Annons

Malin Mendel: ”Indisk mat är smakrik, färgglad och nyttig”

Hon är korrespondenten för SVT som delar sin tid mellan Södermalm i Stockholm och Bombay i Indien. Malin Mendel älskar den smakrika, hälsosamma och färgglada indiska maten. Nu vill hon inspirera oss att laga mer ”äkta indiskt" hemma.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
18 januari, 2023
Malin Mendel: ”Indisk mat är smakrik, färgglad och nyttig”

Hon är korrespondenten för SVT som delar sin tid mellan Södermalm i Stockholm och Bombay i Indien. Malin Mendel älskar den smakrika, hälsosamma och färgglada indiska maten. Nu vill hon inspirera oss att laga mer ”äkta indiskt” hemma.

Av Carolina Eriksson

Visste du att den indiska mat vi äter på restaurang ofta faktiskt inte stämmer överens med hur man äter i Indien? Och att många svenskar därför har fått en felaktig bild av vad indisk mat är. Det vill Malin Mendel ändra på! I sin kokbok ”Indien i mitt svenska kök” (Norstedts) inspirerar och frestar hon med enkla, hälsosamma och goda recept på ”äkta indisk mat” att laga själv hemma.

Vilka är de vanligaste missförstånden om indisk mat, enligt dig?

– I Sverige tänker man ofta på indisk mat som het, men jag skulle hellre säga att den är mustig. Speciellt hemlagad indisk mat innehåller långt ifrån alltid chili, och hemlagat är godast tycker jag. Med mina kokböcker vill jag uppmuntra svenskar att laga mer indiskt, då kan man välja själv hur starkt man vill ha det.

Annons

LÄS OCKSÅ: Tio antiinflammatoriska livsmedel

Mat som gör en glad, inte bara mätt

Den mat som vi äter på indiska restauranger i Sverige avviker nämligen från hur man oftast äter i Indien, förklarar Malin.

– Där beställer man in fler rätter som alla delar på och som bildar en bra helhet. Att alla sitter med var sin rätt så som i Sverige har jag aldrig varit med om i Indien. Man ska också veta att naanbröd och chicken tikka masala är festmat och ingenting som indier äter hemma till vardags.

Ofta består alltså en indisk måltid av flera olika rätter, till exempel en starkare, såsig gryta, lite torrare wokade grönsaker, en linssoppa, raita eller yoghurt, krispigt papadam, sallad, ris, bröd, pickles och en liten söt efterrätt, förklarar Malin.

– Det kanske låter mycket men det är precis lagom, för rätterna kompletterar varandra i smak, konsistens, färg och näring. Det finns så mycket kunskap och omsorg bakom, och när jag ätit en sådan så kallad ”thali” känner jag mig inte bara mätt utan också så glad och nöjd av alla smaker och intryck.

Annons

Bokomslag "Indien i mitt svenska kök"

Bodde i Pakistan som barn

Malins kärlek till indisk mat föddes redan i barndomen, och intresset fördjupades när hon började jobba som korrespondent i Indien.

– Jag bodde i Pakistan när jag var liten och ville senare tillbaka till den delen av världen, mycket på grund av att jag älskade maten så mycket. Min kärlek till maten var den bästa dörröppnaren till indiska hem – och hjärtan. Jag blir ofta hembjuden, och det är i indiernas kök jag lärt mig laga indisk mat.

Hur påverkade det dig att växa upp delvis i Pakistan? Inte minst dina matvanor och smaklökar?

– När jag kom till Pakistan var det första gången jag åt mat som verkligen smakade något. Mina föräldrar var ganska ointresserade av matlagning, men i Pakistan hade vi en anställd som lagade pakistansk mat åt oss, och jag var mycket med henne i köket. Bland annat lärde jag mig redan då hur man ska rosta kryddorna för att få fram den bästa smaken. Det var startskottet för mitt matintresse.

Maten i Pakistan liknar mycket den som finns i norra Indien. Till exempel äter man där ofta grytor med tunna chapatibröd snarare än ris, förklarar Malin vidare.

– Men maten skiljer sig åt på det sättet att de flesta som bor i Pakistan är muslimer. Och de äter till skillnad från indiska hinduer kött, vilket påverkar vilka rätter som lagas. Men även i Indien finns många muslimer.

LÄS OCKSÅ: Tillverkning av våra mediciner förorenar indiska vattendrag

Gör det lätt att vara vegetarian

Det Malin älskar med indisk mat är att den är så varierad, vilket gör att hon aldrig tröttnar. Varje del av Indien har sina speciella recept, men gemensamt är att maten ofta är väldigt smakrik, färgglad och nyttig.

– Jag tycker det är lika enkelt att laga indiskt när jag är i Sverige, då det mesta man behöver finns att köpa i vanliga svenska affärer. Indiska grytor är en perfekt vardagsmiddag till familjen, men passar också bra när man lagar till många. Grytorna blir bara godare dagen efter, så fint att förbereda till större middagar eller fester.

LÄS OCKSÅ: Slät pumpasoppa med curry

Har den indiska maten medfört några fördelar för din hälsa?

– Absolut, indisk mat består till stor del av sådant som de flesta av oss behöver äta mer av som grönsaker, baljväxter, frön, nötter och frukt. Många indiska rätter är också naturligt vego, det vill säga inte ett halvfabrikat som försöker likna kött eller kyckling, utan är vego från början. I det indiska köket finns mängder av knep för att få vegetariska grytor att bli lika mustiga som köttgrytor. Och med indisk mat är det väldigt enkelt att vara vegetarian. Jag väljer alltid vegetariskt om jag kan, men blir jag bjuden äter jag vad som helst. Den indiska maten har verkligen hjälpt mig att klara det krävande jobbet som korrespondent, eftersom den ger så bra med energi och näring.

Genom att bo i Indien har Malin Mendel inte bara lärt sig mycket om maten, utan också om yoga och ayurveda – och framför allt hur man får in allt detta i sin vardag för att må bättre och få mer energi.

– Jag har också lärt mig att acceptera saker för vad de är och minska kontrollbehovet, avslutar Malin.

Tips! Receptet till den värmande indiska linssoppan med rostade frön på bilden hittar du här!

Annons
Fakta

Malin Mendel

Ålder: 50 år.
Bor: I en hyrestvåa i ett äldre hus på Södermalm med man och barn, samt delar lägenhet med en Bollywoodstjärna i Bombay
Familj: Man, författaren Stephan Mendel Enk, barnen Leon och Channah.
Gör: Korrespondent i Indien för SVT sedan 17 år, gör även tv-serien ”Världens sämsta indier” med David Batra. Jobbar på min femte indiska kokbok, samt ett nytt matlagningsprogram för SVT som heter ”Världens bästa curry”.
Så mår jag bra: När jag får vara i ett kreativt flow och det är jag när jag filmar i Indien. När jag är med familj och vänner och det pratas och skrattas högt och mycket, samt när jag lagar mat och är ute i naturen. Och när jag yogat klart på morgonen och äter grekisk yoghurt med nötter och flingor och läser tidningen.

Malin Mendels tips till dig som vill lära dig laga indiskt hemma!

* Du måste inte ha en massa olika kryddor för att laga indiskt. Det räcker med spiskummin och gurkmeja till att börja med. Men viktigt att använda just spiskummin, och inte kummin.
* Snåla inte på olja, kryddor och salt! Kryddorna behöver fräsas i olja för att smakerna ska blomma ut. En linssoppa med för lite salt smakar ingenting. Däremot är den oslagbart god med rejält med salt.
* Använd många lökar och stek löken orimligt länge, så den nästan blir söt. Det är denna brynta lök som gör att indiska grytor blir så mustiga och goda.
* Om du har tid kan du rosta hela kryddor och sedan mala dem, det blir väldigt gott. Skillnaden är lika stor som mellan rostade och orostade nötter.

Annons