Förra vintern gick forskare ut och larmade om att D-vitaminbrist både är vanligare och allvarligare än man tidigare trott. Samtidigt anklagade de ansvariga myndigheter för att, trots upprepade påstötningar, inte agera.
Nu svarar Livsmedelsverket med att föreslå att fler produkter ska berikas med D-vitamin – och att nivåerna av vitaminet höjs.
I våras varnade två forskare på SvD:s debattsida för att D-vitaminbrist är allvarligare än vad många hittills trott och att det kan leda till fetma, autism, depression och flera andra allvarliga sjukdomstillstånd.
► Läs också: Forskare larmar: ”D-vitaminbrist allvarligare än många tror”
Myndigheterna har insett allvaret
Påtryckningarna om att Livsmedelsverket bör höja RDI (rekommenderat dagligt intag) för D-vitamin har aldrig varit så många. Läkare, forskare, företrädare för psykiatrin och mängder av hälsoprofiler har, i flera år, lobbat hårt för att det ska komma till stånd en förändring på den fronten.
Nu ser det ut som att något är på väg att hända. Inte gällande RDI kanske, men i alla fall något som vittnar om att man även på myndighetsnivå har insett allvaret – och åtminstone börjat ta steg för att få bukt med problemet.
► Läs också: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad
”Många som inte får i sig tillräckligt”
”Fisk, skaldjur och berikade mjölkprodukter är bra D-vitaminkällor, och även ägg, kyckling och kött innehåller en del av vitaminet. Trots det är det många i Sverige som inte får i sig tillräckligt. Därför föreslår Livsmedelsverket nu att fler livsmedel än tidigare ska berikas och med högre halter än nu”, skrev Livsmedelsverket i ett pressmeddelande igår.
Fler produkter ska berikas föreslår Livsmedelsverket
D-vitamin är ett vitamin som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd, inte minst i ett land med få soltimmar eftersom kroppen (huden) bildar vitaminet med hjälp av solen. Livsmedelsverket vill nu därför att den nuvarande obligatoriska berikningen ska utökas – så att fler sorters mjölkprodukter, vegetabiliska drycker, matfetter och oljor berikas med D-vitamin.
Dessutom bör även nivåerna D-vitamin höjas i flera av produkterna, menar Livsmedelsverket i sin remiss.
► Läs också: Hur mycket D-vitamin behöver man? Experten svarar
Remissomgång två
Livsmedelsverket skickade ut ett förslag på remiss i maj 2015. De allra flesta remissinstanserna tyckte att förslaget var bra, men ett par av dem hade synpunkter. Nu har det ursprungliga förslaget omarbetats och skickas ut på ny remissomgång. Bland remissinstanserna finns berörda myndigheter, livsmedelsföretag och organisationer.
Livsmedelsverkets förslag: Även sötade produkter ska berikas
Livsmedelsverket föreslog i sitt första remissförslag i maj att sötade mejeriprodukter inte ska få berikas med D-vitamin. Ungefär hälften av fil- och yoghurtsorterna i butikerna är sötade. Då sa flera remissinstanser ifrån, bland andra Dietisternas Riksförbund och LRF, som ansåg att förslaget i för hög utsträckning skulle begränsa utbudet av berikad fil och yoghurt. I det nya förslaget blir det därför obligatoriskt att berika sötad fil och yoghurt.
Synpunkter på förslaget kan lämnas till och med 29 januari 2016, meddelar Livsmedelsverket.
► Läs också: Forskning: Starkt samband mellan D-vitaminbrist och bröstcancer
Mer om bakgrunden
Brist vanligt även hos dem som får i sig RDI
Tidigt våren 2013 publicerade två forskare från Umeå universitet, Jonatan Salzer och kollegan Peter Sundström, en stor studie om sambandet mellan D-vitamin och MS. Resultatet visade bland annat att tillräckliga nivåer D-vitamin kraftigt minskar risken för olika sjukdomstillstånd – till exempel minskade risken att utveckla MS med 61 procent. Dock menade de att den sannolika skyddseffekten kan uppnås först vid betydligt högre nivåer än dagens rekommenderade intag (RDI). Dessutom verkar D-vitaminbrist bli allt vanligare i Sverige, även hos de som äter enligt rekommendationerna, menade de.
► Läs också: Mer D-vitamin kan förbättra folkhälsan
Forskarna: För skydd mot sjukdomar behövs högre nivåer!
Den nya tidens forskning om D-vitamin visar att vitaminet skyddar mot sjukdomar som barndiabetes, tarmcancer och MS. Men för att få skyddseffekt krävs en D-vitaminmängd i kroppen på minst 75 nanomol per liter blod. Livsmedelsverkets rekommendation är idag bara 50 nanomol per liter.
– Idag finns det två riktvärden för D-vitamin. Värdet på 50 nmol/l gäller skeletthälsa. Men gällande skydd mot MS ligger brytpunkten sannolikt vid 75 nmol/l. Först då kommer effekten, sa Umeå-forskaren Jonatan Salzer 2013 till Kurera.
Många som höjt sina röster
Och betydligt fler är de som höjt sina röster i D-vitaminfrågan.
I januari 2014 sa forskaren och barnläkaren Josefine Roswall, som skrivit en doktorsavhandling vid Sahlgrenska akademin, till TT att det är dags för Sverige att börja förse samtliga gravida kvinnor med extra tillskott av D-vitamin, för att på sikt förebygga hälsorisker för barnet.
”Låga D-vitaminnivåer utgör en förbisedd och allvarlig riskfaktor för en lång rad kroniska sjukdomar. Trots upprepade påstötningar om vikten av uppdaterade riktlinjer i området agerar inte ansvariga myndigheter”, skrev forskarna Susanne Bejerot och Mats Humble i en debattartikel i Svenska dagbladet i januari 2015. Humble uppmärksammade problemet i en artikel i Läkartidningen redan 2007.
”Livsmedelsverket bör lyfta fram behovet av högre doser D-vitamin”, skrev hälsoprofilen Sanna Ehdin Anandala i en debattartikel i Kurera. Även Bertil Wosk, hälsoprofil och grundar av företaget Holistic, har skrivit mycket om ämnet. Bland annat i ett debattinlägg på Kurera i mars 2015, där han även krävde att ”Livsmedelsverket och Sveriges kommuner skyndsamt ska uppdatera rekommendationerna utifrån relevant vetenskaplig forskning”.
Åtgärdad D-vitaminbrist skulle innebära gynnsamma hälsoekonomiska effekter
”Ett amerikanskt-europeiskt forskningsprojekt utfört 2009 använde metoder som tagits fram av hälsoekonomiprofessorn Bengt Jönsson på Handelshögskolan i Stockholm för att kartlägga effekterna för såväl hälsa som ekonomi om alla innevånare i EU alltid hade normalt D-vitamin i blodet. Resultatet borde få samtliga politiker att vakna upp”, menade Bertil Wosk i debattinlägget.
Av Isabelle G Hedander
Fakta
Fakta om D-vitamin
D-vitamin är nödvändigt för oss och brist på vitaminet både sänker vårt immunförsvar och försvårar många processer, bland annat uppbyggnaden av skelettet.
Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan till D-vitamin.
D-vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.
När solljus saknas behövs tillskott eller D-vitaminberikade produkter.
De nya nordiska näringsrekommendationerna, NNR, konstaterar att vi i Norden behöver få i oss mer D-vitamin för att behålla en tillräcklig nivå av vitaminet i blodet även under vintern.
För gravida och personer med mörk hud och heltäckande kläder är detta särskilt svårt.
Livsmedelsverket rekommenderar kosttillskott med D-vitamin till framför allt följande grupper:
• Alla barn under två år.
• Barn över två år med mörk hudfärg, barn som inte vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk.
• Gravida som inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska.
• Äldre personer som tillbringar lite tid utomhus.
Källa: Livsmedelsverket