Annons
Annons

Löpningen har lärt henne att våga

Kristina Paltén var 30 år när hon först började med löpning och 31 när hon sprang sin första mil. Idag är hon 44 år, långdistanslöpare och har hunnit lägga många löparmil bakom sig, bland annat nära 200 i Iran, ett land hon sprang genom helt ensam. Anledningen? Hon vill använda sporten till att lyfta svåra frågor och utmana fördomar. "Löpningen har lärt mig att våga", säger hon.

Redaktionen

5 juni, 2016
Löpningen har lärt henne att våga
Dela inlägget

Kristina Paltén var 30 år när hon först började med löpning och 31 när hon sprang sin första mil. Idag är hon 44 år, långdistanslöpare och har hunnit lägga många löparmil bakom sig, bland annat nära 200 i Iran, ett land hon sprang genom helt ensam.
Anledningen? Hon vill använda sporten till att lyfta svåra frågor och utmana fördomar.

– Löpningen har lärt mig att våga, säger hon.

Kristina Paltén menar att hon har löpningen att tacka för mycket i sitt liv.
– Att arbeta som jag gör idag, som egen, har varit en dröm sedan länge. Det har varit en lång väg hit. Jag har löpningen att tacka för detta liv, det är den som har utvecklat mig mentalt. Att utvecklas kan vara smärtsamt. Det är lättare att undvika smärta och istället gå omkring och vara grå och ledsen. Det var läskigt att lämna min anställning så jag bad min chef att sparka mig. Löpningen har lärt mig att våga.
Ja, minst sagt. Via länken nedan hittar du till Kureras längre intervju med Kristina där hon berättar mer om sin långjogg genom Iran.

Läs också: Kristina sprang ensam genom Iran

Varför långdistans?
– Det är upptäcktsfärden som jag gillar. Det är ett underbart sätt att upptäcka naturen. Samtidigt är det ett bra sätt att rensa tankarna. Det är som meditation för mig.
Man lär sig att springa långt genom att springa. Kan jag så kan du.
Men hon vag var ingen löpare från början, berättar hon.
– Många verkar förknippa löpning med att man måste springa skiten ur sig på viss distans. Spring och ta en fika och spring hem istället. Jag går i uppförsbackar och är inte fokuserad på tider. Min sambo är snabbare än mig, han vill få ut max av träningen. Jag vill mest ha roligt. Man kan bli bra löpare på det också, man kan till och med sätta världsrekord!

Läs också: Här är de 14 roligaste loppen 2016

En resa inåt
När hon springer långt som ultralopp gör hon en resa inåt i sig själv, berättar hon.
– Mycket av det är en mental utmaning. Som en ministudie i psykologi – hur peppar jag mig själv när jag är trött? Hur vänder jag tröttheten till något positivt? Det gäller att hitta strategier för att man ska vilja och kunna fortsätta. Rent fysiskt måste man ha en frisk kropp. Som långdistanslöpare ska man bygga upp sig själv långsamt för att knän och fotleder ska hålla.

”Tänk om jag fixar det!”
”Tänk om jag fixar det!” Så heter boken Kristina är bokaktuell med. Boken handlar om den spännande tiden inför, under och efter världsrekordet.
Kristina berättar om de framgångsrika mentala strategier hon använder och som kan tillämpas på vilken utmaning som helst. Boken ger konkreta råd som hjälper läsaren nå sina mål.

Läs också: Ännu en studie bekräftar: Rödbetsjuice ökar atletisk förmåga

Av Emma V Larsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Kristina Paltén.
Ålder: 44 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Egen företagare som coach, föreläsare, författare.
Tränar: Husmorsgympa och löpning. Har just skaffat yogakort.
God hälsa är: … att må bra och känna att jag kan göra det jag vill med kroppen och med mitt liv. Att inte vara låst. Att jag kan använda mig av mig själv på det sätt jag vill.

Annons
Annons