Kan verkligen en enkel promenad göra skillnad? Jo, det kan det. Få saker är så underskattade som en vanlig promenad. Det stärker hjärta och ger bättre kondition, balans och koordination. Men har du hört talas om lymfpromenader? I en krönika skriver hälsocoachen Susanne Barkvik om hur lymfpromenaderna förbättrade allmänhälsan men också gjorde att hon minskade i omfång. Nu hjälper hon andra att i komma igång med dessa speciella promenader.
För mig gör en promenad så mycket gott för kroppen och knoppen. Min dagliga promenad fyller en viktig funktion när jag inte kan träna på det sätt jag är van vid.
Jag jobbar som arbetsterapeut, hälsocoach och är certifierad kursledare i lymfpromenader sedan ett år tillbaka. Det här med lymfpromenader är ingen vanlig promenad utan en väldigt speciell kombination av rörelser som samtidigt utförs under promenaden.
När jag genomgick en höftoperation för några år sedan fick jag en knäsvullnad som jag efter en tid förstod var ett stopp i lymfsystemet. Det gjorde att jag la på mig några extrakilon som var svåra att bli av med.
Det var först då jag verkligen förstod hur fantastiskt lymfsystemet är, men också att det är viktigt att vi tar hand om det.
LÄS OCKSÅ: Lymfan – det bortglömda systemet
Slaggprodukter som måste ut
Det lymfatiska systemet, är enormt viktigt för immunförsvaret, men om det slutar fungera optimalt kan det bidra till värk, övervikt och andra vanliga hälsobesvär.
Slaggprodukterna som finns i kroppen ska ut via lymfsystemet. Vätska och slagg som inte åker ut på en gång hamnar i bindväven som blir till kroppens ”soptipp”. Det resulterar i volymökning, inflammationer, infektion och bakterietillväxt. Det kan även skapa förtätningar och fettväv. Ibland växer bindväv och hud ihop och i den förtätade vävnaden fastnar ytterligare lymfvätska och hela systemet blir trögt, en ond cirkel uppstår.
Ju äldre vi blir desto mer ”skräp” samlar vi på oss. Skräpet irriterar, ämnesomsättningen rubbas och påverkar vårt immunförsvar på ett negativt sätt med nedsatt självläkningsförmåga.
LÄS OCKSÅ: Optimera ditt lymfsystem med massage
Kombinera med löpträning
Eftersom lymfpromenaderna fungerade så bra för mig så bestämde jag mig för att hjälpa andra, vägleda i de olika rörelserna och lära ut mer om lymfsystemet. Övningarna följer ett visst mönster som man gör i turordning, och andningen är viktig.
Bland annat så öppnar en mjuk rörelse upp den viktigaste lymfnoden som sitter vid nyckelbenet där lymfvätskan passerar. När man lärt sig rörelserna kan man enkelt kombinera dem med sin egen träning.
Det går bra att lägga in intervallträning för den som gillar att löpträna. Faktum är att den effektiviserar all annan träning och gör den mindre påfrestande på kroppen då man får bort både slaggprodukter och mjölksyra som bildats under träningen. Det går snabbare att bli av med träningsvärk.
LÄS OCKSÅ: Så sätter du fart på lymfsystemet
Håll lymfsystemet i form
Jag blir så glad när jag ser resultat, och att man gått ner i omfång, minskat i vikt, blivit smidigare, fått mindre värk och mindre celluliter.
Men samtidigt som man börjar röra på sig är det viktigt att först lära sig att varva ner och aktivera det parasympatiska systemet i kroppen som står för lugn och ro.
Nu under coronavirustiden är det extra viktigt att man håller sitt lymfsystem i form och på så sätt stärker sitt immunförsvar. Utomhus finns det gott om utrymme.
Idén med lymfpromenaderna är att man självständigt ska kunna utföra sin träning och ta en aktiv del i sin hälsa. Tanken är att man ska kunna programmet så pass bra att man alltid har det med sig i huvudet – var man än är och var man än går.
Av Susanne Barkvik, arbetsterapeut, hälsocoach och kursledare i lymfpromenader.
Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se
Susanne Barkvik
Gör: Arbetsterapeut, hälsocoach och kursledare i lymfpromenader. Susanne driver också hälsosajten, digitalhalsan.se
Bor: Brottby i Vallentuna.
Familj: Make, två söner och en katt.
Ålder: 60 år.
Så mår jag bra: När jag tar min dagliga vitamindrink och när jag spelar golf och får skratta.