Annons

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

Redaktionen

19 augusti, 2019
Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier
Dela inlägget

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

En ny studie visar en tydlig koppling mellan magsyrahämmande läkemedel, särskilt så kallade protonpumpshämmare eller PPI och efterföljande behandling med allergimedicin. Och det är inte första gången som dessa läkemedel är i blåsväder. Ett svensk forskarteam har som Kurera kunnat rapportera tidigare funnit en dramatisk ökning av magsäckscancer främst bland yngre och kvinnor som använt magsyrahämmande läkemedel under längre tid.

Tredubblad risk för allergioer
Studien styrker resultaten av tidigare epidemiologiska och experimentella studier att som visat att magsyrahämmande läkemedel kan intensifiera eller till och med utlösa allergier. Risken för en allergisk reaktion mot kända allergener som kräver behandling fördubblades eller i vissa fall även tredubblades enligt resultaten i studien som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

LÄS OCKSÅ: Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Minskar produktionen av magsyra
Magsyrahämmare minskar produktionen av magsyra, bidrar till att lindra halsbränna och sägs främja läkning av eventuella skador på magslemhinnan. De förskrivs ofta som stöd vid läkemedelsbehandling för att förhindra att magproblem uppstår eller för att motverka uppblåsthet. De är ges även ofta vid stress som leder till halsbränna. 2013 betalade sjukförsäkringsbolag i Österrike för minst ett paket PPI var till hela 1 540 505 personer.

Annons

LÄS OCKSÅ: Magspecial – magsyran är vår beskyddare

Tydligt samband mellan de olika läkemedlen
Och nu har en landsomfattande Österikisk studie alltså funnit en korrelation mellan magsyrahämmande läkemedel, särskilt protonpumpshämmare och förskrivningen av recept på allergimedicin.

Studien analyserade recept på allergimedicin till personer som tidigare hade fått recept på magsyrahämmande läkemedel från åren 2009 till 2013. Och korrelationen var slående, förklarar en av de som arbetade med studien som säger att ”Personer som tar PPI och liknande fördubblar eller till och med tredubblar sin risk att utveckla allergiska symtom som kräver behandling.”

Dödar mikrober och spjälkar protein
Magsyran fyller en viktig funktion i matsmältningskanalen. De syraberoende enzymerna som finns i den bryter ner proteiner i maten och tar dem för vidare bearbetning. Det fungerar också som en barriär mot bakterier och andra patogener. Om dessa funktioner minskas på grund av hämmad produktion av magsyra, kan allergener hitta vägen in i tarmen obearbetad. Detta kan utlösa allergier eller förvärra symtomen hos personer med befintliga allergier.

LÄS OCKSÅ: Sura uppstötningar? Här är knepen som hjälper mot halsbränna

Annons

Bör inte användas längre än nödvändigt
I Sverige men även i andra länder finns dessa läkemedel att köpa receptfritt, i bland annat i vanliga livsmedelsbutiker och forskarna varnar för okontrollerad användning: ”De bör inte användas längre än nödvändigt. De förhindrar proteinspjälkning, ändrar mikrobiomet i mag-tarmkanalen och ökar risken för allergiska reaktioner Så snart de har fullgjort sin medicinska funktion, bör behandlingen avslutas så snabbt som möjligt. ”

”Kom till rätta med orsaken”
Dessutom behandlar magsyrahämmare endast symtomen och inte orsaken till problemet. ”Behandlande läkare bör därför se till att sådana läkemedel tas på kortast möjliga tid. Där de används för att behandla stresssymptom som halsbränna, är det därför bättre att göra en livsstilsförändring”

Av Nina Törmark

Källa: MedicalXpress

Annons