Istället för att förbanna och ilsket rensa bort alla maskrosor i trädgården – sväng ihop en god sallad på dem! Maskrosor är ätbara och rika på bland annat magnesium och kalium, och kan underlätta matsmältningen!
Det här receptet kommer från boken ”Systrarna Perssons skafferi” (Roos & Tegnér) av Linda och Malin Persson.
Linda är en raw food-kock, matkreatör och hostisk hälsocoach som har föreläst och utbildat inom mat och hälsa i över 20 år, samt drivit restauranger med växtbaserad mat – bland annat Malmös första rawfood restaurang, Raw Food House. Malin är bland annat programledare för ”Trädgårdstider” i SVT.
Maskrosor har flera hälsofördelar
Det här receptet med maskrosor är en riktig hälsokur! Maskroser innehåller nämligen bitterämen som underlättar matsmältningen och de är även rika på kalium och magnesium som förbättrar leverns och gallans funktioner. Du kan även brygga te på torkade eller färska maskrosblad. Drycken kan du också använda för att tvätta irriterad hud med, till exempel vid akne, eksem och andra hudutslag.
LÄS OCKSÅ: 5 teer och oljor du kan göra från din egen trädgård
Ingredienser
2 portioner
100 g maskrosblad (ca 1 dl)
300 g blandat bladgrönt, t ex machesallad och spenat (ca 3 dl)
1 dl cocktailtomater
5 cm gurka
½ dl gula maskrosblomblad
2 msk syrade grönsaker
1 vitlöksklyfta
1 dl maskrosknoppar
1 msk rapsolja
En nypa salt
Maskrospestovinägrett
Ca 1 dl
6-8 maskrosblad
1 vitlöksklyfta
½ dl solrosfrön
20 g färsk basilika, ca 1 dl
½ dl vatten
½ dl olivolja
1 msk äppelcidervinäger
En nypa salt
En nypa svartpeppar
Lägg maskrosbladen i kallt vatten ca 20 minuter, torka dem sedan i en salladsslunga. Skala och hacka vitlöken. Lägg maskrosblad, vitlök, solrosfrön, basilika, vatten olja och vinäger i en blender och mixa till en vinägrett. Smaka av med salt och peppar.
LÄS OCKSÅ: Vilda växter-skola: myskmadra
Gör så här
Låt de späda maskrosbladen ligga i kallt vatten ca 20 minuter för att mildra den bittra smaken. Skölj även de övriga salladsbladen. Torka sallad och maskrosblad i en salladsslunga.
Dela cocktailtomaterna och skär gurkan i små bitar. Blanda sallad, maskrosblad, tomater och gurka i en skål. Strö de gula blombladen över salladen och lägg på de syrade grönsakerna.
Skala och hacka vitlöken. Fräs den och maskrosknopparna lätt i rapsolja 2–3 minuter. Krydda med lite salt. Låt knopparna svalna en aning och lägg dem sedan ovanpå salladen. Häll över pestovinägretten och servera.
LÄS OCKSÅ: Så skapar du en må-bra-trädgård
Av Carolina Eriksson