lite salt också farligt
När forskare i observationsstudier har undersökt den direkta kopplingen mellan mängden salt en person äter och risken för hjärt-kärlsjukdom visar resultaten tydligt att majoriteten äter salt i lagom mängd.
Kurvan är u-formad, berättar Ann Fernholm.
– Ett extremt högt saltintag är kopplat till kärlsjukdom – men så även ett alldeles för lågt saltintag.

Läs också – Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Ny forskning motbevisar saltets farlighet:
April 2014: Resultaten av meta-analysen ”Compared With Usual Sodium Intake, Low- and Excessive-Sodium Diets Are Associated With Increased Mortality: A meta analysis” publiceras American Journal of Hypertension.
Slutsatsen löd: ”The findings here lend support to those who have questioned the scientific basis for sodium reduction, which are based primarily on the assumed blood pressure effect obtained in selected intervention studies.” Läs översättning här.

Augusti 2014: Resultaten från två nya stora studier – ”Urinary Sodium and Potassium Excretion, Mortality, and Cardiovascular Events” samt”Association of Urinary Sodium and Potassium Excretion with Blood Pressure” – publiceras i den högt rankade vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicin.
Annika Rosengren, professor vid Göteborgs universitet uttalar sig i Dagens Medicin uttalar sig tillsammans med en av forskarna som genomfört studierna:
”Den mängd salt som de flesta svenskar får i sig verkar vara på en lagom nivå i förhållande till risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdom. Om man skulle minska saltintaget drastiskt genomför man ett stort naturligt experiment utan vetenskapligt stöd.”

26 januari 2015: Kommer analysen ”Dietary Sodium Content, Mortality, and Risk for Cardiovascular Events in Older Adults: The Health, Aging, and Body Composition Health ABC Study” där forskare drar exakt samma slutsats som ovan.
Källa: Ann Fernholm

Annons